Skocz do zawartości
Darecki84

pytania nowicjusza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam ogromną prośbę wiem że takich pytań było setki , ale nie chciałbym nakupić jakieś rzeczy które nie będą się nadawały albo będą beznadziejne. Pojeździłem po sklepach ale obsługa w nich jakoś za bardzo mi nie pomogła , zobaczyć też nie było co a ceny :wallbash: jedynie sklep w Zabrzu okazał się trafiony i tam zobaczyliśmy fajne akwarium wystawowe jak i pomoc i znalazłem jeszcze taki artykuł http://www.akwaswiat.net/morskie-nie-taki-diabel-straszny-ani-niekoniecznie-taki-t-9547-8.html i tam też kolega zresztą z tego forum ma super akwarium które nam się bardzo spodobało i ma coś w sobie i do takiego efektu chciałbym podążać .Teraz może co by mnie interesowało zbiornik miałem dotychczasowo 150x50x50 z trofciami ale po przeprowadzce zrezygnowałem na rzecz morskiego .Teraz interesowało by mnie takie 150x60x50 oświetlenie wykonał by sobie sam led lub t5 z odpieniaczem poprosiłbym kolegę z forum :welcome: i coś by się wymyśliło sump zrobiłbym taki jak pana Romana Rożka http://nano-reef.pl/...pis-i-projekty/ nie wiem czy taki morze być czy jest jakiś projekt lepszy czy praktyczniejszy no i teraz resztę sprzętu jaki by były dobry cyrkulacja jvp 202 12000l/h obieg nj 4500 albo 6000 mam czas i nie muszę się spieszyć .W okolicy nikt ze znajomych nie ma takiego baniaczka z morszczyzną żeby popatrzyć ,pogadać wiec jeżeli to nie sprawi problemu bardzo proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałeś pytanie nowicjusza, a wygląda że jesteś dobrze zorientowany. Dobre światło, dobry odpieniacz, a reszta to pierdoły...

Musi ci się zmieścić odpieniacz, jakiś filterek i pompa powrotna, ja nie oczekuję niczego więcej od sumpa. Jak chcesz się bawić w refugium i takie tam, to jeszcze jedna komora by się przydała. Po prostu dopasuj go pod planowane urządzenia (filtrację).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy takie pompy i cyrkulacja będzie dobra odpieniek to myślałem bk200 ,oświetlenie chcąc nawet kupić to wychodzi za lampę 4X80 800zł + ok 250 świetlówki czy lepiej zrobić jakiegoś leda i jak ze skałą widziałem na jakimś zdjęciu że ustawiają skałę na jakiejś konstrukcji a potem obkładają no i co sądzicie o tym wątku co podałem linka jest takie coś wykonalne wiem że jak jest kasa to wszystko da się ale jest to realne tak jak to opisał ile takie coś rośnie z odszczepek :confused: nie sądziłem że start pochłania tyle kasy koszty duże a gdzie tam korale i inne rzeczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci coś zostało zmajstruj LED :D Co do odpieniacza to się nie wypowiem bo się nie znam. Konstrukcja skały może być mocowana na kilku elementach np rurka pcv i np. wiercona technik jest kilka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z rośnięciem życia długo trzeba czekać żeby to porosło i jeszcze mam pytanie dotyczące tła widziałem takie tło z foli niebieskiej a co z kominem ? to tło takie ma być ? a jak z czyszczeniem tylnej ścianki normalnie się czyści takim czyścikiem na magnesach co przednią szybę wtedy baniak musiał by stać trochę dalej od ściany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi