Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2012 Używałem od 6 miesięcy Deltec's MC500. Przy obecym karmieniu rybek (3 kostki dziennie) i karmieniu LPSów (czasem dwa razy w tygodniu) Deltec po prostu nie wyrabiał. NO3 w górę, PO4 w górę aż w końcu oba utknęły na stałym poziomie (NO3 ~20, PO4 0.3). Wódka nie dawała rady, odpieniacz nie dawał rady... a adsorberami nie chciałem zbijać. Może dlatego, że jakoś się przyzwyczaiłem do powolnie zachodzących zmian w akwarium. Robiąc podsumowanie co by tu polepszyć wypadło na odpieniacz. Zachęcony pozytywnymi opiniami z forów nt odpieniaczy o większej mocy przerobowej zacząłem sprzerać. Patrzyłem na odpieńki BK i ati.. czy nawet DIY które wychodzą z pod rąk forumowiczów aż w końcu odwróciłem wzrok w drugą stronę. I to chyba była najlepsza rzecz jaką mogłem zrobić. Przynajmniej od strony finansowej bo na efekty muszę poczekać. Nie jestem pierwszym który korzysta z tej serii odpieniaczy. Jeden z kolegów mieszkający w UK pieni na innym modelu i też go sobie chwali. Trochę danych technicznych. Pompa faktycznie ma śmieszny pobór mocy - sprawdzone. Nie mam jak zmierzyć poboru powietrza. Marine Sources - Super Devil Cone SDC-900 wewnętrzny Wymiary (średnica/ wysokość):150/510 Pompa:Red Devil SP3 Moc:13W Pobór powietrza: Max 700L/H Maksymalny zbiornik (L):900 Wyjście: 40MM Podstawa: 315/190 Odpieniacz śmiga od 24h. Pluje gęstą pianą cały czas co widać na filmiku. Za parę dni dam znać jak wyglądają parametry. http://www.youtube.com/watch?v=j2Otyx1ipFs Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2012 (edytowane) To bardzo dobry odpieniek, też nad nim myślałem ale jest za wysoki do mojej szafki. Pompa Devil SP3 to podobno ulepszona aquabee (2000/1?) daje dużo więcej powietrza i jednocześnie bierze mniej prądu. Z wyglądu identyczna. Zresztą filmik mówi sam za siebie. Jak widać myśl techniczna wschodu powoli dogoniła myśl techniczną zachodu i można mieć skimmer wydajny, z grubego materiału, a nie z łamliwego badziewia, za atrakcyjne pieniądze. Tak patrzę co się dzieje to myślę, że niedługo sporo marek zniknie (przynajmniej z małych i średnich akwariów domowych) właśnie wyparta przez Chińczyków. U nas dopiero ludzie się przekonują do tego, ale w Australii i USA takie odpieńki nieźle się sprzedają. Taki los wróżę Deltecowi i jego przestarzałym rozwiązaniom. Edytowane 26 Styczeń 2012 przez kapitan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2012 (edytowane) Mysle ze nadziani goscie dalej beda kupowac drogie sprzety,bo im poprostu nie wypada miec taniej Chinszczyzny. Edytowane 26 Styczeń 2012 przez jaro37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 Mozna w Polsce dostac gdzies ten odpienek i jaka jest jego cena?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 (edytowane) W Polsce jeszcze ich nie widziałem, ale można sobie zamówić z Anglii, ceny przesyłek są znośne. Nie wiem za ile go kupował kolega, ale ja go widziałem na angielskiej stronce za około 880zł (to pewnie w Polsce by kosztował z 1300 ), są też modele z dwoma pompami do większych baniaków. Cena jak jakiegoś DIY bez pompy, jak dla mnie to tylko brać Edytowane 27 Styczeń 2012 przez kapitan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Styczeń 2012 Do Polski można ściągnąć za £190.00 (950zł) w tym jest już przesyłka (kurier UPS). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 a czy same pompy można skądś ściągnąć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 Sebastian: np od nich: http://www.allpondsolutions.co.uk/marine-sources-sp3-devil-protein-skimmer-pump.html Brałem od nich odpieniacz i kiedyś jeszcze jakieś gadżety. Firma sprawdzona. Wysyłka do Polski £15 (ok60zł) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 Miodzio Dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 (edytowane) A czy w tej pompie jest wirnik igielkowy delteca czy moze jakis inny?? Z tego co widze w opiniach to uzytkownicy tych odpieniaczy wypowiadaja sie o nich w samych pozytywach tzw Topclass. Edytowane 28 Styczeń 2012 przez chimba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 (edytowane) Są podobne, wirnik z SP3 wygląda tak: http://www.marinefishforum.com/forum/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=ccs&attach_id=1950 Jeśli link powyżej nie działa - to tu są fotki części SP3: http://www.marinefishforum.com/Reviews/_/skimmers/devil-sp3-r30# Edytowane 28 Styczeń 2012 przez Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 Na stronce producenta piszą że pracują już nad SP4 i SP5 mają mieć 1000 litrów i 2000 litrów powietrza przy małym poborze mocy. Jak utrzymają takie ceny jak w przypadku SP3 to będzie szał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 Maciek a Ty SDC-900 sprowadzales do Polski z linku kotry podales?? Ile czekales na przesylke?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Styczeń 2012 (edytowane) Nie, przesyłka z UK do Irlandii. Przyszło w jeden dzień. Czas dostawy do Polski to 4-5dni. Jakby ktoś zamawiał przez ich stronę to można wpisać taki numer voucher JAN-12 i dostanie się jeszcze 15% zniżki (w sumie do zapłaty z przesyłką do PL £163.75) Voucher jest chyba ważny tylko do końca stycznia.. ale jak znajdę kolejny aktywny to podam tutaj. Edytowane 28 Styczeń 2012 przez Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2012 A czy ten odpieniacz ma mozliwosc regulacji?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2012 (edytowane) Poziom wody - odpienianie mokre/suche? Tak, spójrz na szarą rurę i dwie strzałki nad wylotem. Obracając tą rurą regulujesz poziom i ustawiasz odpienianie jakie chcesz (mokre/suche). Jak spojrzysz na tłumik poboru powietrza to masz dwie końcówki. Zauważyłem, że jak się jedną przytka to bąbelki w odpieniaczu się zmniejszają. Ewentualnie mozna założyć zaworek regulujący na rurce doprowadzającej powietrze. W zestawie go nie ma. Edytowane 29 Styczeń 2012 przez Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2012 Maciek dzieki za info. Ja mylse o modelu 850 C http://www.allpondsolutions.co.uk/aquarium-1/aquarium-equipment/protein-skimmers/devil-cone-hang-on-protein-skimmer-dho-850c.html ale narazie w tym sklepie nie ma go na stanie niestety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 1234 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Styczeń 2012 Jesli ktos jest zainteresowany to jest rowniez sklep w Austrii http://www.marine-sources.at/abschaeumer super serwis i porady oraz natychmiastowe rozwiazywanie problemow jesli takie zaistnieja :wymiana sprzetu,usterki itp..(w jezyku niemieckim) polecam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach