Skocz do zawartości
krzysieksc83

moje pierwsza morszczyzna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystki, jestem nowy i mam plan założenia akwarium morskiego, rozmawiałem już ze znajomym na ten temat i wiem że łątwo ani tanio się nie da.

Zamierzam po kolei wszystko zbierać w zależności od kasy ile będe miał.

Jeśli chodzi o akwarium to mniej więcej (+/-5cm)

dł. 140 (+/-5cm)

szer. 70

wys. 50

sump obecne akwa słodkie 120x50x50 ewentualnie jakieś inne

odpieniacz zastanawiam się nad RE Mini Bubble King 200 w zależności od funduszy?

oświetlenie znalazłem lampe led na allegro http://allegro.pl/lampa-oprawa-led-132w-nowy-model-i2067580826.html i moje pytanie czy takie oświetlenie ma prawo bytu? jak nie to co możecie polecić? Zastanawiam się ponieważ wychodzi stosunkowo tanio w eksploatacji.

reszta wiadomo falowniki itd.

Jak możecie to podpowiedzcie jak ze światłem i jaki ewentualnie odpieniacz?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zastanawiam się ponieważ wychodzi stosunkowo tanio w eksploatacji.

To nie jest tak że kupisz lampę LED i masz spokój na lata. Gdzieś czytałem że diody ledowe tracą swoją moc po określonym czasie świecenia.

No ale niech się wypowiedzą fachowcy.

O do światła to musisz je dobrać do tego co chcesz hodować w akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz kupić Mini Bubble King 200 to fundusze masz chyba bardzo dużewhistling.gif W tej chwili dobry odpieniacz kupisz już 2tyś, a używka wyjdzie jeszcze taniej. Jedna taka lampa nie oświetli Ci całego akwarium, potrzebujesz dwie takie. Na forum mamy kolegę, który robi lampy led na wymiar, zajrzyj TU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad oświetleniem tak dokładnie jeszcze nie myślałem jestem w trakcie rozpoznawania rynku.

Co do odpieniacza to znajomy mi polecił ponieważ akwa będzie stało w przedpokoju obok sypialni, zależy mi żeby też był cichy ale jeśli jest coś dobrego i tańszego to bardzo chętnie :yes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do oświetlenia możesz jeszcze rozważyc T5 przy tej głębokosci spokojnie dadzą rade co do odpieniacza zwróc się do kogoś kto robi DIY za kopie zapłacisz połowe ceny sklepowej a robią koledzy fajne sprzęty :thumbsup:

pozdrawiam Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi