Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 (edytowane) Ahoj, na forum nowy, w akwarystyce wciąż dojrzewający. Na równogległym forum udzielam się jako Leon. Akwarium o pojemności 292l 120x45x55 + sump 100l Oświetlenie 4x54W T5 - wcześniej też świeciły HQI ale za dużo światła, za drogo na rachunku. Być może z czasem dołożę jeszcze dwie 54W. Obieg - Ocean Runner 3500 - chwilę obecną lekko przytłumiony pompą Przelew - overflowpipe. Czyli przelew DIY z rurek pvc 25mm w planach powiększenie do 32mm Cyrkulacja to Tunze: 6015, 6045, Nano Wavebox. W planach dokładka jeszcze jednej lub dwóch Tunze 6045. Odpieniacz - Deltec MC500Turbo. Ledwo co wyrabia przy obecnym obciążeniu akwarium. Zamówiony już nowy... o tym jeszcze wspomnę jak już odpalę i przetestuję. Automatyczna dolewka. W planach: reaktor biopellet i reaktor wapnia. Troszkę z Historii akwarium. Zaczęło się od 160l rok temu. Po około 4 miesiącach trafiła się okazja zakupu większego akwarium więc kupiłem. Zbudowałem szafkę, koronę i szafkę na dostawkę co by w końcu z tego zrobić ściankę Na początku było kilka miękasów, z czasem doszło parę grzybków i LPSów. Przez długi okres czasu zmagałem się z glonami. Potem jeszcze doszła zabawa ze skałą zakupioną z drugiej ręki. Hanka na fosforany nie ogarniała tego co skała wypluwała. Skała była "gotowana" przez parę ładnych tygodni w osobnych akwarium. Regularne podmiany wody i na koniec Phosguard pozwoliły w końcu na przełożenie tej skały do głównego akwarium. W związku z częstymi podmianami i łatwym dostępem do oceanu - podmiany odbywały się na Naturalnej Wodzie Morskiej. Woda czasem występowała o zaniżonym zasoleniu ale o parametrach książkowych. Od tamtego czasu cały czas walczę z fosforanami. Uparły się i zatrzymały na poziomie 0.3ppm. Leję wódeczkę a zaczęło się w połowie grudnia ubiegłego roku jednak narazie wygląda to mizernie i fosforany stoją. Dopiero ostatnio już w akcie desperacji wrzuciłem ponownie Phosguard i poziom PO4 spadł do 0.2. Walka trwa nadal - na szczęście udało mi się opanować glony i nie ma żadnych strasznych przyrostów poza dwoma, może trzeba jakimiś małymi kępkami. Obecnie w akwarium mieszkają: 2x ocealaris, escenius bicolor, Dascyllus melanurus, Pomacentrus alleni, 2xchromis 3x lysmata amboinensis, 5x hermit crabs, 5xturbo, 2x nassarius; 2xstrombus, 5xNerita, Fromia, Astropecten polycanthus sarcophytum, lobophytum, sinularia, actinodiscus, rhodactis, xenia, echinophylia, tubipora musica, briareum, zoa, pahyclavularia violacea, turbinaria Peltata, euphyllia ancora, Lobophyllia, Caulastrea curvata, Tubastrea Obecnie akwarium wygląda tak: I fotki mieszkańców: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Edytowane 22 Styczeń 2012 przez Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 (edytowane) Z racji limitu grafik per post muszę dopisać drugiego z resztą fotek. AVE 17 18 19 20 21 22 23 Dollabela niestety została pozbawiona głowy przez krewetki przez co już jej z nami nie ma :/ Edytowane 22 Styczeń 2012 przez Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 Maciek, witamy! - Ładne akwa! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 (edytowane) Tych zdjęć jeszcze nie widziałem Ładnie się tam urządziłeś. Muszę też tutaj swoją kostkę zarzucić na forum, ale to jak ją ogarnę do końca z plagi. Widzę że jeszcze nie masz końcowej koncepcji na ułożenie skałki, więc przy nastepnym update można spodziewać się kolejnej rewolucji? Edytowane 22 Styczeń 2012 przez kapitan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2012 Przyjechały w końcu oczekiwane LPSy malutkie fragi co by była frajda z doglądania ich jak rosną Pierwsze nie foto: Tubki od kapitana :unworthy: Gąbka - Trikentrion flabelliforme LPSy: Zoaski: I pierwszy SPS: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach