Skocz do zawartości
fabi1990

Budowa pierwszego akwarium :)

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek witam wszystkich na forum Smile Jestem tu nowy ale zamierzam się udzielać i zaglądać jak najwięcej Smile

A teraz do rzeczy, na akwarystyce się zbytnio nie znam tyle że mam akwarium w firmie ok 400l, a z akwarystyką morską nie miałem nigdy do czynienia ale chciałbym zacząć tą niesamowitą przygodę... a więc tak...

Znalazłem akwarium o pojemności 480 L (nie chciałem żeby było za małe) myślę że pojemność była by ok ale nie mam pewności co do wymiarów:

wysokość 80 cm

szerokość - 50 cm

długość - 120 cm

wiem że akwarium powinno być niższe a szersze ale to jest zabudowane w szafkę, wygląda ładnie a do tego jest w dużej promocji. Do tego zestawu jest lampa, cztery rzędy oświetlenia T5, SUMP czterokomorowy 50L i dwa kominy w akwarium. Do tego chciałem dokupić odpieniacz: http://allegro.pl/octopus-odpieniacz-nw-...21778.html (przemawia nie za wysoka cena, a bardzo duża wydajność, tylko czy nie za duża?) i świetlówki morskie. Do tego jakieś falowniki i grzałka i to by było chyba na tyle.

Na początek chciałbym tam włożyć trochę żywej skały, może trochę suchej i kilka korali (głównie miękkie i łatwe do utrzymania) no i piasek a jeśli ten etap przejdę pomyślnie 1-2miesięcy próby to dokupił bym kilka rybek (na początek chyba błazenki ok 5szt) i jeśli udało by mi się to wszytko ogarnąć to wtedy dokupił bym inne stworzenia i rybki.

To na razie tyle... proszę o jakieś opinie czy taki zestaw będzie dobry... czy może rozejrzeć się za czymś innym i może jakieś porady na początek mile widziane Smile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno do tej wysokości zbiornika to T5 nie bardzo się nadają, tu powinna być lampa HQI a jeżeli już to 4 świetlówki to za mało co do odpieniacza to link nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to ten odpieniacz... Zmieniłem plany co do wymiaru akwarium i padło na 120 x 50 x 50 do tego oświetlenie 2szt x T5 54W (kolor światła niebieski) 2szt x T5 54W (kolor światła biały) czy to mi wystarczy? Czy światło nie będzie za słabe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wolał w tej cenie kupić używanego, sprawdzonego Delteca np APF600

PozdrT

P.S.

aha na razie masz zbiornik, światło (z T5 polecam ATI weź sobie 2 szt specjal i 2 szt blue plus) i wizję odpieniacza, zostało ci do wybrania obieg, cyrkulacja ilość skały, sump + wiele innych pierdół :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie bo w zestawie są jakieś 4 świetlówki ale nie wiadomo co to w ogóle jest... pewnie jakieś chińskie więc od razu wymienił by je na jakieś "normalne". Co do odpieniacza to ten który znalazłem był już z pompą więc zawsze jakiś plus, do tego jakieś falowniki (myślałem o dwóch). Odpieniacz chciałem wsadzić do sumpa. Chciałem też w akwarium dokleić komin (nie mogę znaleźć oryginalnie z kominem) ale myślę że z tym nie będzie problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to ten odpieniacz... Zmieniłem plany co do wymiaru akwarium i padło na 120 x 50 x 50 do tego oświetlenie 2szt x T5 54W (kolor światła niebieski) 2szt x T5 54W (kolor światła biały) czy to mi wystarczy? Czy światło nie będzie za słabe?

Co do wymiarów to przemyśl sprawę 60 cm to minimum, co do oświetlenia to jednak dodał bym ze dwie świetlówki białe ale jak chcesz na początek "proste" korale to będzie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi