Skocz do zawartości
MONTIPORA600

Węgle, absorbery i prodibio.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam takie pytanie, które z węgli dostępnych na naszym rynku są najlepsze: rowa, KZ, ecosystem? Podejrzewam, że z absorberów najlepsza jest rowa, czy któraś z tych firm robi w miarę zbliżone jakościowo abs.? Troszkę drogo ten rowaphos wychodzi, wogóle to jak w końcu jest z mierzeniem PO4, kupować test Mercka, czy labolatorium(to to już wykluczam- za dużo zachodu) wogóle czy jest widoczna różnica po usuwaniu tego całego PO4 ze zbiornika i czy gra jest warta świeczki?

Pozdrawiam

P.S taka mała edytka, proszę powiedzcie mi, czy ktoś z Was używa biodigest czy tam bioptim'u i nie jest zadowolony z działania tej chemii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wegla to moge polecić Eheim i KZ , zdecydowanie najlepsze z tych które testowałem.

Co do bakterii Digest , zdania sa podzielone. Niedawno był artykół na RC , gdzie stwierdzono że tylko w zanieczyszczonych zbiornikach powinno sie je stosować. Druga sprawa to ,że ciągle musimy zwiększać dawki poniewaz szczepy bakterii nie równo się rozmnażają . Jesli nie dokarmimy bakterii wtedy rozpusczają tkanke korala , ten proces zaczyna sie od spodu korala i to jest pierwszy objaw nadmiaru bakterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy refugium nie pochłania po4 w stopniu satysfakcjonującym??..pytam,bo jeśli tak,to po co ten cały zachód z rowaphos?i koszta mniejsze!

Nawet się nie przywitałem!!Tomek-zajęcie:sklepNEMO ,Jelenia Góra , wędkarz-muszkarz-akrobata,reefadict od niespełna roku!pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Refugium pochłania NO3 , a fosfat tylko w niewielkim stopniu .

Jeśli nastawiasz się na SPS-y to absorber PO4 sie przyda , refugium to za mało jeśli chcesz mieć ładne kolorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Tomek - strasznie młody jesteś jak na akwarium rafowe i zajęcia które wypisałeś ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czadu chyba nie,ale co napisali chyba dobre?

Sk

Ps fajnie ze z tego samego regionu Polski

Pochdzimy,do Wroclawia tez nie jest tobie daleko.

Edytowane przez SteveK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi