MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Lipiec 2008 Hej, mam takie pytanie, które z węgli dostępnych na naszym rynku są najlepsze: rowa, KZ, ecosystem? Podejrzewam, że z absorberów najlepsza jest rowa, czy któraś z tych firm robi w miarę zbliżone jakościowo abs.? Troszkę drogo ten rowaphos wychodzi, wogóle to jak w końcu jest z mierzeniem PO4, kupować test Mercka, czy labolatorium(to to już wykluczam- za dużo zachodu) wogóle czy jest widoczna różnica po usuwaniu tego całego PO4 ze zbiornika i czy gra jest warta świeczki? Pozdrawiam P.S taka mała edytka, proszę powiedzcie mi, czy ktoś z Was używa biodigest czy tam bioptim'u i nie jest zadowolony z działania tej chemii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2008 Co do wegla to moge polecić Eheim i KZ , zdecydowanie najlepsze z tych które testowałem. Co do bakterii Digest , zdania sa podzielone. Niedawno był artykół na RC , gdzie stwierdzono że tylko w zanieczyszczonych zbiornikach powinno sie je stosować. Druga sprawa to ,że ciągle musimy zwiększać dawki poniewaz szczepy bakterii nie równo się rozmnażają . Jesli nie dokarmimy bakterii wtedy rozpusczają tkanke korala , ten proces zaczyna sie od spodu korala i to jest pierwszy objaw nadmiaru bakterii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2008 Andrzej, ale który z tych eheima węgli? Z tego co pamiętam jest ich dużo odmian. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2008 Węgiel Eheima do słonej wody jest tylko jeden Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2008 Aha, dzięki;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2008 Takie sprasowane pałeczki - bardzo dobry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomeksklepnemo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 A czy refugium nie pochłania po4 w stopniu satysfakcjonującym??..pytam,bo jeśli tak,to po co ten cały zachód z rowaphos?i koszta mniejsze! Nawet się nie przywitałem!!Tomek-zajęcie:sklepNEMO ,Jelenia Góra , wędkarz-muszkarz-akrobata,reefadict od niespełna roku!pozdrawiam wszystkich forumowiczów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 Refugium pochłania NO3 , a fosfat tylko w niewielkim stopniu . Jeśli nastawiasz się na SPS-y to absorber PO4 sie przyda , refugium to za mało jeśli chcesz mieć ładne kolorki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 Witamy na forum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomeksklepnemo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 mam jedno i drugie,ale wczesniej jechałem na samym refugium i też dawało rady-przy oszczędnym karmieniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 Cześć Tomek - strasznie młody jesteś jak na akwarium rafowe i zajęcia które wypisałeś ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomeksklepnemo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2008 koleszka ze zdjęcia to moja kontynuacja!!na razie kuma że nemo to nemo,ale zaszczepię w nim reefofilie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 Masz ryby dajesz wiele wegla do filtra? http://www.coralmagazine-us.com/content/activated-carbon-hlle-smoking-gun-found Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 SteveK - dałeś teraz czadu :-) Widziałeś z którego roku ten temat ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SteveK 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2011 (edytowane) Czadu chyba nie,ale co napisali chyba dobre? Sk Ps fajnie ze z tego samego regionu Polski Pochdzimy,do Wroclawia tez nie jest tobie daleko. Edytowane 8 Maj 2011 przez SteveK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach