Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2012 Jak juz pisalem posiadam w swoim zbiorniku 2 pompy cyrkulacyjne TUNZE 6105. Pompy sa ustawione w zakresie 20-60% mocy naprzemiennie. Byly ustawione na 10-60 ale pojawil sie maly problem. STUKANIE przy cyklicznym wlaczaniu/wylaczaniu. Stukanie chyba zdiagnozowalem. Okazalo sie, ze w czasie cyklicznego wlaczania i wylaczania pomp przez sterownik nastepuje przyciagniecie przez elektromagnes pompy oski i stuk w tylna czesc gniazda oski (mimo jakiejs podkladki czy czegos co tam siedzi). To przyciagniecie to doslownie (tak mi sie wydaje) dziesiate czesci milimetra, ale w czasie uruchomienia pompy nastepuje stuk. Na dluzsza mete nie do zniesienia jak sie juz o tym wie ))) Czy ktos z szanownych kolegow ma spotkal sie z tym albo ma pomysl/rozwiazanie co z tym zrobic ?? Sushi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2012 Ustaw 30 - 60 % Powinno być lepiej. Jak masz 7096 to zaznacz opcję min flow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2012 No wlasnie chodzi o to, ze one stukaja tylko wtedy kiedy wirnik startuje(steruje profiluxem) a wiec przy okolo 15% mocy. Dlatego tez mam ustawione na 20% jako minimum. Kiedy pracuje caly czas to nie stuka. Stuka tylko w momencie startu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2012 Nie zchodz z wydajnoacia ponizej 30%,nawet oryginalne sterowniki Tunze maja wlasnie taki zakres sterowania 30%-100%.Wiec nie bez powodow Tunze tak zaprojektowal Multi/single controller. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2012 To czy w takim razie wavemakery nie stukaja ?? tam jest taka sytuacja, ze pompa sie wlacza i wylacza, cyklicznie do poltorej sekundy. U mnie chcialem ustawic cos podobnego z tym ze z cyklem naprzemiennym 5-10 sekund po to zeby uzyskac mase wody plynaca z jednego konca akwarium na 2-gi i spowrotem (jak fala idaca przez rafe i wracajaca). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2012 (edytowane) Wracająca sie woda do pudła po zatrzymaniu wirnika pompy dociska go do podkładki ,dlatego nie stuka.Bez pudła będzie stukać Edytowane 13 Styczeń 2012 przez jaro37 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 Taka metalowa obejma, podkładka na ośce wirnika u mnie się wytarła, skróciła się i też pompa stukała. Wymieniłem ośkę na nową i nie stuka, cisza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ditus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 u mnie sprawdziłem też nie stuka (18V), ale generalnie to mam ją ustawioną 20-75 (sztorm 100%) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 (edytowane) To czy w takim razie wavemakery nie stukaja ?? tam jest taka sytuacja, ze pompa sie wlacza i wylacza, cyklicznie do poltorej sekundy. U mnie chcialem ustawic cos podobnego z tym ze z cyklem naprzemiennym 5-10 sekund po to zeby uzyskac mase wody plynaca z jednego konca akwarium na 2-gi i spowrotem (jak fala idaca przez rafe i wracajaca). Do Waveboxów Tunze stosuje trochę inne pompy - podobno są przystosowane do ciągłej pracy on/off. Normalne pompy sterowalne podobno nie lubią takiej pracy. Moja w Waveboxie ma oznaczenie 6261 i nie stuka, teraz w duzych waveboxach sa nowsze o oznaczeniu 6215. Do małych waveboxów są pompy 6206. Zobacz na katalog części zamiennych http://www.tunze.com/149.html?&L=6&C=PL&user_tunzeprod_pi1%5Bpredid%5D=-infoxspare_9999.999 Edytowane 14 Styczeń 2012 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 No wlasnie rozebralem obie pompy. Na jednej bylo nico kamienia. Odmoczylem, docisnolem i na razie nie stuka. Widze tu ewidentna wade konstrukcyjna. Nie podoba mi sie sterowanie w zakresie dziesiatkach procentow 10, 20, 30... 90%. Pelne sterowanie to mozliwosc ustawienia np 43%. Przy tej cenie za pompe.... nie powinno byc takich jaj. Na razie nie stuka. Zobaczymy jak bedzie jak lekko zawapnieje za oska. Gdyby oska byla trzymana takze z przodu pewnie nie wystepowal by ten efekt a nie sadze, zeby TUNZE robilo odmienne pompy tylko dla Waveboxow. To pewnie przystosowanie 6055 i 6105. Nie mialem Waveboxa w rece to nie wiem. Ktos moze to sprawdzic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach