Skocz do zawartości
yamnik

zeo-betoniarka

Rekomendowane odpowiedzi

No coz, sam nie wiem jak zaczac.

Efekt koncowy filtra jest calkiem inny od zalozonego (ale to wina materialow a w szczegolnosci ich brak)

Ubzduralem sobie go w glowie i glupio by bylo nie sprobowac.

Jesli chodzi o klejenie to masakra.Po samych oparach mozna miec niezly odlot (niezalecam spozywania napojow wyskokowych),

ale jak sie z tubki wyciska to wylezie tego za duzo i jeszcze paluchami upiepszy sie to co nie powinno to czlowieka szlag trafia i jak tu nie pic:D

Zaznaczam ze to prototyp w ktorym popelnilem wiele bledow ale kolejna wersja bedzie o niebo lepsza, wzbogacona przedewszystkim o lozyska ceramiczne i troche innej konstukcji.

wyglada to mniej wiecej tak :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Trochu koslawe ale przy pomocy pilki do metalu, pilnika i papieru sciernego to i tak jakos wyglada.

Brakuje tu wlotu i wylotu wody plukajacej zloze, odpowietrznikow filtra ale mimo wszystko osmielilem sie podlaczyc "to" do wody

i sprawdzic czy wogole dziala. Narazie bez zloza bo nie mam pompy zasilajacej turbine.

http://pl.youtube.com/watch?v=jStlPbV9BvE

Napewno zeby calosc smigala ze zlozem bedzie potrzebna mocna pompa i nawet jak by to miala byc OR 3500 lub wieksza,

to oplacalo sie pobawic.Mam cicha nadzieje ze sie szybko nie rozleci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ze fajne :)

A z tym klejeniem tak to juz jest chyba nikt tego nie lubi

Co chcesz od wykonania jest ok przekladnia jest super musisz mi zdradzic od czego ona jest :) sam wlasnie robie to samo co ty tylko u mnie bedzie inna zasada dzialania

Brak mi tylko kol zebatych plastikowych

Czekam na twoja kolejna odslone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)) przekladnia wzieta z dziecinnego samochodzika ( akurat betoniarka) , szukalem z sklepach z zabawkami i tylko to znalazlem..( dzisiejsze dzieci to juz nie maja mozliwosci budowania maszyn z klockow jak ja kiedys) Jesli chodzi o turbine to jest z zestawu plazowego dla dzieci zakupiona razem z wiadereczkiem lopatka i foremkami :)

Kolejna zebatke bede zamawial toczona i koniecznie musi sie naped i reszta filtra zmiescic w jednej rurze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa 3000l/h okazala sie zbyt silna ..po kilku mieszaniach zloza puscilo klejenie pomiedzy przekladnia a turbina .

Zastanawiam sie czy na takich pompach mozna by bylo zastosowac falownik (ten elektryczny) zeby rozruch pompy byl lagodniejszy.

mam juz nowa wizje tego filtra z wykozystaniem prawie wszystkich elementow i tej samej pompy , tylko ze przy jej mocy bedzie potrzebny zegar z programowaniem sekundowym ..inaczej zloze sie zamieni w piasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly falstart:)

Jako ze jest niedziela i troche mi sie nudzi postanowilem skleic felerne laczenie jeszcze raz....i o dziwo teraz trzyma

tak sobie psrtykam juz ponad godzine i jest ok ..troche skrzypi :) ale da sie wytrzymac ..mysle ze sie dotrze.

efekty dzwiekowe poza skrzypieniem ..niezamierzone:)

http://pl.youtube.com/watch?v=QROW826v7-c

teraz juz tylko pozostalo wkleic pompe do plukania zloza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaje...sty. Sprzęt. Naprawdę. Nie obraź się, ale oglądając filmik uśmiałem się do łez za sprawą wydawanych dźwięków. Skrzypi jak stara pralka Polar. Wrazie co jakbyś zbudował inny model, to tego nie wyrzucaj- dołącz programator i możesz prac skarpety pod namiotem.

Wielki szacunek. Pozdrawiam i trzymaj tak dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi