slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 (edytowane) No tak .............. ktoś coś powie czy czekamy Edytowane 12 Styczeń 2012 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 http://www.reeftechled.com/?page_id=763 zobacz to. A jeśli to żart to facet musi mieć faktycznie dobre poczucie humoru. I tak jak pisałem nie chce nikogo obrażać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Nie chce się wcinać ale te lampy są reeftecha i to modele na 2012 r. Widzisz Leszku ledwo wystrugales, a juz Cie podrobili....lobuzy :laugh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 A niby to Chinole wszystko podrabiają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Witam. Nie chce się wcinać ale te lampy są reeftecha i to modele na 2012 r. Więc o co chodzi z tymi wynalazkami, własną robotą, robieniem w garażu,amatorskimi fotkami itd. Przepraszam jeśli kogoś uraziłem. Loccutus je robi i tyle, czego nie rozumiesz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 http://www.reeftechled.com/?page_id=763 zobacz to. A jeśli to żart to facet musi mieć faktycznie dobre poczucie humoru. I tak jak pisałem nie chce nikogo obrażać. no @kaperos - jak się przyglądniesz dobrze, to zobaczysz na fotach logo firmy, której są te lampy - czyli tej dla której @loccutus robi te lampy:) czyli, dałeś render w linku, jak miała ta lampa wyglądać i jak ją zaprojektowali, a teraz przedstawili zamiast renderów zdjęcia istniejącego produktu... i o to chodzi w tym wątku, więc nie rozumiem za bardzo, o co Tobie chodzi:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Piotrek wszystko popsułeś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Piotrek wszystko popsułeś Przepraszam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Kaperos - masz całkowicie rację, to są lampy Reeftech'a ... a Reeftech jest w połowie czyj ? Wszystko się zgadza, nigdzie słowa ściemy nie ma - jak je wymyślałem to ich jeszcze nie było <br> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 ja tam byl na miejscu loccutusa podal do sadu caly ten reeftech Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Owszem ja to rozumie i podziwiam twoją pracę bo z tym trzeba się ,,urodzić" jak to mówią. Chodzi mi bardziej o wymyślenie czegoś nowego nie tylko płytek, radiatora itp. Jakoś mnie tchnęło aby coś napisać na ten temat ponieważ było t8 za jakiś czas t5 HQI teraz diody led i ciekawi mnie co będzie dalej. Czy ktoś tak jak wspomniany Jobs wystruga w garażu coś zupełnie nowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 No dobra teraz już normalniej to właśnie Leszek czyli loccutus robi te lampy a pod nazwą Reeftech kryje się właśnie produkcja, a to że robi w garażu to tylko dlatego że żona uczulona jest na kalafonię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Piknie jak zwykle zadam tendencyjne pytania Mam rozumieć że na płytach z ledami te "domki" to jest w zestawie driver ? Kolejne pytanie, na które Leszek pewnie odpowie że to przeżytek czy będzie można te "płytki" sterować profiluxem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 to ja myślę że po co się rozdrabniać... powinien od razu nowe słońce wymyśleć, a nie tam po garażu z dłutem się chować i w aluminium rzeźbić i tam byle jakie kolory dodawać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Ekstra. Gratuluję rewelacyjnych pomysłów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 OK wracajmy do merytoryki wątku Kiflu sprzedaj w końcu ten archaiczny profilux Rozumiem że wprowadzenie innego widma ma poprawić efektywność lampy. Może faktycznie szerokie spektrum będzie bardzo dobrym pomysłem ale czy nie zabardzo nowatorskim ? Wprowadzenie czerwieni czy zieleni jeszcze rozumię zastanawia mnie natomiast barwa neutralna z jednej stony koledzy za wielkiej wody stosowali żarniki HQI o wiele cieplejsze niż my w europie. Nie boisz się że coś nie będzie tak ? Owszem sterowanie kanałami jest znakomite ale może się okazać że lampa wcale tak nie będzie fajnie świecić. Wiadomo że jest to nowy produkt ale czy nie boisz się popełnić błędów ? Brak testów czasami wcale nie wychodzi na dobre. Oczywiście jak zawszę kibicuję wspaniałej pracy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Nie. Wprowadzenie nowych kolorów ma poprawić odczucia właścicieli co do tematu postrzegania zbiornika. Nikt przynajmniej u nas nie robi z tego wyższej filozofii typu wpływ zorzy polarnej na poziom wód gruntowych. Białe w obu tonach dosyć fajnie się uzupełniają, reszta barw.. - można dodać więcej lub mniej - kwestia gustu i zachcianki i tylko o to chodzi. Parafrazując Owsiaka - "mata co chceta". Miała być lampa kolorowa - proszę bardzo. Nie napisałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie i oczywiście będzie taka opcja do wyboru, uzbroić lampę w dowolny zestaw ledów (kolorów) - np, ktoś chce "jedynie słuszne biało/niebieskie - żaden problem. montujemy ledy, ustawiamy odpowiednio zworki na płytkach, adres selektor i już. Komputer w lampie się zorientuje co ma podpięte, jakich kolorów nie ma i przejdzie w odpowiedni tryb, a w komunikacji PC lampa zgłosi się jako model xxx z takimi a takimi dostępnymi kolorami. Wszystko a w zasadzie większość jest przemyślana Skrajny przypadek - można zrobić panele ze samymi białymi LEDami i powiesić nad słodkim baniakiem. Chociaż słodcy też chcą niebieskiego i czerwieni.... Moduły - było pytanie - mają już "na pokładzie" drivery - zgadza się, nieco poprawione wersje znanych i lubianych Macroblockach, na inne kostki przejdę dopiero przy ledach XT-E/XML ale to za chwilke. Płytki mają drivery, mają także procesor który robi tu dwie rzeczy: 1 - jest generatorem PWM dla driverów, steruje jasnością ledów bezpośrednio. Krótka droga do drivera = małe zakłócenia, większa pewność działania. 2 - jest transcieverem - czyli układem nadawczo odbiorczym - słucha danych latających po magistrali jak ją nazwałem "HE" i jak trafi na polecenie adresowane do niego (adres ustawia się tym przełącznikiem 8 pozycyjnym) to je wykonuje i zwraca do centrali raport. Polecenia mogą dotyczyć np ustawiania mocy w każdym z 3 driverów osobno itd. 8 pozycji przełącznika daje 256 kombinacji i teoretycznie tyle można podłączyć do komputera lampy modułów "slave" i jak widzicie kazdy będzie można obsłużyć niezależnie. Rozwiązanie takie wprowadziłem z powodu wielu korzyści jakie za sobią niesie. Przede wszystkim sygnał jest cyforwy - nie ma ograniczenia w odległości i ilości lamp slave podłączonych do mastera, mniejsze zakłócenia, większa elastyczność. Teoretycznie jest możliwe zrobienie "meksykańskiej fali" na 200 modułach LEd połączonych jeden za drugim - ale to już kategoria "efekty specjalne" a nie akwarystyka.O ile czegoś nie przespałem w świecie LED do akwarium, to z pełną świadomością mówię że oprócz nas i Vertexa, takich możliwości nie ma NIKT na świecie. Sławek pyta czy się nie boję - oczywiście nie boją się tylko idioci. Człowiek zawsze ma jakiś strach o powodzenie przedsięwzięcia- jakie by nie było, bo wysypać się można na byle pierdule. Natomiast nie boję się o to czy lampa fajnie świeci - bo wiem że świeci fajnie Czy jestem zadowolony z lampy - tak jestem, czy to koniec? - absolutnie nie - już widze że chcę poprawić nieco komputer i elektronikę spod maski (nie ledy) - po prostu mimo projektów, wizualizacji 3D i innych narzędzi dopiero w montażu wychodzi że a to złącze mogłoby być z drugiej strony, a to gniazdko lepiej lewe dać a nie proste itp.... jednym słowem zabawa nigdy się nie kończy, garaż ciągle w użyciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2012 Masz rację jak ktoś nic nie robi to nie popełnia błędów Kiedyś pewnie ze dwa czy trzy lata temu rozmawialiśmy gdzieś tam na temat mojej pierweszej lampki na citizenach i temperaturce "barwy" Mało było wtedy zwolenników wprowadzenia innego spektrum. Sam osobiście jestem bardzo ciekawy tego projektu. Czasami w tym temacie akwarystyki morskiej pojawiają się tezy że nic nie może być inne jak już utarte nazwijmy to "szlaki" Bardzo fajnie że mamy Ciebie bo ja bym się nie posuną tak daleko. Trzymam kciuki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach