Skocz do zawartości
Marqo

Sterownik akwariowy

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko 3 ? Cytując ds'a "6 PWM Channels with Programmable Resolution from 2 to 16 Bits"

Wyświetlacz to można zrobić w opcji

http://youtu.be/koLBu7ADHII

Edytowane przez Marqo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko jak chcesz PWM to musisz przepiąć wyświetlacz pod inne porty bo podpinając tak jak na pierwszym schemacie to zająłeś wszystkie wyjścia PWM LCDkiem :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - PHmetr nie będzie działał , chyba że zamiast pH ma czytać informacje elektroda sucha/mokra :)

2 - c14 to nie musi być trymer

3 - sprzętowy PWM na T1 masz zajęty - rpp ma racje, ale masz jeszcze 3 kanały wolne na T3.

4 - ciekawi mnie gzie podepniesz USB/BT - oba sprzętowe uarty zajęte masz...

to by było tyle na pobieżnie, jak sie obrobię to zerknę dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 - sprzętowy PWM na T1 masz zajęty - rpp ma racje, ale masz jeszcze 3 kanały wolne na T3.

Faktycznie jest jeszcze T3 - do tej pory największy procek jaki brałem do moich teoretycznych tworów :-) to ATmega32 a tam kończy się na T2 :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.faldruk.pl www.prototypy.pl - 2 pierwsze z brzegu firmy które zrobią to za grosze i o niebo lepiej. Ja kiedyś sam robiłem płytki do prototypów i pojedynczych urządzeń, ale bez soldermaski to jest totalna lipa. Co prawda są dzisiaj już soldermaski DIY (naświetlane UV) ale to i tak nigdy nie bedzie to samo co płytka z labu.

Jeśli na pająka poskładane działa - puszczasz pliki do firmy, za 3 dini odbierasz płytki "mniut malina" i zaraz sie serce raduje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to wszystko jest w loccutusowym kontrolerze :-)

Nie wiem po co walczycie z kolejnym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze schematy już trochę nie aktualne są :whistling: Po pracy postaram się wrzucić w całości to co udało mi się stworzyć :thumbsup:

smithpl np dla celów edukacyjnych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem - nie żartowałem - nie rozumiem :-)

Dla celów edukacyjnych do wlasnie idealnie nadaje sie sterownik loccutusa, ale w sumie bawcie sie :-)

Najgorsze jest to ze wyszyc plytke i napisac soft to.... chwilka siedzenia bo to banalny projekt. Gorzej juz z wykonaniem, zmontowaniem, wypilowywaniem, podpinaniem :-)

Na tym wiekszosc sympatykow z reguly polegnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wyjscia 1-10V ? sterowanie pompami, statecznikami ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sterowanie pompami to pewnie z różnymi programami a nie tylko najprostsze włącz/wyłącz :-)

No i skoro sterowanie pompami to może też Koraliami 12V - tylko tu jest problem bo pompy są AC a nie DC (przynajmniej tak znalazłem w necie mimo sprzecznych opinii na ten temat) więc sterowanie PWM nie będzie tak banalne jak w przypadku Tunze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łe jejku niech se piszą chłopaki niech kombinują - na własnych błędach człowiek sie uczy najlepiej. A co do sterownika to ten o którym mowa powstał w 2004 roku... prehistoria. dziś 3/4 zrobiłbym inaczej - a w zasadzie zrobię. Ale po kolei :)

Pompy - 24V ale nie DC!! więc lipa z PWMem bo na bank nie zadziała. Ale mostek H i już wygląda to inaczej - szkoda że nie idzie sie sklonować - pobawiłbym się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie tak, tylko i tak na końcu okaże się że takie coś już jest :-) No ale zima, coś trzeba robić thumbsup.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest czy nie jest ... wisi mi to :P Robię to dla siebie a , że przy okazji czegoś mogę się nauczyć to czemu nie . Tak wiem , wiele błędów ale tak na teraz to wygląda:

10180039.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawie ok - tylko 2 magistrale i2c będziesz robił ?? (rozdzieliłeś PCFa i ADSa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - aref atmegi - podłączony musi być do tego kondensator

2 - i2c , tak jak Leszek wspomniał podłącz razem a poza tym skorzystaj ze sprzętowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do sterowania na przykład statecznikami T5 z funkcją DIMM. Przyjedź lepiej w garażu pomóc a nie tam rysujesz takie płachty wielkie.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi