Skocz do zawartości
ogrodnik20

podmiana wody

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy podczas uruchamiania nowego zbiornik i wlozeniu zywej skaly nalezy od razu przystapic do cotygodniowej podmiany wody, czy poczekac do ustabilizowania parametrow wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ruszaj, za miesiąc wróć do tematu i .. wtedy obserwuj , przez miesiąc podziwiaj kamienie thumbsup.gif

Serio to nie żart, akwa będzie dojrzewało i niech robi to w spokoju...

Tu masz mój blog jak to było na początku...

http://smithpl.blogspot.com/search?updated-max=2008-08-28T18:00:00%2B02:00&max-results=10

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie minelo właśnie 63 dni od zalania i jeszcze podmiany nie robiłem parametry mam ok teraz widzę że glon zielony zanika w akwarium tylko ekipa czyszcząca i nadal czekam z pierwszą podmianą ale myślę w końcu miesiąca podmienić i to mniej niż 10% na początku .

W moim wypadku było też tak że skałę mam z działającego zbiornika więc wmiarę spokojnie przeszedłem krzemiany i glony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak radzisz sobie z detrytusem? w mnie po miesiacu wysypalo sie tego tyle ze skaly ze musialem kilkanascie litrow odessac z syfkiem wiec dolalem swiezej

Edytowane przez pawcio1980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś odstawić wodę na paręnaście minut, żeby się odstała i wlać ponownie do akwarium,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś odstawić wodę na paręnaście minut, żeby się odstała i wlać ponownie do akwarium,

albo przelać przez fizelinę/watę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie racje , ale jak bardzo moze zaszkodzic taka podmianka w okresie dojrzewania? 10l to jakies 5% pojemnosci mojego baniaka - rozumiem ze wydluzy to okres dojrzewania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jeszcze zalezy jaką solą podmiana. Jesli nie ma korali, życia, które będzie konsumować minerały, to życie w postaci rozwijających sie glonów będą miały więcej jedzonka i brak konkurencji przy korycie... btw, zrobiłeś podmiane to nie ma co sie juz przejmować tylko obserwować i iść do przodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym podmieniał. Wszak nie wiemy co za skała trfiła do naszego zbiornika i z czym.  

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wydluzysz okres dojrzewania. Ja bym nie podmienial i czekal. Niecierpliwi placa i akwa bedzie ci dluzej dojrzewac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy podmieniasz czy też nie i tak swoje trzeba odczekać :D

Ja akurat robiłem podmiany od samego początku 10% tygpdniowo i dojrzewanie przebiegało spokojnie.Wiadomo zaczynamy solić "niezbyt bogatą" solą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na wstępie soliłem solą KZ - połowa świeżej wody połowa z chodzących zbiorników - do tego tak ja Bigwalker od początku podmiany po 10% co tydzień lub około 20% co dwa - dojrzewania prawie nie zauważyłem :) po pierwszym tygodniu od zalania pojawiły się pierwsze glony po następnym tygodniu zniknęły i było po bólu :)

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sol jaka uzywam to preis , z zycia jest kilka grzybkow i sarco - glony sie rozwijaja bujnie jak i przed podmianka wiec chyba nie zaszkodzilo zbytnio , niedlugo dojda juz jakies pierwsze szczepki to powinno byc lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi