ogrodnik20 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2012 Mam pytanie czy podczas uruchamiania nowego zbiornik i wlozeniu zywej skaly nalezy od razu przystapic do cotygodniowej podmiany wody, czy poczekac do ustabilizowania parametrow wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Styczeń 2012 czekać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 (edytowane) nie ruszaj, za miesiąc wróć do tematu i .. wtedy obserwuj , przez miesiąc podziwiaj kamienie Serio to nie żart, akwa będzie dojrzewało i niech robi to w spokoju... Tu masz mój blog jak to było na początku... http://smithpl.blogspot.com/search?updated-max=2008-08-28T18:00:00%2B02:00&max-results=10 Edytowane 10 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 u mnie minelo właśnie 63 dni od zalania i jeszcze podmiany nie robiłem parametry mam ok teraz widzę że glon zielony zanika w akwarium tylko ekipa czyszcząca i nadal czekam z pierwszą podmianą ale myślę w końcu miesiąca podmienić i to mniej niż 10% na początku . W moim wypadku było też tak że skałę mam z działającego zbiornika więc wmiarę spokojnie przeszedłem krzemiany i glony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 (edytowane) a jak radzisz sobie z detrytusem? w mnie po miesiacu wysypalo sie tego tyle ze skaly ze musialem kilkanascie litrow odessac z syfkiem wiec dolalem swiezej Edytowane 10 Styczeń 2012 przez pawcio1980 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 Mogłeś odstawić wodę na paręnaście minut, żeby się odstała i wlać ponownie do akwarium, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 Mogłeś odstawić wodę na paręnaście minut, żeby się odstała i wlać ponownie do akwarium, albo przelać przez fizelinę/watę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 macie racje , ale jak bardzo moze zaszkodzic taka podmianka w okresie dojrzewania? 10l to jakies 5% pojemnosci mojego baniaka - rozumiem ze wydluzy to okres dojrzewania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 to jeszcze zalezy jaką solą podmiana. Jesli nie ma korali, życia, które będzie konsumować minerały, to życie w postaci rozwijających sie glonów będą miały więcej jedzonka i brak konkurencji przy korycie... btw, zrobiłeś podmiane to nie ma co sie juz przejmować tylko obserwować i iść do przodu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 (edytowane) A ja bym podmieniał. Wszak nie wiemy co za skała trfiła do naszego zbiornika i z czym. Edytowane 10 Styczeń 2012 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 Ale wydluzysz okres dojrzewania. Ja bym nie podmienial i czekal. Niecierpliwi placa i akwa bedzie ci dluzej dojrzewac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Styczeń 2012 Czy podmieniasz czy też nie i tak swoje trzeba odczekać Ja akurat robiłem podmiany od samego początku 10% tygpdniowo i dojrzewanie przebiegało spokojnie.Wiadomo zaczynamy solić "niezbyt bogatą" solą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2012 Ja na wstępie soliłem solą KZ - połowa świeżej wody połowa z chodzących zbiorników - do tego tak ja Bigwalker od początku podmiany po 10% co tydzień lub około 20% co dwa - dojrzewania prawie nie zauważyłem po pierwszym tygodniu od zalania pojawiły się pierwsze glony po następnym tygodniu zniknęły i było po bólu Powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2012 sol jaka uzywam to preis , z zycia jest kilka grzybkow i sarco - glony sie rozwijaja bujnie jak i przed podmianka wiec chyba nie zaszkodzilo zbytnio , niedlugo dojda juz jakies pierwsze szczepki to powinno byc lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach