Skocz do zawartości
mathe

Coś mi zeżarło bryopsis!

Rekomendowane odpowiedzi

Wstaję rano - patrzę - z mojego bryopsis pozostało jakieś 5% na brzegu skałki. Nie ruszałem dotąd tego dziadostwa, bo bałem sie rozsiać po akwarium, a skała za duża żeby szorować i gotować.

Podejrzani:

krab pustelnik czerwononogi - jednak mało proawdopodobne - mieszka już u mnie jakiś czas i po bryopsis lubił jedynie spacerować, zresztą na moje oko za mały żeby taki pogrom w jedną noc urządzić.

Cerithium Sp. - dość świeży nabytek - może one - rozmiarowo dałyby radę...

Ślimak którego dostałem jako Tectus fenestratus, ale równie dobrze może być jakiś Turbo, ten koleżka pasowałby najbardziej - w dzień nieaktywny, w nocy żeruje - a poza tym jest DUŻY, więc mógłby zeżreć dość sporą kępkę glona w jedną noc. Odnośnie identyfikacji - jak mi wylezie ze skały to postaram sie pstryknąć mu foto.

Hmm... A może mają koledzy jakieś inne pomysły? Internet twierdzi że bryopsisem gardzi każdy morski zwierz a tu proszę, jaka miła niespodzianka:)

Edytowane przez mathe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wyżarł w 2 dni parę krzaczków które miałem - borsuk (siganus vulpinus). Na własne - rozradowane oczy widziałem:)

Ale co u Ciebie to pojęcia nie mam:) - tak tylko pochwalić się chciałem, bo napisałeś że nic go nie tyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślimaki turbo ale te maxicany je łykają :whistling: Może takiego masz :teehee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik, nie mówię że nic go nie tyka, to internet tak twierdzi - przynajmniej te strony które przewertowałem w poszukiwaniu metody na zagładę bryopsis. Jeśli Twój borsuk je bryopsis to świetnie, i warto to odnotować bo są tacy co zrezygnowali z akwarium z powodu tego meszku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi