Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Witam, Mam na imię Tomek Posiadam od kilkunastu lat akwarium słodkowodne 240L oraz akwarium Ferplasta 70L. Od pewnego czasu studiuje informacje na wszelakich forach na temat morszczyzny. Chciałbym spróbować swoich sił w akwarystyce morskiej w mniejszym zbiorniku. Zakupiłem już dwie pompy cyrkulacyjne oraz hydrometr, posiadam grzałkę 100W. Proszę o poradę przy wyborze: 1) filtra RO-DI 2) podłoża 3) świetlówek (T8 15W) 4) soli Czy w taki zbiorniku konieczny jest odpieniacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 (edytowane) Cześć 1) O filtrach to tutaj gdzieś na forum już były tematy. Warto kupić taki z większymi korpusami na prefiltry. 2) Żywy piasek 4)Kup po prostu jakąś dobrą sól znanego producenta np Preis czy inną tej klasy. Odpieniacz konieczny nie jest, ale łatwiej Ci z nim będzie prowadzić akwarium. Może jeszcze dodam, że w akwarium morskim dla poczatkującego nie to, że łatwiej z odpieniaczem, tylko bez niego, może być bardzo trudno, może tak.. Edytowane 8 Styczeń 2012 przez Jarosław Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Dzięki za odpowiedz, ile powinienem kupić żywego piasku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Witam!!! Worek 9 kg starczy, chyba , że są plany na DSB:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Może tak żebyś utworzył warstwę 2/3cm na dnie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Nie chciałbym grubej warstwy piasku. To w taki razie do utworzenia 2cm warstwy ile muszę zakupić piasku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Napisałem Ci:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 9kg to troszkę nie za dużo? Porównuje do swojego słodkowodnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 żywy piach jest razem z wodą, a to pojemnosc brutto:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Okie, to tak, wiem czego szukać na podłoże. Co sądzicie o tym filtrze RO: http://allegro.pl/osmoza-akwarystyczna-ro-3-75-zobacz-i2037858712.html + poszukam jeszcze DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 (edytowane) Może bardziej taki: Mój odnośnik Edytowane 8 Styczeń 2012 przez Jarosław Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Plusem tego zestawu jest to, że zawiera już filtr DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 Nie chyba nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomi147 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Styczeń 2012 (edytowane) Przepraszam, źle zrozumiałem treść ogłoszenia Edytowane 8 Styczeń 2012 przez Tomi147 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach