Skocz do zawartości
TMK

moj NAJPROSTSZY led

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie trochę długo

Po kilkakrotnym przeczytaniu wątków ledowych nasuwa mi się kilka pytań.

Co chcę zrobić-

Oświetlenie LED- do akwarium to jeszcze za mocno skomplikowane jak dla mnie. Otóż postanowiłam na poczatąk zrobić doświetlanie dla siewek roślinek. Wiem wiem... o czym myslicie- i kierowałam się stosunkiem czerwonych do niebieskich diód. Interesuje mnie tylko wersja wzrost :) .

Wersja jak najprostsza.

Jak gdzieś piszę bzdury to proszę o nakierowanie :)

PLAN

Wybieram diody Cree na gwiazdce czyli moduł wielokątny Moduł MCPCB,( a co to RoHS?)

Diody łaczę szeregowo (minus do plusa, ) Mam nadzieję ze mają jakieś oznaczenie i miejsce do lutowania. Przewód 0,5mm. W radiatorze wiercę dziurki(może gwintuję i używam pasty termoprzewodzącej. Tu jak na razie jasne

Załóżmy że wybieram diody z Maritexu (mozna tam kupić na sztuki?)

NT-1SB22-XPEBLK2B3

Moduł 1xLED Cree XP-E, barwa niebieska, jasność K2 - 30.6 lm/350 mA, bin koloru: B3 (ok.465-470nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

NT-1SB22-XPEBR16D4

Moduł 1xLED Cree XP-E, barwa Royal Blue, jasność 500mW, bin koloru: D4 (ok.455-460nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

NV-1SB22-XPERO15D4

Moduł 1x LED Cree XP-E, jasność 425 mW/350 mA , Royal Blue - barwa D4 (ok.455-460nm), czarna soldermaska, MCPCB Star , RoHS

Czymś istotnym róznią się dwie ostatnie diody??

Prąd?? Na górze strony jest podpowiedź :

Dopuszczalne prądy zależą od typu diod na bazie których wykonany został moduł. – - XP-E - max 1000 mA ( kolor biały).czyli gdybym wybierała driver to miał by mieć ok. 900mA

Dobrze myślę?

Czerwone do wyboru

NV-1SB22-XRCRDM3R2

Moduł 1x LED Cree XR-C, jasność M3 - 45.7 lm/350 mA , czerwony - barwa R23, czarna soldermaska, MCPCB star, RoHS

Wygląda na to, że barwa jest 620-620nm, szkodaże nie ma czegoś czerwonego ok. 670-680 bo było by to optymalne dla mojej roślinki. no ale to jakiś inny prąd nie 1000mA

NT-1SB22-XPEREDN3R2

Moduł 1xLED Cree XP-E, barwa czerwona, jasność, N3 - 56.8 lm/350 mA, bin koloru: R2 (ok.620-625nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS

I tu mam duże wątpliwości czy na pewno ta dioda jest na 1000mA(bo w końcu jest XP-E)

Marzyła by mi się jeszcze dioda uV-A...ale to zbyt skomplikowane

Łaczę 5 niebieskich i jedną czerwoną(wszystkie z max prądem 1000mA czyli podłączone pod 900mA)i teraz zasadnicze pytanie:

Do czego to podłączyć, żeby było

Rozsądna cena

Prostota połączenia Nie spaliło się po miesiącu.

Zastanawiam się czy ekonomicznie jest mozliwość zrobienienp układu z 3 ledów RGB czy 3Czerwonych lub trrzech royal blue- kazdy ma inny prad wiec musiały by być podłączone do do róznych zasilaczy. ajk dobierać takie coś? Jakiś wzór??

Zauważyłam,że niektóre projekty LED nie mają wetylatorków. Czy przy diodach 1000mA to możliwe czy tylko tych 350mA. Bo doświtlając kilka malutkich siewek wolałabym bez wentylatorków

Edytowane przez TMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheheh no to fajnie :D

Czymś istotnym róznią się dwie ostatnie diody??

nie sugeruj się tym to tylko kwestja ilości światła ale różnica jest znikoma nie warto tym sobie zawracać głowy.

Prąd?? Na górze strony jest podpowiedź :

Dopuszczalne prądy zależą od typu diod na bazie których wykonany został moduł. – - XP-E - max 1000 mA ( kolor biały).czyli gdybym wybierała driver to miał by mieć ok. 900mA

Dobrze myślę?

To wszystko zależy od chłodzenia ja bym pojechał na 700 mA na początek

Nie łącz niebieskich z czerwonymi w jednym obwodzie

Zauważyłam,że niektóre projekty LED nie mają wetylatorków. Czy przy diodach 1000mA to możliwe czy tylko tych 350mA. Bo doświtlając kilka malutkich siewek wolałabym bez wentylatorków

Wentylatorków nie musi być jak dobierasz odpowiedni radiator wystarczy prąd ok 700 mA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o błyskawiczna odpowiedź:)

Dzięki

Największe wątpliwości mam co do nie łączenia niebieskich i czerwonych- jeśli mają taki sam prad maksymalny to dlaczego nie?

jak dam 750mA to nadal beda świecić na niebiesko (jedna na czerwono) tylko troche słabiej i mniej się grzać?

do czego mam je podłaczyć bo to największy problem (wolałabym bez drivera)

przeczytałam wszystko na temat zasilaczy i teraz to już ZUPEŁNIE nic nie rozumiem.Czy mógłbyś wskazać jakieś konkretne urzadzenie?

Bedzie to pracować w temperaturzeok20-25*C i wyjatkowo suchym powietrzu.

Nie mam magicznych zdolności żeby wystaczyła różdzka i okrzyk LUMOS :)

Edytowane przez TMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. łączenie niebieskich i czerwonych

Barwa się musi wymieszać bo będziesz miała w akwarium smugi poszczególnych kolorów nie będziesz robić sporego zagęszczenia tak myślę, dając tzw trzeci kanał z czerwonymi nie zawsze będziesz stosować jest to taki tzw dopalacz kolorów oczywiście jest to sprawa subiektywna ale oddzielając niebieski od czerwonych masz więcej regulacji.

2. jak dam 750mA to nadal beda świecić na niebiesko (jedna na czerwono) tylko troche słabiej i mniej się grzać?2.

Tak zdecydowanie mniej będą się grzać. Diody mają to do siebie że podnijanie prądu wcale nie daje proporcjonalnie więcej światła

3. Daj zasilacz np. na 8 diodek LPC-35-700 nie trzeba driverów

http://www.mplpower.pl/zasilacze-led/zasilacze-serii-lpc-pcd,124

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze pomeczę Cię o zasilacz

To zaczy że najbardziej ekonomiczne jest podłączenie tego zasilacza do 8 diod (o max pradzie 1000mA)? ale sześć też moze być i jest ok?

Bo zasilacz stanowi sporą część kosztu(ok 120zł a diody 6 szt ok 90zł ).

A jakbym chciała podłączyć tylko 2 diody czerwone (osobno) to jaki zasilacz wybrać?

Te zasilacze mają jakby(łopatologicznie ) funkcję driwera w sobie? bo zwykły zasilacz(o ile istnieje) to jest chyba sporo tańszy?

Czy istnieje jakiś prosty sposób dobierania zasilacza do ilości diód i ich max prądu. jakoś prawa Ohma nie mogę dopasować O!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj zasilacz na 8 LED to koszt ok 70 zł Jak chcesz podłączyć czerwoną diodę to wystarczy np. model MPL-03-700 i też starczy na jedną diodę

zapomniałem bez driverów

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który pasujący do moich 6-8 diód zasilacz kosztuje 80zł?

zdriverami pewnie wychodzi drożej (zwłaszcza jak światełko ma mieć kilka a nie dużo diód)a ja nie potrzebuje sterowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drivery nie są drogie ale jak chcesz wersję on/off to nie ma sensu do, 8 led Cree kupisz zasilacz za 70 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem że tali zasilacz gdzieś istnieje- tylko jak go znależć i rozpoznać że to właśnie ten?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bedęmieć dług wdziecznosci :) albo flaszkęjak spotkamy sie w realu :)

Ten ma wystarczającą cenę :) poszukam sama

ile doód mogę podłączyć do niego żeby ekonomicznie go wykorzustać??

Edytowane przez TMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi