arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2008 witam jako że nowy na forum troche fotek mojego baniaka 270l samp 80l 3xati 24w 2xmarea2400 i 3500 przemiał or2500 odpieniacz weipro 2012 pompa diy..solniczka ma ponat rok początki marne ale jakoś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2008 calkiem niezle widac sprzatales przed robieniem fotek. Delty ogolnie sa klopotliwe jesli chodzi o cyrkulacje i ulozenie skaly wszyscy maja podobne. Troche brakuje tla, a jak widac wapienne nie rosna za szybko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2008 no właśnie nie jedyne co robie przed podmianom wody to dwa razy tornado a co do wapiennych to niemam pojęcia czemu wolno rosną parametry wapnia magnezu ok tylko niemogę sobie poradzić z kh,, cyrkulacja to makabra co do delty ,,miałem pomysł jak zrobić cyrkulację ale spaliło na panewce bo pompa chałasowała miała 7000l/h na powrocie moc prawie taka sama jak w całości ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2008 Masz tylko 72w na 270l?Troche mizerne to swiatelko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 pewnie tak ale miałem hqi 70w to dopiero mizernie ..hi, narazie widać że im starcza pewnie by korale rosły szybciej na hqi150w no i te niteczki hi. ok ..jak coś to zrobię nowe zdięcia te były 4 miechy temu .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Cześć Arkadi, jak założysz tło i wyczyścisz szyby akwarium będzie się znacznie lepiej prezentowało. Dodaj troszkę światła i będzie fajnie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Kurcze a ja myślał że jak niebęde czyścił to będzie lepiej no i bakteri więcej a co do tła to teraz poptokach bo 1,5 Cm od ścian ale pomyślimy dziękuje.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 generalnie co do tła to chciałem zrobić cieniutką warstwe skały tak żeby wyglądało na wycięte z natury widziałem tak w Angli w jednym z pabów no poprostu bajka ściany to skała z koralowcami ,jamki tak wyglądało jagby urwisko skajne niemam zdięć ale naprawde bomba ,narazie pomalutku wydaje mięczaki i przechodzę na twardziele milusińskie acropory bajka kolorystyki ,,,, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 przy 72 watach na 270l to acropory nie pozyja dlugo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Tło o którym mówisz było najprawdopodbniej wykonane z ceramiki, o ile mnie pamięć nie myli kol. Balon robi różne konstrukcje z tego materiału pewnie tła też. Jeśli myślisz o twardych koniecznie dodaj więcej światła, sam miałem deltę i wiem, że jest problem z doborem rur itp, ja u siebie powiesiłem lampkę 250W i było OK, ale teraz zrobiłbym same T5-ki;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Lipiec 2008 Macie rację co do światła mam zamiar ,, ponieważ jestem elektronikiem wykożystać diody led dużej mocy 40w jest to coprawda nowość ale zato jaka sprarność i widmo można sobie ustawiać jak się chce powiem tak 150watów led daje ok 320 hqi problem to chłodzenie hqi jak niema to nic się niestanie a led pada i to jest problem ok jak próby zrobię dam znać w dyi.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2008 swiatlo w akwarium wymaga odpowiedniej temperatury barwowej, wiec z tymi diodami nie bedzie tak prosto .Gdzies czytalem o nowej generacji diod i lampach do akwarii , ale czy sa to te same diody ktorych chcesz uzyc u siebie ? Ja bym chyba pozostal przy swietlowkach , po co sie narobic i nie bedzie zadnych efektow a i koszt sie powiekszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arkadi2 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2008 tak Yamnik diody mają statyczną temperature barwową ale jak popatrzysz na spektrum światła np.świetlówki to widać że jest troche tego i tego ale część energi daje całe widmo co zmniejsza sprawność świetlówki poszukam wykreśów to zamieszcze w nowym poście Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach