Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam jako że nowy na forum troche fotek mojego baniaka 270l samp 80l 3xati 24w 2xmarea2400 i 3500 przemiał or2500 odpieniacz weipro 2012 pompa diy..solniczka ma ponat rok początki marne ale jakoś :)

426_thumb.attach

427_thumb.attach

428_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

calkiem niezle :) widac sprzatales przed robieniem fotek.

Delty ogolnie sa klopotliwe jesli chodzi o cyrkulacje i ulozenie skaly wszyscy maja podobne. Troche brakuje tla, a jak widac wapienne nie rosna za szybko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie nie jedyne co robie przed podmianom wody to dwa razy tornado a co do wapiennych to niemam pojęcia czemu wolno rosną parametry wapnia magnezu ok tylko niemogę sobie poradzić z kh,, cyrkulacja to makabra co do delty ,,miałem pomysł jak zrobić cyrkulację ale spaliło na panewce bo pompa chałasowała miała 7000l/h na powrocie moc prawie taka sama jak w całości ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz tylko 72w na 270l?Troche mizerne to swiatelko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie tak ale miałem hqi 70w to dopiero mizernie ..hi, narazie widać że im starcza pewnie by korale rosły szybciej na hqi150w no i te niteczki hi. ok ..jak coś to zrobię nowe zdięcia te były 4 miechy temu ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Arkadi, jak założysz tło i wyczyścisz szyby akwarium będzie się znacznie lepiej prezentowało. Dodaj troszkę światła i będzie fajnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze a ja myślał że jak niebęde czyścił to będzie lepiej no i bakteri więcej a co do tła to teraz poptokach bo 1,5 Cm od ścian ale pomyślimy dziękuje..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie co do tła to chciałem zrobić cieniutką warstwe skały tak żeby wyglądało na wycięte z natury widziałem tak w Angli w jednym z pabów no poprostu bajka ściany to skała z koralowcami ,jamki tak wyglądało jagby urwisko skajne niemam zdięć ale naprawde bomba ,narazie pomalutku wydaje mięczaki i przechodzę na twardziele milusińskie acropory bajka kolorystyki ,,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 72 watach na 270l to acropory nie pozyja dlugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tło o którym mówisz było najprawdopodbniej wykonane z ceramiki, o ile mnie pamięć nie myli kol. Balon robi różne konstrukcje z tego materiału pewnie tła też.

Jeśli myślisz o twardych koniecznie dodaj więcej światła, sam miałem deltę i wiem, że jest problem z doborem rur itp, ja u siebie powiesiłem lampkę 250W i było OK, ale teraz zrobiłbym same T5-ki;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie rację co do światła mam zamiar ,, ponieważ jestem elektronikiem wykożystać diody led dużej mocy 40w jest to coprawda nowość ale zato jaka sprarność i widmo można sobie ustawiać jak się chce powiem tak 150watów led daje ok 320 hqi problem to chłodzenie hqi jak niema to nic się niestanie a led pada i to jest problem ok jak próby zrobię dam znać w dyi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swiatlo w akwarium wymaga odpowiedniej temperatury barwowej, wiec z tymi diodami nie bedzie tak prosto .Gdzies czytalem o nowej generacji diod i lampach do akwarii , ale czy sa to te same diody ktorych chcesz uzyc u siebie ?

Ja bym chyba pozostal przy swietlowkach , po co sie narobic i nie bedzie zadnych efektow a i koszt sie powiekszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak Yamnik diody mają statyczną temperature barwową ale jak popatrzysz na spektrum światła np.świetlówki to widać że jest troche tego i tego ale część energi daje całe widmo co zmniejsza sprawność świetlówki poszukam wykreśów to zamieszcze w nowym poście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi