Skocz do zawartości
Wlazlom

Wklejanie grzebienia w zalanym zbiorniku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

proszę o podpowiedź - niestety muszę wkleić grzebień w działającym zbiorniku. Do tego celu używałem już rożnych klei szybkoschnących i wszystkie po dwóch trzech dniach się odklejały. teraz postanowiłem użyć sylikonu uniwersalnego (po prostu taki znalazłem w domu)tak więc spuściłem trochę wody w akwarium wyłączyłem pompy osuszyłem szkło i wkleiłem grzebień.

Na tubce sylikonu jest informacja:

1. Tępo utwardzania ok 2mm/24h

2. Czas obróbki 15-25min

Pytanie ile muszę czekać zanim uzupełnię wodę i włączę obieg?

Czy wystarczy np 1h czy to za mało?

Proszę o pilna odpowiedź

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to powinno sie czekac minimum 24h, ale nie jestem tez pewny czy nie powinienes wylaczyc odpieniacza, ale moge sie mylic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejałem grzebień w działającym akwa na silikon akwarystyczny, odczekałem z 3h i trzyma się już ponad pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz pompę obiegową niech poziom spadnie i bez problemu skleisz to w kilka godzin na zwykły silikon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak sądzę że się uda na zwykły silikon. Równocześnie z wklejeniem grzebienia wycisnąłem próbkę silikonu i po 2h wydaje się wystarczająco związana tzn. nie klei się w najmniejszym stopniu do rąk. Dla pewności odczekam jeszcze godzinę i sadzę że będzie ok tym bardziej że na grzebieniu rozprowadziłem sylikon i warstwa jest cienka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie kiedyś też się odkleił/ wklejając drugi raz, wytarłem dobrze ręcznikami papierowymi z wodą, później do sucha, a potem jeszcze ze 3 X spirytusem aby odtłuścić. Cieniutka warstwa silikonu i przykleiłem. po 3 godz.inkach włączyłem obieg i luzik - trzyma mocno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi