Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum posiadam odpieniacz firmy weipro 2012 przerobiony na wzór turboflotora i niemam jak go napędzać , mam pompę atmana at-305 1200l/h z normalnym wirnikiem może ma ktoś opatentowany sposób na zrobienie wirnika igieukowego albo coś w tym rodzaju i dolotu powietrza , wiem że koledzy robią z jakiejś maty ale niemam pojęcia gdzie kupić pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak wyglada wirnik w tej pompce , ale jesli to zwykly wirnik łopatkowy to mozna go ponacinac i dowinąć troche "żyłki" z czyscika kuchennego . Powinno zadzialac.

Co do doprowadzenia powietrza to widac jak to jest zrobione na pompkach do odpieniaczy, wklejenie kawalka rurki na wezyk i ewentualnie zakonczenie takim czyms:

http://www.thcskiba.com/sklep/product_info.php?cPath=47&products_id=196&osCsid=dbe7819baf0eb365555bfbfa39508211

pozd. Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam żyłki dają marny efekt , nacinałem dremelem bez rezultatu ....

ta mata wygląda tak ...
Image

gdzie coś takiego dostać???.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego daja marny efekt zobacz porownanie pracy wirnika z dodatkiem (zylki) mesh-a

roznica jest znaczna

nawt zaczeto sprzedawac w ten sposob modyfikowane wirniki pewno jakis szkop zaglada do nas na forum :)

http://www.shop-meeresaquaristik.de/product_info.php?info=p5798_Aqua-Medic-Nadelfadenrad-fuer-OR2500--502-80-21-.html

(zylke) mesh-a dostaniesz w kazdym dobrym sklepie z srodkami czyszczacymi tak jak napisal Yamnik beda na gabkach premium :) mozna tez zrobic wirnik z biobala

Jesli chcesz dobrych wynikow zainwestuj w pompe z wirnikiem igielkowym

gabka_wirnik1.jpg

gabka_wirnik2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thcskiba jesteś wielki to jest tak jak facet nie łazi do sklepu, jutro jadę do marketu zdam relacje z pracy ....całości....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robili jeszcze tak ale nie wiem z jakim skutkiem

cytat:

"kolko z akrylu okolo 8mm grubosci nawiercone w nim otwory (3 rzedy) i wlepione w to prety akrylowe o grubosci 2-3mm lub kolko akryl grubosc 5mm i na to przyklejone, przywiercone kolko szlifierskie firmy 3M "

moze to tez cos pomoze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja niestety laze :) musze pilnowac mojej gorszej polowy aby wszystkiego nie przepuscila na zakupach :)

Jak nie bedzieci mogli ich znalesc wstawie te gabki do sklepu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem ,,zrobiłem tak tylko zamiest ptęcików z pleksy dałem pocięty światłowód 1,73mm jedno modowy no jedna żyłka tak w tej chwili chodzi alę niebardzo mi się to widzi ..zadużo wody mało powietrza no w samej kolumnie ....

ja do sklepu chodzę ale tylko po korale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:Dpewnie aż dwa:D

tak ku formalności mój baniak 270lakwa_arkadi2.jpg

witam ponownie THCSKIBA chyba będziesz musiał to wstawić bo kiszka z masłem w Częstochowie , obieździłem wszędzie drogerie ,markety ,rynek nawet nikt niesłyszał i niewidział czgoś takiego ... no chyba że jakoś się dogadamy niewiem zadzwonie czy jak podam adres
pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki pracownik w markecie to jak bys mu podal jego imie i nazwisko i spytal czy go nie widzial, to by Ci odpowiedzial ze taki tu nie pracuje.

Oni faktycznie sa od wykladania towaru i przewaznie nie wiedza gdzie i czy cos jest. (reszta ich nie interesuje i ja jak bym byl na ich miejscu to tez bym tak reagowal)

Jak sie samemu nie znajdzie to raczej nie kupisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

arkadi2 poszlo na priv

mesh na gabce ma wymiary 68mm x 92mm x 5mm

tu macie przerobke wirnika igielkowego na mesh-a http://www.newengland.reefbuilders.com/diy-fish-rooms-guts-reefing/3461-needle-wheel-mesh-mod-sedra-pump-euroreef-skimmer-100-a.html

a tu adres gdzie kupicie maty wysylaja do Polski bez problemu wiem bo u nich kiedys kupowalem

http://www.aquatic-eco.com/subcategories/1468/Enkamat-Nylon/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj masz total rację ...no ale żeby prywaciaż niemiał pojęcia zwłaszcza że woziłem lapka i zdięcia pokazywałem hmmm..

:)witam otrzymałem własnie przesyłkę z gąbkami od kolegi Thcskiby i biorę sie do roboty zrobie fot ...
Ogromne podziękowania dla kolegi Thcskiby !!!!!!!!!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@arkadi zrób proszę coś a la fotorelacja tak jak w linku Skiby ,chciał bym zrobić coś podobnego :) a mam dwie lewe "rence" :)

A czy może być jakaś inna żyłka ?Czy koniecznie taka i z tej gąbki ?Bo u mnie też na razie marnie z poszukiwaniami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi