sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Witam serdecznie:) jak widać jestem nowym użytkownikiem tego forum i tak jak w tytule chciałbym mieć akwarium morskie.W tej chwili posiadam 240l baniak z Malawi. Filtr wewnętrzny eheim biopowe240 zewnętrzny fluval 204 grzałkę 150w,oświetlenie standardowe w pokrywie 2 x30w T8.Na pewno to jest wszystko pikuś do tego co potrzeba przy morskim akwa,ale proszę czy jest koś w stanie mi pomóc dołączyć do Was??Proszę mi napisać co muszę kupić co dokupić żeby to ruszyło i oczywiście nie chciałbym wszystkiego z górnej półki:) mile widziane jeszcze jakieś linki odnośnie zakupowanego towaru jak ma wyglądać!! z góry wielkie dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 (edytowane) sprzedaj wszystko i kup akwarium morskie przerabianie to pozorne oszczedności, przeszedłem przez to sam Edytowane 2 Styczeń 2012 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Morog no oki a powiedz mi jak sprzedam to swoje to ile będę musiał wydać pieniążków żeby skompletować morskie oczywiście nie wszystko z górnej półki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaroglider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Witam ,też jestem nowy na tym forum i na początek chciałem się przedstawic nazywam się Jarek mieszkam w Bytomiu baniak stoi już kilka lat,co do twojego pytania ciężko określic kwote do wydania musisz wiedziec jak duże chcesz używaną czterysetke kupisz z kompletną hydrauliką sumpem i szafką za jakies powiedzmy 800 pln potem cyrkulacja obieg i odpieniacz wszystko może byc tanie chińskie lub markowe a tu za używany odpieniacz musisz zapłacic koło 700 pln pozostaje oświetlenie a potem skała piach chemia tak że sam policz ile musisz miec,pozdrawiam Jarek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Ile masz miejsca na nowe akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 (edytowane) Tzn o jakie miejsce chodzi ??dookoła akwarium?? mam akwa 120x40x50 i szafeczkę zrobioną tak więc jeszcze trochę obok by się znalazło jeżeli o to chodzi!! ale chciałbym też zrobić o takich wymiarach czyli 240l Edytowane 2 Styczeń 2012 przez sivczenko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Wymiary do bani głębokość w morskim jest bardzo ważna, 100x60x50 będzie lepsze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Wszystko oki bo tak jak tam kolega napisał że sprzedaj to i załóż morskie ,ale proszę napiszcie mi co muszę kupić i ile kosztuje np;odpieniacz tyle i tyle itd bo nie wiem co jest potrzebne jakiej marki nie mam pojęcia o akwarystyce morskiej choć dużo czytałem to i tak na pewno wasza praktyka dla mnie osobiście więcej znaczy niż jakieś lektury dlatego proszę o konkrety.I tak jak mówie jestem w stanie sprzedać moje akwa i kupić inne wymiary ale nie wiem jakie ceny chodzą w ruch i ile dołożę dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 (edytowane) Masz dwa wyjścia sprzedać wszystko albo część adoptować. Jeżeki sprzedasz wszystko to postaraj się o głębszy baniak lepiej głębiej, daj np 100 cm na 60, a najlepiej na 70-80 cm. Jeżeli zostawiasz tak jak jest możesz troszkę przerobić ale jeśli nie masz smykałki aby samemu to zrobić odradzam. Dopytujesz się o ceny. Cena wyniknie właśnie z określenia na co się zdercydujesz ale z doświadczenia to ok 2 000 tys + życie. Warto pomyszkować w necie czasami za niewielkie pieniądze coś znajdziesz na początek. np http://allegro.pl/okazja-sprzedam-akwarium220l-naroznikowe-i2010953068.html Edytowane 2 Styczeń 2012 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 a powiedz mi chodzi o szerokość akwa?? tak jak mam teraz 40 to przydałoby się co najmniej 60?? czy chodzi o wysokość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Nie o głębokość. Woda morska bardzo przybliża gdzieś o ok 25 % dlatego wskazane jest min 60 cm, no i kwestja skały też ułatwi ustawienie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2012 Hej, sam mam zbiornik zaadoptowany ze slodkiego - 100x40x50 , tez chcialem zrobic morskie niskim kosztem ale nawet rezygnujac z sumpa i montujac wewnetrzny odpieniacz nie oszczedzilem duzo. Jezeli masz mozliwosc to sprzedaj starocie jak radza i kup nowy baniak z szafka i sumpem. Jezeli jednak chce zaadoptowac stare akwarium to w sumie zostanie ci szklo, szafka i pokrywa ktora i tak bedziesz musial zmodyfikowac bo oswietlenie jakie masz jest stanowczo za slabe. pozdrawiam i powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2012 Dziękuje Wam wszystkim serdecznie teraz wiem na czym stoję i będę teraz kombinował jak sprzedać to ale oki jak co to będę pisał dzięki jeszcze raz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a_rek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2012 A ja mam pytanie o miesieczne koszty utrzymania takiego baniaka? (np. 300L) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Styczeń 2012 (edytowane) A ja mam pytanie o miesieczne koszty utrzymania takiego baniaka? (np. 300L) Razem z rachunkiem za prąd 200zł na miesiąc zje, im bardziej wymagające zwierzaki tym drożej. Edytowane 3 Styczeń 2012 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach