Skocz do zawartości
kiflu

Chłodzenie wodne LEDów

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, to teraz ja napiszę jak to widzę.

Kupuję chłodnice wodną - Mój odnośnik, jakoś montuję ledy do niej (?). System zalewam wodą (np kranówa) tworzę układ zamknięty przechodzący przez pompę wymuszającą rotację wody. Przedłużoną wężownicę (rura aluminiowa z powłokami - do ogrzewania podłogowego) wrzucam do komory sumpa. Dodatkowo daję wentylator na chłodnicę jako rezerwę w razie wpadki. Tyle teorii.

W mojej ocenie, stworzenie niezawodnego sytemu raczej nie jest problemem. Większym problemem jest znaleźć tanią chłodnicę do której z powodzeniem będzie można przymocować panele ledowe tak aby wydajnie odprowadzały ciepło.

Leszek piszę że ciepła do odprowadzenia jest dużo, więc ten argument mnie przekonuję - nie tędy droga.

Jeśli chodzi o estetykę lampy - jest to sprawa drugorzędna ponieważ całe zaplecze będzie filtrowni (akwarium w ścianie).

Dzięki Panowie za rozjaśnienie sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiał bys dacsienką rurke jako spirale do sumpa i ... dużo jej aby oddawane ciepło było w jakiejś ilości...

to ja ci dam jeszcze jeden pomysł który przy okazji akurat testowałem.

Mała chłodniczka ciśnieniowa, stary agregat z małej lodówki. Łączysz, nabijasz i masz ledy chłodzone czynnikiem.

Jak dopadniesz agregat dual to i ogarniesz akwarium na lato :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

jestem nowy na tym forum i akwarystyka morska zajmoje sie rowniez od nie dawna!

Jestem w trakcie budowy lampy LED do mojego tymczasowego baniaka 120x50x40.Lampka jest juz prawie gotowa,pozostalo jeszcze zamontowac pare LED-ow i bedzie super :-)! Od 2- tyg. lampka leci jako test i powiedzialbym ze nie jestem rozczarowany :)! Dotychczasowym oswietleniem byl ATI Powermodul Dim. 4x54W.

Jesli chodzi o Watty to LED-y w tym stanie pobieraja ok 60 a gdy bedzie gotowe, gdzies ok 90-100 Wattow.

Moim zdaniem,chlodzenie woda nie jest potrzebne a raczej zbedne.

Ja pokleilem moje Cree XP-G na plycie aluminiowej -3mm. Cieplo jest odprowadzane przez LED-y na plyte a powierzchnie plyty nie nagrzewa sie nawet do 35°C.

Od lustra wody LED-y beda osloniete szyba PVC albo Akrylowa-jak narazie sie nie zdecydowalem :-)

Dokladne dane wrzuce gdy Lampka bedzie gotowa!

Pozdrawiam i do siego roku Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi