kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2011 Ok, to teraz ja napiszę jak to widzę. Kupuję chłodnice wodną - Mój odnośnik, jakoś montuję ledy do niej (?). System zalewam wodą (np kranówa) tworzę układ zamknięty przechodzący przez pompę wymuszającą rotację wody. Przedłużoną wężownicę (rura aluminiowa z powłokami - do ogrzewania podłogowego) wrzucam do komory sumpa. Dodatkowo daję wentylator na chłodnicę jako rezerwę w razie wpadki. Tyle teorii. W mojej ocenie, stworzenie niezawodnego sytemu raczej nie jest problemem. Większym problemem jest znaleźć tanią chłodnicę do której z powodzeniem będzie można przymocować panele ledowe tak aby wydajnie odprowadzały ciepło. Leszek piszę że ciepła do odprowadzenia jest dużo, więc ten argument mnie przekonuję - nie tędy droga. Jeśli chodzi o estetykę lampy - jest to sprawa drugorzędna ponieważ całe zaplecze będzie filtrowni (akwarium w ścianie). Dzięki Panowie za rozjaśnienie sprawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2011 Musiał bys dacsienką rurke jako spirale do sumpa i ... dużo jej aby oddawane ciepło było w jakiejś ilości... to ja ci dam jeszcze jeden pomysł który przy okazji akurat testowałem. Mała chłodniczka ciśnieniowa, stary agregat z małej lodówki. Łączysz, nabijasz i masz ledy chłodzone czynnikiem. Jak dopadniesz agregat dual to i ogarniesz akwarium na lato :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korabol 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Grudzień 2011 Witam! jestem nowy na tym forum i akwarystyka morska zajmoje sie rowniez od nie dawna! Jestem w trakcie budowy lampy LED do mojego tymczasowego baniaka 120x50x40.Lampka jest juz prawie gotowa,pozostalo jeszcze zamontowac pare LED-ow i bedzie super :-)! Od 2- tyg. lampka leci jako test i powiedzialbym ze nie jestem rozczarowany ! Dotychczasowym oswietleniem byl ATI Powermodul Dim. 4x54W. Jesli chodzi o Watty to LED-y w tym stanie pobieraja ok 60 a gdy bedzie gotowe, gdzies ok 90-100 Wattow. Moim zdaniem,chlodzenie woda nie jest potrzebne a raczej zbedne. Ja pokleilem moje Cree XP-G na plycie aluminiowej -3mm. Cieplo jest odprowadzane przez LED-y na plyte a powierzchnie plyty nie nagrzewa sie nawet do 35°C. Od lustra wody LED-y beda osloniete szyba PVC albo Akrylowa-jak narazie sie nie zdecydowalem :-) Dokladne dane wrzuce gdy Lampka bedzie gotowa! Pozdrawiam i do siego roku Marek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach