Skocz do zawartości
yamnik

ryby na ZEOvit

Rekomendowane odpowiedzi

Woda przeplywajaca przez zeo zostaje "wyjałowiona" czyli spada w niej ilosc pokarmu dla wszelakich zyjatek stanowiacych pokarm dla ryb.

Czy mi sie tylko tak zdaje ?

Ale jezeli tak jest , to hodowla ryb zerujacych na skale i odżywiajaca sie tylko zywym pokarmem ( np: mandaryn) robi sie strasznie trudna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W metodzie zeovit filtracja jest zepchnieta na poziom amoniaku , stad ograniczony cykl azotowy. Kamyki zeolitu wchłaniają jony amoniaku , ale nie wyciagaja drobnych pokarmów , wiec ryby nie odczuja róznicy . Zreszto mam parke mandarynów i sa nieźle wypasione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) ciesze sie ze tylko mi sie zdawalo i nie bedzie problemow z ta akurat rybka.

Mam narazie samca i wyglada jakby wcinal tez mrozonki , przydala by mu sie pani i stad wyniklo moje pytanie.

Obsade rybna bede mial z najmniejszych gatunkow i pewnie wiele z nich zywi sie tez tylko tym co samemu upoluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.Zastanawiam się Andrzeju jak Twoje mandaryny zniosły przejście z żywej skały na ceramikę.Mój nie przyjmuje"obcego"pokarmu i boję się ,że padnie z głodu nim na ceramice będzie mógł żerować.

pozdrawiam Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryny nie odczuły róznicy , tak samo sa wypasone na ceramice jak na skale . Zreszto sam widziałeś :)

Oczywiscie sztucznych pokarmów nie pobierają , zadowalają się tym co rosnie na ceramice.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak widziałem,niezłe grubaski;)myślałem,że je dokarmiałeś w okresie przejściowym.

pozd.Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi