Skocz do zawartości
AquaSting

odpieniacz: Deltec APF 600 vs. Blau IT110 - który lepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do znawców tematu.

Zastanawiam się nad zakupem odpieniacza do pierwszego 300L i w sumie mam dwie propozycje:

- Deltec APF 600

- Blau IT110

Który waszym zdaniem jest lepszy ?

Czytając zauważyłem, że bardziej popularny jest Deltec ale może to być też spowodowane tym, że IT110 jest mało dostępny (znalazłem go w sumie tylko w jednym sklepie polskim).

Z dostępnych odpieniaczy tańszy używany jest ten drugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem Blau, ale kupując Delteca masz pewność,że kupujesz sprawdzoną i wydajną maszynę , na której na pewno się nie zawiedziesz i to jest spora przewaga nad Blau.

Ja wybrałbym delteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym Blau nie wybrał, jest to tani sprzęt i daje marne efekty, zaufałbym wyrobionej marce (deltec), o której są same pozytywne opinie.

Widziałem go w akcji pieni bardzo ładnie, a akurat pojawił się w dobrej cenie kompletny na targowisku.... może warto zajrzeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świete słowa, mam delteca od początku, w tym przedziale cenowym nie ma lepszej alternatywy, ja co prawda wymieniam teraz na Bubble Kinga bo chce na własnej skórze zobaczyc na czym polega magia tych odpieniaczy, ale na apf-a nie mogę powiedziec nawet jednego złego słowa.

Jeśli jestes zainteresowany kupnem używki, to na targowisku jest moja oferta, zadzwoń napewno się dogadamy,

Edytowane przez adams_23_as

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam mityczne opinie, a skąd ta pewność że lepsza?

Ja tam Blau nie mam ale ta mantra o APF600 jest już męcząca.

To stara konstrukcja, którą wyprzedziło juz wiele odpieńków tym bardziej przy tej cenie zakupu produktu...

Ile Wam Deltec bierze powietrza? ile konsumuje pradu na 2 pompach? ale nie teoretycznie :-)

Bo wg. wielu info na formach zachodnich bierze on około 350l powietrza przy normalnej pracy a to.... można uzyskać sporo tańszymi odpieńkami.

Adams, napisałeś że wymieniasz na większy co przy 330l to powinien być dwukrotnie przeskalowany :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wymieniam na większy, ale nie dlatego że ten sobie nie radzi. Kupiłem BK już z myślą o nowym baniaku

Wszyscy piszą ze apf jest"OK" Smith piszę że "NIE" wiec nie kupuj! bo to stara konstrukcja :woot:

Smith napisałeś ze są lepsze alternatywyu więc cos zaproponuj i "wyprowadz wszystkich z błędu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałem że jest zły tylko że każdy pisze "jest super" na podstawie powtarzanych opinii a nie porównania.

Co ciekawe jak ostatnio porównywałem sobie odpieńki i zauważyłem magię tego odpieńka w opiniach.

Wyszło na to że zalecają go forumowicze od 200 do 1000 a to już magia :-)

Nie będę pisał który lepszy, każdy ma ma swój rozum i znajdzie opinie a mi się nie chce fight'ować i przekonywać "twardogłowych"

Wystraczy się kierowć parametrami odpieńka a nie jego nazwą...

To samo dotyczy innych produktów naszych niemieckich braci :-) w których głównie przeskalowana jest cena :-)

Ja napewno wolałbym cone ale to tylko moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem, że Deltec jest ok i dlatego te dwie konstrukcje są w moim zainteresowaniu.

Co do niezawodności to już wiem. Teraz jednak najlepiej byłoby gdyby ktoś się wypowiedział kto ma Blau, bo wiadomo - jeżeli jest dobre to każdy chwali swoje :)

A ja czytałem na innych forach, że blau też działa fajnie, problem tylko w tym, że tych opinii jest mało bo i dostepność mała. Ale generalnie nie znalazłem złego słowa od właścicieli.

Ja się jeszcze tak nie znam i dlatego chcę poznać dwie strony (jedną już znam).

A co do ceny... hmm nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że Blau jest tani: http://erybka.pl/product-pol-704-Blau-Scuma-IT-110.html kosztuje 1200zł przy 1400zł dla konkurenta więc akurat takie stwierdzenie jest nie do końca prawdziwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aquasting ale ja nie napisalem bierz blau :-) jest jeszcze sporo innych firm.Poczytaj na reefcetral.com , u nas zawsze dostaniesz apf600. Oczywiscie nik nie napisze i przeciekajacych lub pekajacych gniazdach w rurze reaktora. Wiem ze nie wszystkim sie to zdarza ale... Sie zdarza :-)

W erybce masz jeszcze skimz i inne marki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shrimp, po cholernie wciskasz chłopakowi, buble? Ja miałem już styczność z wyrobami blau, i wiem żeby omijać je szerokim lukiem. Chcesz to kupuj sobie KZ, KB, ale tu sie kreci temat o porównaniu 2 konkretnych odpieniaczy mieszczących się w portfelu kolegi. Wątpię czy za taka sumie znajdzie lepszy sprzęt. Ja w życiu nie kupie już nic blaua. Jest to procent który wypełnia luke produktów w przystępnych cenach dla osób których nie stać na profesjonalny sprzęt i jeżeli obuwa lampy jest skręcana wkrętami wchodzącymi mini ceowniki bez gwintowanej części to chyba o czymś świadczy...

Odpieniacze tez widziałem, ten największy np to masakra plastiki marnej jakości - to da się wyczuć, krzywe tak jakby się odkształciły po wyjęciu z formy, wszystkie hydrauliczne połączenia oparte na najtańszych kolankach i rurkach....

Uważam ze blau to firma nie godna uwagi, bo oszczędność pieniędzy jest pozorna. Skimzet jakoś nie zasłyną specjalnie - nie za wiele osób go ma na liście sprzętu, a pochodzenie tez sugeruje produkcje, przy niskim dbaniu o jakość i nastawieniu na uboższych klientów a nie profesjonalistów.

Model Skimz E-Series SM122 jest do zøuzenia podobny do Delteca, ale po co ryzykować skoro o tej marce prawie nic nie wiadomo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co ja czytam to @smithpl wcale nie wciska nikomu bubli tylko sugeruje aby zwrócić uwagę na inne odpieniacze i ma rację mantra APF 600 jest już nudna i polecany jest od 200 do 1000litrów... gołym okiem widać że coś nie do końca z tymi radami, prawda? A jednak mantra APF APF APF jest ciągła a obrońców, niczym obrońców krzyża, przybywa jak tylko ktoś zwróci uwagę na jakąś inna produkcję. Są to dobre odpieniacze, ale są lepsze i za mniejszą kasę. Jak na przykład:

Polska produkcja, odpieniacze zostały uznane przez akwarystów. cena niższa od pradziadka APF i nie do końca ładnie wykonanego BLAU - jakość wykonania rewelacja.

Oczywiście jeżeli jednak autor wątku zdeterminowany jest na APF'a albo BLAU, to osobiście polecam zdecydowanie APF'a

...jak również polecam zdecydowanie rozglądnięcie się za inna marką odpieniaczy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tofik umiesz czytac? NapiSalem ze nie namawiam na Blau tylko na innych producentow ktorych w tej cenie mozna rozwazyc. Dodatkowo uparles sie na jeden ksztalt. Opinii jest malo fakt ale unas. No bo u nas to tylko apf600 lub bk . Tak jakby nic innego nie istnialo. Albo jak ty ocenianie produktu po porownywaniu wygladu na fotkach.

Proponuje czasem wyjsc poza forum nr i ar i poczytac fora na ktorych jest x-razy wiecej userow z pieknymi zbiornikami i x-wiecej produktow.

Specjalnie napisalem do dla aquasting aby nie popadal w ta sama rutyne. Sam napisal ze jest nowy i sie nie zna a wy jak mantre podajecie jeden produkt

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOminik z tym Specialem to trafiłeś jak kula w plot. Jasne ze jest barzi dobry, ale to nie ta pólka cenowa... wszak on kosztuje 3 razy więcej wiec nie rozumiem zdania:

. Są to dobre odpieniacze, ale są lepsze i za mniejszą kasę. Jak na przykład:

PS. skoro jest nowy, to zamiast narażać go na testowanie na własnej skórze poleciøbym mu coś sprawdzonego... a nie coś innego

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i to co widać na filmie to pomyłka....

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam Blau IT 110 prawie dwa lata. Nie zgodzę się z opisywaną kiepską jakością plastików - kompletna bzdura. Zresztą jak czytam to wiem, że żaden wypowiadający się nie posiada go w swoim sumpie. Sprzęt jest tani więc ma swoje wady, które na pewno ma też droższy nie jeden sprzęt. Jak dla mnie są dwie upierdliwości IT 110. Głośna praca - tak głośna jak Delteki, które słyszałem oraz trudność super dokładnego wyczyszczenia. I to właśnie mnie trudność dokładnego wyczyszczenia jest największą wadą. Jak ja bym miał polecać sprzęt w porównywalnej cenie to Buble Magnus-y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi