Skocz do zawartości
WiBor

Odpieniacz do 1000 l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się poradzić jaki odpieniacz byłby dobrym rozwiązaniem do akwarium 1050l. Obecnie jestem w trakcie totalnego przemeblowania i zmiany obsady tzn docelowa mają tam być praktycznie same miękasy i parę twardzieli które mam w baniaku ( raczej te mało wymagające). Mój obecny odpieniacz własnej produkcji ( wzorowany na Delteku zasilany 2x AM OR2500 )coś ostatnio marnie ciągnie a nie ukrywam że w przeciwieństwie do większości osób na forum skłaniam się bardziej ku rybom. Dlatego zastanawiam się nad zmianą odpieniacza tzn chciałbym mieć zapas mocy. Dzięki za sugestie i rady .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda ciekawie . Tak jak mówiłem troszkę wypadłem z obiegu i z tego co doczytałem nieraz cena "markowego " sprzętu nie idzie z jakością a przede wszystkim z wydajnością ... Ciekaw jestem czy ktoś ma go u siebie lub widział w akcji . No i jeszcze jedna bo z tego co doczytałem niektóre wymagają określonego poziomu wody w sumpie . Ciekawe jak jest z tym modelem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widziałem na żywo jak pracuje RO 3000INT w baniaku 600 litrów. Pieni ładnie, dobrze wykonany, ale pompa nieco głośna i jest to przypadłość większość modeli Reef Octopus bo widziałem kilka pracujących. Model 3000 będzie za mały na Twój litraż, raczej myśl o RO 5000INT, tak jak mówił Juvewaldi.

Z odpieniaczy w podobnej cenie masz jeszcze ATI PowerCone 250i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info . Jeszcze poczytam na innych stronach i coś będziemy działać ;) A spotyka się jeszcze odpieniacze gdzie wodę podaje druga pompa która jest niezależna od tych bąbelkujących a co za tym idzie odpieniacz nie jest wrażliwy na przelanie w wyniku zmiany poziomu wody w sumpie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w ten deseń szukam :) Bo mój stary odpieniacz jest wzorowany na Deltecu . Niestety szukam czegośtańszego bo ceny Delteca zabijają ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz z pompą podającą również jest wrażliwy na wahania pozniomu wody.

Pompa podająca ma inną różnicę poziomów do pokonania i jak podniesie Ci się woda w sumpie to odpieniacz taki zaczyna pienić na mokro. Czułość zależy od mocy pompy podającej, przy mocnej pompie podającej np OR3500 podniesienie poziomu w sumpie o 20 cm minimanie podnosi poziom w AP1004, ale podniesienie o tyle samo poziomu w przypadku APF600 zasilanego NJ1200 powodowało jego przelanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Jeśli szukasz jakiejś alternatywy cenowej to bardzo ładnie pienią odpieniacze hydora z serii performer np 1250 lub 2250 http://www.hydor.it/index.php/prodotti/show/famprod/50/list/11 są o wiele tańsze od delteca a wykonanie rewelacja.

pozdrawiam

Przejrzyj stare modele Octopusa, znajdziesz podobieństwa, oczywiście naklejka inna, wraz z ceną :)

Jarek, święte słowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@seb -jakie stare modele reef octopus wyglądają jak hydor, nie mogę jakoś znaleźć, a co do przelewania po zaniku pradu - ja zasilam ze spływu ( oszczędność energii) i w tym przypadku przelewanienie ma miejsca (wtedy odpieniacz zachowuje się jakby miał opóźnienie startu)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknołem też na podobieństwo, modele reef octopus oraz hydor faktycznie nie widzę podobieństwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat przyklejania metek Hydora na odpieniacze Octopusa był poruszany ze dwa lata temu na tym forum przez Skibę, nie możecie znaleźć podobieństw, bo Octopus już nawet tego nie produkuje...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@seb,chyba Ci sie cos pokićkalo,to Grotech naklejal swoje logo na odpieniacze Reef Octopus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, pokićkało mi się, chodziło o Grotecha, przepraszam :confused: tak czy inaczej Hydor czy Grotech, i tak podróba chinoli na kiepskich pompach.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hydor podrabia chińczyków... ciekawe:)

@seb- jakie więc pompy i odpieniacze są coś warte (oprócz fran...)

Edytowane przez szuwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi