AquaSting 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 Rozmyślam o tym jak może podłączyć wiatraczki komputerowe do korony ? Dokładnie to mam na myśli te wiatraczki (sztuk 2): http://allegro.pl/aab-super-silent-fan-8-tc-cichy-wentylator-9db-i1973667922.html Z tego co czytałem to można podłączyć je do uniwersalnego zasilacza od laptopa. Czy to prawda ? No i jak to dokładnie zrobić? czy wystarczy przeciąć kabel zasilacza i kabel wentylatorków i połączyć kabelki odpowiednimi kolorami czy to już może jakaś wyższa szkoła jazdy ? No i jaki to mógły być zasilacz, tak aby regulować sobie szybkość przepływu powietrza ? Z góry dzięki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 Zasilacz 12V powyżej 0,26A + do + , - do - i działa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 (edytowane) Podłącz pod zasilacz z regulacją napięcia wyjściowego np.taki http://www.hobbyhouse.pl/zasilacz-500ma-regulacja-napiecia-1512v-9125-p-824.html i po krzyku.Umnie takie śmigają llaattaammii ... Edytowane 15 Grudzień 2011 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 Ja też stosuję zasilacz do anteny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaSting 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 super, dzięki za pomoc Prosze jeszcze tylko potwierdzić co do podłączenia tego. 1. Wystarczy końcówki obciąć i połączyć kabelki w jedną całość ? 2. czy mogę bez problemu podłączyć dwa wentylatorki do tego jednego zasilacza czy każdy musi być osobno ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 1. Dokładnie 2. Może być jeden ale ważne , żeby do tych twoich wentylatorków miał minimum 260mA /0,26A Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaSting 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 czyli ten powyższy z linka spokojnie da radę Dzieki wielkie za pomoc wszystkim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2011 Możesz także zakupić zasilacz do dysku twardego i będziesz miał gotową wtyczkę, do tego regulator obrotów (do obudowy) spinasz wszystko do kupy i masz wiatry regulowane automatycznie. Poszukaj mojego wątku w DIY o koronie i oświetleniu nocnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach