Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Co innego słyszeć, co innego wydawać się,a co innego sprawdzić Święte słowa "najważniejsze jest rozpoznaine wroga" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Co innego słyszeć, co innego wydawać się,a co innego sprawdzić Święte słowa "najważniejsze jest rozpoznaine wroga" Sorki ale dla mnie to bzdura. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Na mój gust, to już od południa miałem wrażenie że jesteś z tych słyszących i myslących, więc dalsza rozmowa na ten temat nie ma sensu. Czekamy na odpowiedź kaperosa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Na mój gust, to już od południa miałem wrażenie że jesteś z tych słyszących i myslących, więc dalsza rozmowa na ten temat nie ma sensu. Czekamy na odpowiedź kaperosa No tak masz rację bardzo przepraszam że się wypowiedziałem na temat cyjano i zachwiałem Twoją równowagę biologiczną. Oczywiście jako znawcy akwarystyki morskiej nie śmiał bym negować Twoich "mądrych" dywagacji. Ciekawe dlaczeko masz np. 6 szkiełek na jednym obiegu a tylko w jednym cyjano ? Ale pewnie odpieniacz tam nie dociera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Pewien ktoś kiedyś mnie ostrzegał, że jesteś awanturnikiem i nie warto wchodzić z toba w dyskusję. - przez baaardzo długi czas nie rozumiałem co on od ciebie chce, dziś już widzę , zamiast rzeczowo porozmwiać, bronisz się przed wyhmianą czegoś innego niż napchano ci poprzednio do glowy. Dla mnie możesz już nie odpisywać, nie interesuje mnie polemika z tobą, czekam na dalszą relację kapersa. Ja nikogo nie chcę namawiac, guru tez nie jestem, ale uważam że sensowniej jest powiedzieć co pomaga niż co się słyszało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 W Cyjano zwiększenie odpieninia nie pomaga. Mam nadzieję że znalazłeś już ikonkę dla ułatwienia podam że jest zielonkawa.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Ja zwiększyłem znacznie odpieniacz z kopi mini BK200 na BK250 i cyjano które się pojawiło po tym jak mi się skończyła żywica jest nadal. reczej go nie przybywa ale i nie widze by ubywało. A parametry cały czas takie same , NO3<2 i PO4<0,04. Zwiększenie nawet znaczne raczej nie jest lekarstwem, jak jest brudna woda to i 2 odpieniacze nie pomogą. Mam znajomego który ma prawie 5000 l i 2 odpieniacze każdy do 5000l NO3 około 0,1 , P04 <0,04 a cyjano które wyszło po tym jak się skoczyły prefitry jest od miesiąca i tryma się dobrze. Chemi clean stosowałem kilkukrotnie i za każdym razem 100% skuteczności, bez ubytków w SPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Styczeń 2012 Chemiclean stosowałem dwa razy i faktycznie pomagało, a co do zapobiegania myślę że wyjałowienie zbiornika ma spory wpływ na to zjawisko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Tofik zapomniałem brak zrozumieniea w społeczeństwie prowadzi do samoobrony mieliśmy tego przykład zeszłego roku w Milówce Co do Ostrzegania Ciebie przed polemiką ze mną to koleś miał rację. Po co dyskutować ze mną jak nie ma się podstawowej wiedzy. A wciskanie ludziom głópotek to już inna sprawa. Mam nadziję że znalazłeś już ikonkę z zielonym znaczkiem. ps dla ułatwienia podam że jest na niebiskim tle. Z poważaniem Sławomir Dyl tel 888 111 445 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 (edytowane) Jeszcze pół roku temu walczyłbym o swoje...., zaliczał warna Dziś mam centralnie z bani tą kwestię, w sumie to rozumiem, nie tolerujesz faktu że młodszy może mieć rację - mądry najpierw by wysłuchał o czym konkretnie ktoś sugeruje, a potem co najwyżej gdyby był w błędzie wyprowadził go z niego, kulturalnie wskazując fakty. Ichtiologiem to ty nie jesteś, nie oszukujmy się. I choć ja też nie jestem, to śmiem twierdzić i będę się upierał że nasza wiedza "akwarystów" i tak jest za niska aby stawiac konkretne tezy, bo to że są sprawdzone metody to nie oznacza że jedyne, pewne, czasem to po prostu fart, wielu z nasz tak naprawde nie ma pojęcia co się dzieje w morszczyźnie, znamy jedynie wierzochełek góry lodowej. Wszystko co jest schowane pod wodą już nas nie interesuje, dopuki jakiś odważny nam nie powie że był tam i widzial resztę, teraz jeżeli jest sam to się go gnoi, jeżeli jest ich 2 to reszta instynkownie podąża za nimi. Gdyby tak nie było, na wszelkie problemy byłby 1 środek, ale nie jest tak, ludzie zmieniają cyrkulację, odpieniacz, światło, prefiltry, węgle, polimery, i calą resztę, czasem pojedyńcze działanie skutkuje, czasem trzeba zmnić kilka kilkanaście rzeczy na raz. Czytaj to co napisałem wyżehj po kilka razy aż przyznasz że mam rację. To co napisałem wyżej naprawde ma sens, i nawet tłumaczy to że w kilku zbiornikach podpiętych w jeden obieg tylko 1 ma prolbem z cyjano. Nikt tak naprawde nie wchodzi w szczegóły, pomogło gitara, nie pomogło, zrobię, to, tamto, i tak po omacku idzie aż w końcu często przypadkiem znajduje rozwiązanie zagadki, a nawet gdy je znajdzie, to w toku wszystkich zmian które wykonal nie jest w stanie ralenie ocenić, czy pomogła rowa, czy może węgiel, - a może to i to? gunt że coś działa, problem znikną i gitara.... Tak samo jest z cyjano, śmiem twierdzić też, że cyjano nie wywołuje 1przyczyna, lecz cała masa malych szczagółów, lub jeśli nawet 1 czynnik może go wywołac to nie zawsze ten sam. Myślisz że nie masz czyjano w akwarium? - bzdura, na pewno masz, masz tylko nie odczutawsz tego bo dzięki całokształtowi systemu cyjano jest ale nie rozwija się, lub coś je blokuje, ale jest. Po swojej walce twierdziłem i twierdził będę, że do puki ktoś nie zrobi pracy nałkowej na temat konretnego problemu, nam pozostaje inuticja - a to żadna wiedza, i eksperymentowanie na ślepo. A najpewniejsza taktyka to działanie na kilku polach jednocześnie. Choć nadal na ślepo. Kiedy jednemu pomogło światło, to się tego kurczowo trzyma, i nie przyjmuje do wiadomości, że to mogł być mały szczegół ktory przechlił wagę na druga stronę. Innemu udało się z cyrkulacją, innemu podmianą, mi odpieniaczem. Problem w tym, że żaden z nich nie jest tego do końca pewien, ale czuje że coś w tym jest. Dyplomatycznie mówiąc, żaden nie zna rozwiązania, ale każdy wie co mogło pomóc. Kończąc napisze, że pomysł z odpieniaczem może mieć sens, bo cyjanobakteria jest samożywna, więc nie o papu tu się rozchodzi, bo czy zbiornik jest jałowy czy nie to i tak cyjano nie potrzebuje zewnętrznego źródła parmu. To co widzisz w akwarium to całe kolonie, tego osobnika, miliardy...., w moim przypadku - nigdzie powtarzam, niegdzie nie napisałem że to rozwiązanie, lecz pomocny chwyt, to zapewnienie skutecznego odpienienia tego paskudstwa (falowniki były ustawione na kolonie tak aby podrywały je i kierowały ku kominowi). Jestem prawie pewien, że większy odpieniacz wywalił cyjano do tego poziomu, że system sam dawał rade sobie z dalszą konrtolą tego paskudstwa. Poza tym, ty na słowa o większym odpieniaczu od razu automatycznie blokujesz się że chodzi o wyjałowienie wody.... A nie wpadło ci go głowy że mały filtr w basenie jest mało wydajny, więc kupno nieco mocniejszego, dedykowanego nie koniecznie musi oznaczać, wyjałowienie? Odpieniacz dedykowany do max 500l w obiegu w 300 wcale nie jest jakiś przewymiarowany. Kończąc wypowiedź nawiąże do twojego złośliwego komętarza. Po co dyskutować ze mną jak nie ma się podstawowej wiedzy. klasyk cytatów głosi "nie dyskutuj z d.... bo najpierw sprowadzi Cię do własnego poziomu a potem pokona doświadczeniem" Sławku, chylę czoła i oddaję walkę walkowerem, czuję się przegrany bo mój zacięty charakter, jakby wygasł po porzegniau się z pewnym forum. MOżesz pisac lub nie - ja zastosuję się do cytatyu. Edytowane 31 Styczeń 2012 przez Tofik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Jak bym słuchał "łysego'" on zawsze pisze takie koloboraty tak się to pisze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 A więc tak pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było wywalenie z sumpa prawie wszystkiego tzn. żwiru koralowego,ceramiki, purigenu i węgla.Zostały tylko pompy do obiegu i odpieniacza oraz odpieniacz.Kupiłem nowy węgiel zapakowałem w skarpetę do tego na wlew wody z sumpa do akwarium i na rurę odprowadzającą też poszły skarpety. Zrobiłem parę razy młynek w sumpie aby cały syf wyleciał. Zmieniłem też sól na grotecha po tym cyjano trochę zeszło ale było. W końcu zapakowałem chemiclean ale 3/4 dawki jaką podawali na opakowaniu i co prawda w ciągu trzech dni nie ma śladu po cyjano. Parametry też są dużo lepsze: NO2 - 0,5 mg, NO3 - ok.10 mg. Do tego jeszcze doszło rzadsze karmienie. Jak na razie jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Ale moim zdaniem bez chemii było by trudno nad tym zapanować. Teraz po prostu muszę bardziej uważać i zadbać o większą systematykę co do całej pielęgnacji. Sprawdza się to iż nic na pałę. Wszystko powoli. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Myślałeś o zaciemnieniu akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 Niestety nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Styczeń 2012 daj odpirniacz na mokro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Już dałem chodzi kilka dni poczekam jeszcze trochę i ustawię tak jak było. Ale czytałem gdzieś na forum że w ten sposób szybko można się pozbyć chemicleanu z akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2012 Przeczytałem wątek i w tym przypadku (o dziwo) zgadzam się z Tofikiem, jeśli nie wyprostujesz baniaka od podstaw, ie unormujesz równowagi i nie będziesz jej trzymał to nie dojdziesz do ładu z cyjano, dino i innym syfem, wszystkie zaciemnienia, chemia itd. to walka ze skutkami, a nie z przyczynami... pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach