Skocz do zawartości
kaperos

Duże NO3

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknij czy pojawiają się bombelki powietrza na bordowych plamkach na piachu , wieczorem to widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od momentu pojawienia się tych glonów nie widziałem aby zbierały się na nich jakiekolwiek bombelki.Po prostu występuje sam glon. A może jest to reakcja cycle na wysoki poziom no3 i po4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup KZ Zeostart3 - do obniżenia NO3, KZ Zeoback - dawka bakterii 2 razy w tyg.

nastepnie pozostaje czekac...

Wywal tez wszystkie mechaniczne filtry jak gabki, włókniny itp... chyba ze je codziennie czyscisz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!! Wstaw zdjęcie tych "glonów". Po wyrzuceniu grysu koralowego na 100% zachwiała się równowaga biologiczna w akwarium, ale jego brak z czasem wyjdzie na +.

Możesz zacząć lać wódkę pomoże Ci zbić NO3. A nigdy po wlaniu Cycle nie miałem problemu z żadnymi algami, także to nie jest przyczyna.

Pozdrawiam

Akwarium-projekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysypało coś takiego jak na piachu z tej fotki ( Foto nie jest moje )

post-1925-0-80596600-1325848844_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz coś takiego jak na fotce to sprawdź ile tds pokazuje i kup chemiclin na cyjano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDS nie ma nic do rzeczy, rozjechana masz biologie w akwa.

chemiclean + sprawdz co jest nie tak... ale przy takim NO3 to w sumie się nie dziw

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ale w jaki sposób zbić to no3. Robiłem już kilka podejść np. pozbycie się z sumpa kilku rzeczy , lanie cycle tak jak radzili poprzednicy. Dokładnie zrobiłem to co doradzano. Ale jest też druga strona medalu ponieważ po pojawieniu się tego cholerstwa euphylia zaczęła się pięknie pompować, clavularia puszcza nowe polipy, na jednej ze skałek pojawiło się coś nowego - więc już sam nie wiem o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemiclean... może jeszcze niech acze wleje albo domestos....

Ludzie opanujcie się...

Przede wszystkim trzeba podejśc do tego inaczej.

Nie lać chemie, a zlikwidowac przyczynę.

1)Masz problem z No3.

No3 nie bierze się z nikąd od tak sobie.

Zatem musisz przyjrzeć się systemowi pod kątem: Zewnętrznym i wewwnętrznym.

Wodę, do akwa leje się z Ro/Di, które teoretycznie powinno dac prawie czystą chemicznie wodę.

- upewnij się czy na pewno tak jest - 1-2 albo nawet 3 rólżnymi testami.

kolejny krok to dodanie soli - mało prawdopodobne, ale może jesteś jednym na milion ktory ma coś z solą... - sprawdź jak wyżej

-upewnij się że test jest sprawny - możesz użyć sierzej solanki po zbadaniu no3, zrób roztwór z Kno3 i zbadaj ponownie - sprawdzisz na ile dokładny masz test.

Na tym czynniki zewnętrzne się kończą.

Dalej zostaje system akwarium.

Zaczynając od filtracji bilogicznej:

-skała - może wciąż dojdzewa, może coś wywala - weź puste akwarium/pojemnik, i perzełuż tam 30% jego objętości skały z akwa. Daj cyrkulację i mały odpieniacz nawet na kostkę. - sprawdzaj czy no3 nie rośnie.

-bakterie - cycle podawałeś więc teoretycznie - podkreslam teoretycznie tu masz jasną sytuację.

-być może w piasku Ci coś gnije - tu też może być problem - sprawdź to tak jak z skałą wyżej. Do pojemnika daj solankę świerzą, wsyp piasku, co kilka h zamieszaj piasek, wieczrem lub na drugi dzień sprawdź poziom no3, ew nh4

Piasek i skałę mamy za sobą.

Obsada nie jest wielka więc raczej bym ją wyeliminował, karmienie tez nie jest porażające, choć może masz coś w pokarmie?

tu kończy się kwestia biologii - jak dla mnie :D

Dalej filtracja mechaniczna.

Odpieniacz - dobry odpieniacz to podstawa, a pańskie oko końia tuczy. Każdy mówi - dobrze pieni.... Może jednak coś jest z odpieniaczem nie tak, może by tak?

Obieg wody między sumpem a akwa - też istotna sprawa.

Może stosujesz jakiś filtr typu kubełek/wata/skarpeta? Choć to miało by mały wpływ to warto o to zapytać.

Akwarium morskie to nie jest jakieś cudo, do maszyna w której tryby na każdym poziomie musza pracować idealnie.

No3 nie bierze się z powietrza - ktoryś "tryb" nie pracuje poprawnie i tyle.

Węglem, chemi pure, chemi clean to można zwalczać skutki, a nie przyczynę, i nie 50 a 2-5ppm, kosmetycznie można powiedzieć.

istotny może okazać się pomiar po4, i nie salifertem a najlepiej dużą hanną.

No3 nie będzie konsumowane bez po4. - być może tu jest szkopuł.

Zastosuj się do tego co napisałem, przeanalizuj a powienieneś znaleźć rozwiązanie, a chemie najlepiej wlej dla tych co doradzają.

jak pisałem no3 do tak dużego poziomu przy stosunkowo niskim karmieniu odkładac się musi w akwa, ale skoro robisz regularne podmiany, to pewnie jest ono z zewnątrz. Lub po ptorstu test można o kant tyłka potłuć.

Ja obstawiam, że masz zerowe po4, lub po prostu nei wyhstarczającą jego ilość, walnięty test, lub dostarczasz go do akwa z zewnątrz i tam może być przyczyna.

powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tofik tak też zrobię. Ale zacznę od wody. Sklep w którym się zaopatruje od pewnego czasu nie jest w pełni sklepem z akwarystyką morską ( począwszy od posranych grzechotek dla kotów po zwierzęta tropikalne )jest jakieś tam stoisko i tyle, kolejną rzeczą jest jak to w większości takich sklepów cięcie po kosztach i tu może być sedno całego zamieszania - stare filtry RO bo na nowe wkłady szkoda kasy itd. A jak to się mówi przyjdzie głupi to kupi i wcale bym się nie zdziwił jak by np woda była 50/50 w sensie 50 procent RO i 50 procent zwykłej kranówy.

No nic zabieram się do roboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tofik, zbyt dlugie utrzymywanie sie cyjano w akwa wplywa tragicznie na biologie.

Wyprowadzanie akwa z zasiedlonym cyjano tez jest bardzo czasochlonne.

Uwazam ze lepiej wyciac cyjni a potem utrzymywac biologie na odpowiednim poziomie...

Mialem podobne problemy.

Rozwiazalem je chemiclean, zmienilem sol za namowa Andrniew na IO i lalem bakterie. Od tego czasu nie posiadam cyjano i ... nie zmieniam soli :-)

Wczesniej walczylem z cyjano chyba 2 miesiace, a ono tylko pogarszalo stan SPS'ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kaperos i jak ?

Shripm, jak coś się da wyleczyć bez chemii to lepiej się tego trzymac.

Ja walczyłem z cyjano pół roku, obyło się bez chemii.

Pomogła zmiana odpieniacza nma wydajniejszy, węgiel systematycznie zmieniany, po zmianie odpieniacz z dnia na dzień znikało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie racja ale... ja wole usunąć w tydzień a potem pilnować aby nie wróciło biggrin.gif Co człowiek to pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bk 160 :) - niebo a ziemia w porownaniu do sebkowego <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Seb robi odpieniacze ? A Swoją drogą to ciekawa teorja że to się sprawdza przy cyjano/dino.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek nie o tej osobie myślisz.

Dlaczego teoria? TO PRAKTYKA, potwierdzona z bardzo szybkim sukcesem.

Darek mi świadiem, jak biadowałem ręce opadały a grymas na twarzy....., zmiana odpieniacza na lepszy i w przeciągu kilku dni cyjano dało spokój, wycofało się i to w sosób nagły, nigdy potem go nie wiedziałem.

Cudowałem, z cyrkulacją, z odsysaniem, podmianami, brakiem podmian, zmiejszaniem karmienia, rowa, ..... cuda na patyku....

I trwało to dobre kilka miesięcy. A tu porządny odpieniacz i pstryk,..... cyjano ucieka.

Ja już zrozumiałem, czemu tak jest, wy lejcie chemię :thumbsup:

PS.Upieram sie i upierać będe że chemia to ostateczność, - kiedy już każda inna opcja nie pomaga (choć to nie możliwe)

Chemia niszczy tylko skutek, nie przyczynę.

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto leci z chemią ? Pierwszy ras słyszę że wzmocnienie odpieniacza niszczy cyjano zawsze mi się wydawało że właśnie wyjałowienie zbiornika i brak azotatnów powoduje taką sytuację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi