kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2011 Witam Proszę o rade jak można zbić NO3 w tej chwili wynosi 50 mg. Inne parametry są spoko np. PH - 8, NO2 - 0, PO4 - 0,25. Podmiana wody ostatnio była dwa dni temu,przy 260 litrach podmienione 40. Od tygodnia stosuje Purigen ale jakoś lipnie to wychodzi.Może macie jakieś patenty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal98 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2011 PO4 tez małe nie jest 1 obsada ? 2.karmienie ile ? 3 odpieniacz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2011 Obsada nie jest duża 2 ampfipriony, 2 x chrysiptera, 1 x mandaryn, 1 x zebrasoma, 1 x acreichthys, 2 krewetki czyszczące, krab, rozgwiazda piaskowa, ukwiał i kilka miękasów ,karmię codziennie dwoma kostkami mrożonki a odpieniacz mam schuran jetskim 120. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2011 Przyczyn może być kilka.Np. słabe odpienianie , słaba cyrkulacja.Generalnie należy zadbać o "czystość" w akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2011 Obsada nie jest duża 2 ampfipriony, 2 x chrysiptera, 1 x mandaryn, 1 x zebrasoma, 1 x acreichthys, 2 krewetki czyszczące, krab, rozgwiazda piaskowa, ukwiał i kilka miękasów ,karmię codziennie dwoma kostkami mrożonki a odpieniacz mam schuran jetskim 120. jak długo funkcjonuje akwarium? ile masz skały? jaka filtracja? jaka cyrkulacja? masz sump? na dzień dzisiejszy zrób tak: - karmienie 1 kostka raz na 2 dni wystarczy - odpieniacz na mokro - wlej jakieś bakterie Podmianami tego nie zbijesz a tylko rozchwiejesz system, Reszta wskazówek po udzieleniu odpowiedzi na moje pytania PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2011 Tomiooo, więc tak: Akwarium funkcjonuje od kwietnia tego roku do tej pory wszystko było ok. Skały jest ok 30 kg. Chodzą dwie pompy do cyrkulacji JVP 201 - 6000 l/h, co do filtracji to w sumpie mam węgiel, purigen, odpieniacz, żwir koralowy, była ceramika ale zrezygnowałem ponieważ zdania są podzielone i nie bardzo wiedziałem. Co do filtracji to tylko to co jest w sumpie. Z tym odpieniaczem na mokro - to o co chodzi, i jakie byś proponował bakterie bo jest tego od groma i nie bardzo ogarniam. Wielkie dzięki za podpowiedz. Pozdrawiam. Jeszcze jedno pytanie jak skierować do góry czy lepiej bezpośrednio na skałę. chodzi o pompy cyrkulacyjne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2011 Pompy ustaw tak by nie tworzyły sie martwe strefy w akwarium.musisz poombinować. Jeśli chodzi o bakterie to możeś śmiało lać cycle hagena lu prodibio. Po co Ci żwirbyek koralowy w sumpie?Miedzy innymi to może być przyczyną złych parametrow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2011 (edytowane) a wiec tak: - ceramikę bardzo dobrze że wywaliłeś - teraz wywal żwir koralowy - właśnie on może być przyczyną - zbiera się w nim syf i produkuje NO3 - zamiast tego odpal sobie filtr glonowy - zorganizuj sobie glony spagetti - kup na allegro lub weź od kolegi - do tego jakaś mała lampka i wio - jak nie wiesz o co chodzi poszukaj na forum - filtr glonowy/refugium - glony wyciągają z wody NO3 i PO4 - cyrkulacje masz ok, co do skierowania pomp to ważne jest aby woda obmywała skałę, żeby był przepływ wody przez nią, skierowanie pomp do góry na powierzchnię wody poprawia wymianę tlenową, ale to ci zapewnia odpieniacz -co do morko/sucho - masz gdzieś w tym odpieniaczu regulację poziomu wody - i ustawiasz tak żeby dawał pianę bardziej skondensowaną - suchą (piana ciemno brązowa przy niższym poziomie wody w rurze reakcyjnej odpieniacza) lub mokrą - czyli taka słaba herbata (wyższy poziom wody w rurze). Dzięki morkej pianie odpieniacz wywala dużo więcej syfu - po prostu piana się krócej zbiera - ale musisz częściej opróżniać kubek. No i pamiętaj o karmieniu!!! PozdrT Edit Widzisz Marek tez ci napisał o tym żwirze :laugh: Edytowane 12 Grudzień 2011 przez tomiooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Grudzień 2011 Serdeczne dzięki za rady.Biorę się za utylizację żwirku. Jeszcze raz dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2011 Zacznij lać bakterie i jakąś odżywkę dla nich - to również powinno poprawić stan twojego baniaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2011 Ok Już mam zamówione cycle hagena, a jaką odżywkę proponujecie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2011 Jeśli zbiornik działa już jakiś czas nie musisz koniecznie lać pożywki dla bakterii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzeniu88 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Grudzień 2011 karmienie to masz porządne widze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2011 Możesz lać wódeczkę albo produkty gotowe. Moim zdaniem nie ma znaczenia czy zbiornik jest nowy czy stary - jak NO3 spadnie do 10 to wtedy możesz wyluzować z żarciem dla bakterii... a teraz lej i się nie oglądaj bo nawet się nie obejrzysz jak NO3 będzie 100. PK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Grudzień 2011 Już mam bakterie tylko ile ich lać na 240 l. Jak na razie wlałem dwa korki po 25 ml. Nie bardzo wiem jak stosować bo na opakowaniu jest niemiecki opis. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2011 Masz cycle? Jak tak do zerwij etykietę - pod spodem jest jeszcze coś tam napisane - u mnie tak było ;D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2011 Tofik faktycznie . Dzięki. Ale pogratulować komuś pomysłu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2011 Czy normalne jest to iż po wlaniu cycle pojawiają się czerwono bordowe glony np na piachu, pompach itd. A poza tym parametry są praktycznie takie jak były (chyba że testy sera są do bani). Z sumpa pozbyłem się żwiru koralowego i został praktycznie woreczek z węglem, purigenem, odpieniacz i pompa obiegowa. Skałę ile tylko mogłem oczyściłem z syfu pompami cyrkulacyjnymi - nie powiem ale było tego syfu.Zooanthus praktycznie się nie otwiera ale ukwiał pseudo gorgonie i inne miękasy wydają się spoko. Wczoraj podmieniłem 20 litrów solanki która mieszała się od kilku dni. Po prostu załamka co dalej robić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach