Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Nie wiem jak to się stało ale odpieniacz przelał się . Było ponad pół kubka syfu. Najgorsze jest to , że teraz cały czas przelewa , nawet jak go maxymalnie skręcę . Ktoś poratuje co w takim przypadku zrobić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 (edytowane) skręcasz przepływ wody czy powietrza, co to za odpieniacz? Zmniejszenie poziomu pobieranego powietrza przez pompę powinno trochę pomóc Edytowane 9 Grudzień 2011 przez Gienek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Odpieniacz taki : http://atoll.pl/wp-content/uploads/2011/08/DSC_0610.jpg Na zdjęciu jeszcze z źle zamontowaną pompą ale nie o to chodzi. Powietrza się tam nie ustawia , tylko wode tą rurą białą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Wyjmij te rurkę od powietrza i zatkaj ją troche, dostanie mniej powietrza to przestanie tyle wywalać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 jak Piotr napisał. A na przyszłość kup sobie taki, lub któryś z poniższych zaworków. Skręcisz sobie dopływ powietrza od odpieńka elegancko. http://zakupy.wymarzonyogrod.pl/zawory/gardena-zawor-regulacyjny-5-sztuk,1706,489/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 zrób tak jak piszą chłopaki, zaworek i powinno się uspokoić, szczególnie, że to stożek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 A ja zapytam z innej beczki, może dolewałeś coś w ostatnim czasie do akwarium? Jeśli nie trzeba zrobić tak jak koledzy radzą. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 czasami się tak zdarza przy dolaniu świeżej solanki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Jedynie wódeczka . Dziwne , że było cały czas dobrze aż tu nagle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Może jakiś pokarm, mnie odpieniacz zawsze wywalał po karmieniu jajami homara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Ja wcale nie twierdzę, że to musi być przyczyna, ale szukam rozwiązania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 sprawdz jeszcze czy czasmi rurka lub wężyk doprowadzający powietrze nie jest zapchany? Ja w KZ cie miałem taką sytuację wtedy pompa tłoczy więcej wody i może się przelewać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
markus892 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 mam taki sam odpieniacz jak Ty,z tłumnika mam wyprowadzony dopływ powietrza poza sump i na końcu zawór z regulacją,zmniejszenie dopływu powietrza powoduje podniesienie poziomu w odpieniaczu,więc może faktycznie coś zatkało dopływ powietrza i dlatego przelał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 Dziś po pracy obadamy PS. Piotr34 zapomniałeś pochwalić się lampą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Grudzień 2011 PS. Piotr34 zapomniałeś pochwalić się lampą Może się pochwale w przyszłym tygodniu, bo na razie nie mam czym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2011 Pompa cała , powietrze też ale...2 dni temu była u mnie chwilowa przerwa w dostawie prądu . Woda spłynęła do sumpa , poziom wody się podniósł , włączyli prąd obiegówka ruszyła ale trochę trwa zanim wypompuje do oczekiwanego poziomu. Wtedy prawdopodobnie przelało odpieniacz, cały syf wyleciał do akwa. Zapewne dlatego teraz ciągle mi przelewa, za dużo syfu , prędzej po prostu nie miał co pienić. Wczoraj więc podniosłem na jakieś pół godzinki pienidło o kilka cm , urobiło trochę piany , następnie obniżyłem(tak jak było na początku) i co ? A no już nie przelewa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwaprojekt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2011 kup sobie opóźniacz startu odpieniacza i będziesz miał po problemie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2011 Już nie raz nad tym myślałem... Jaki sprzęt polecacie ? Wiem , że aquatrend ma w ofercie coś takiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach