Skocz do zawartości
Marqo

Odpieniacz przelał

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to się stało ale odpieniacz przelał się . Było ponad pół kubka syfu. Najgorsze jest to , że teraz cały czas przelewa , nawet jak go maxymalnie skręcę . Ktoś poratuje co w takim przypadku zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skręcasz przepływ wody czy powietrza, co to za odpieniacz? Zmniejszenie poziomu pobieranego powietrza przez pompę powinno trochę pomóc

Edytowane przez Gienek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij te rurkę od powietrza i zatkaj ją troche, dostanie mniej powietrza to przestanie tyle wywalać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób tak jak piszą chłopaki, zaworek i powinno się uspokoić, szczególnie, że to stożek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapytam z innej beczki, może dolewałeś coś w ostatnim czasie do akwarium? Jeśli nie trzeba zrobić tak jak koledzy radzą. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie wódeczka . Dziwne , że było cały czas dobrze aż tu nagle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakiś pokarm, mnie odpieniacz zawsze wywalał po karmieniu jajami homara laugh.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz jeszcze czy czasmi rurka lub wężyk doprowadzający powietrze nie jest zapchany? Ja w KZ cie miałem taką sytuację wtedy pompa tłoczy więcej wody i może się przelewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taki sam odpieniacz jak Ty,z tłumnika mam wyprowadzony dopływ powietrza poza sump i na końcu zawór z regulacją,zmniejszenie dopływu powietrza powoduje podniesienie poziomu w odpieniaczu,więc może faktycznie coś zatkało dopływ powietrza i dlatego przelał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś po pracy obadamy :P

PS. Piotr34 zapomniałeś pochwalić się lampą :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Piotr34 zapomniałeś pochwalić się lampą :P

Może się pochwale w przyszłym tygodniu, bo na razie nie mam czym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa cała , powietrze też ale...2 dni temu była u mnie chwilowa przerwa w dostawie prądu . Woda spłynęła do sumpa , poziom wody się podniósł , włączyli prąd obiegówka ruszyła ale trochę trwa zanim wypompuje do oczekiwanego poziomu. Wtedy prawdopodobnie przelało odpieniacz, cały syf wyleciał do akwa. Zapewne dlatego teraz ciągle mi przelewa, za dużo syfu , prędzej po prostu nie miał co pienić. Wczoraj więc podniosłem na jakieś pół godzinki pienidło o kilka cm , urobiło trochę piany , następnie obniżyłem(tak jak było na początku) i co ? A no już nie przelewa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie raz nad tym myślałem... Jaki sprzęt polecacie ? Wiem , że aquatrend ma w ofercie coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi