Skocz do zawartości
Mixer12

Woda - filtr (pytanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na razie dopiero przygotowuje się do założenia akwa morskie i jestem na etapie czytania forum, książek itp.

To mój pierwszy post i mam takie prymitywne pytanie dotyczące przygotowywania wocy...

1. Wszędzie jest napisane o filtrze odwróconej osmozy. Moje pytanie jest takie. Czy filtr taki podłącza się tylko pod zlewem czy może jest mozliwość podłączenia go w inny sposób, np tymczasowo (jak się nabiera wodę) do kraniku ogrodowego (takiego co do niego sie podłącza wąż ogrodowy) ?

2. czy po podłączeniu filtra można go swobodnie włączac i wyłączac aby nie filtrował całej wody używanej przez domowników ?

3. a co powiecie o zwykłym filtrze do wody, takim Brita ? on tez w jakiś sposób filtruje wodę tak więc może jest to dobre rozwiązanie na początek ?

Dzięki za pomoc : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1filtr ro musi byc podłączony do wody, agdzie i jak to już zalezy od Ciebie. ja np. mam w kotłowni.

ad.2można go podłaczać i odłączać tylko wtedy kiedy jest potrzebny.

ad.3 źle kombinujesz, nie próbuj wywarzać otwartych drzwi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O filtrze brita zapomnij, Osmoza jest podłączana do sieci wodociągowej i filtruje wode tylko wtedy gdy jest włączona, Można ją podłączyć gdziekolwiek, musi być tylko możliwość odprowadzenia brudnej wody do ścieku..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brudnej wody ? hmm o tym nie wiedziałem.

Tzn że na każdy litr czytej przerobionej wody przypada jakiś udział brudnej wody, a ile jej jest np przy takim filtrze :

http://waterpure.pl/index.php?p1018,fro4-aq-f-osmoza-akwarystyczna-75gpd (czytałem, że na początek jest dobry).

I tutaj pojawia się jeszcze jedno pytanie, szukałem w sieci ale nie znalazłem. Czy ma ktoś dostęp do przykładowej instrukcji przyłączania filtra (obojętnie jakiego)? abym zobaczył co z czym się je bo generalnie na hydrulice się nie za bardzo znam i nie wiem czy sam sobie poradze z instalacją filtra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna osmoza, mam taką od paru lat i chodzi bez problemów. Podłączenie do sieci jest proste, musisz im tylko podać jakie przyłącze zasilające potrzebujesz. ( 1/2, 3/8, 3/4cala ) Brudnej wody jest jakieś 3-4 razy więcej niż czystej.

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, to mam jeszcze ostatnie pytanie w tym temacie.

Ile czasu woda się filtruje w tym filtrze, tzn ile potrzebuję czasu na napełnienie 300l akwarium ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od tego jakie masz ciśnienie w instalacji , jaka jest przepustowość membrany .

Średnio można chyba przyjąć ok 10 litrów/godz

pozdo

Karol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie powinna dać prawie 300 l na dobę ale wszystko zależy od temperatury wody i ciśnienia w sieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wszystkim za odpowiedź.

Kolejne pytania będę już kierował w nowych wątkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi