Skocz do zawartości
Grzeniu88

Reset skały

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już wcześniej pisalem udało mi się zwalczyć problem glonów zasypujących żwir i szyby i sprzęt.... pozostał problem skał ale tylko niektórych... bo mam takie na ktrych nie rośnie glon. Co myślicie aby zrobić takzwany reset skale, czyli wyjałowić ją do końca nie wiem... wrzątkiempotem na mróz na kilka dni niech glon przeschnie i się wykruszy.... planuje to zrobić po kawałku żeby sprawdzić skuteczność... po takich manewrach chcę skałę włożyć do zasolonego zbiornika z nowymi bakteriami na kolejny tydzień... usuwanie mechaniczne mnie już zaczęło męczyć a glony ani myślą o stopowaniu. proszę o porady... piszę tak bo szkoda mi skały wywalac a do sumpa nie mam miejsca bo mam tam glony i węgiel plus purigen.... odpiszcie czy to może pomóc na "zarodniki" bo nie wiem jak to nazwać w skale.... może korzenie ale to chyba nie ten typ roślin... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno dojrzewanie sie nie skończyło, a Ty już chcesz robić sobie kolejne na własne życzenie? Z jakimi zarodnikami chcesz walczyć, przecież jeśli dałbyś do zbiornika wygotowane polne kamienie, to i na nich pojawią się te niechciane glony.ninja.gif Po zresetowaniu skały będzie ładnie przez parę tygodni, a później od nowa, glony i glony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biore wszzystko pod uwagę Piotrze :) z zaciemnieniem nie chce ryzykować kiedys po zaciemnieniu miękkie mi się nie otwierały przez kilka kolejnych dni i miałem skurcz totalny korali... nie wiele ich mam. najwyżej wyjmę kawałek skałki wielkości pięści i sprawdze tak to będzie wyglądało moim sposobem. tam nic nie rośnie prócz tych krzaków:) sprawdze i będę wnioskował. resztę zostawię w spokoju. przypominam że PO4 - na dzień dzisiejszy mam bliski zeru. A NO3 miałem ok 10.

zrobie dziś drugi test ok 23:00 i trochę podmienie wody...

chce zrobić miejsce pod wapienne różowe a nie takie zielicho:P wapnia, magnezu zadozuje i postaram się zaróżowić te kawałki... do wiosny może się uda plan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden jeżowiec juz leciał bo skrobal wszystko co napotkał na drodze. korale glony glony wapienne, jakbym ręke położył to by mi do kości obrał:) w taką skrajnośc nie chce popadać. diadema setosum mi to urządziła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że Dominik dobrze radzi, a jeśli chcesz taki prawdziwy reset skały strzelić, to za lat ilka, a przedtem poczytaj o "live rock cooking".

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to Grzeniu, nie bardzo cię rozumie... wrzątek i skała na mróz to ok wyjście a jeżowiec nie? I nie chcesz skalać ze skrajności w skrajność? No ale zrobisz jak będziesz uważał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzeniu nie rób tego, przemyśl na spokojnie, posłuchaj, nierób pohobnych decyzji, jerzeli bardzo chcesz to wyjmij skałe i wyszorój w wodzie z podmianki i potem możesz przyciemnic akwarium, włusz absorbery na po4 i no3. Najlepszy z jeżowcó jest ołówkowy, polecam :thumbsup:

P.S. Spokojnie grzeniu, spokojnie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten mi miękasów nie zeżre? nie wiadomo, tym bardziej jak grzybowieńcami obsadze

foto glonów zrobie jak się zapali słońce w akwa...

diadema dodatkowo mi wapienne glony jadła i biała skała gotowa pod glon była a tak chociaż wapienne zajmowały większość skały...

nie chce zwierzaka męczyć jak mi nieumyślnie zacznie powodować szkody no bo gdzie on winny, prędzej ja bo diete każdy ma jaką lubi:)

oto glon

post-1441-0-50760800-1322993971_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tylko kawałek... reszta jest okropna. zasłoni mi sinularię niedługo...

podmiankę robię, glony z refugium mi padły bo chyba nie ma NO3;p nie karmiłem mrożonkami i dlatego :P

więc wyczyszczę skałę kupię bakterie i zobaczymy efekt

Dokładnie przed chwilą pomiar robiłem i mam NO3: 0-4mg/l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam podnieść magnez i kh do poziomu odpowiednio 1600 i 12 i glon będzie w szybkim odwrocie:) Bryopsisu raczej nic nie chce konsumować ale bardzo łatwo jest się go pozbyć robiąc to co Ci piszę:):) całkowitym bezsensem jest reset skały:)

No wiesz;) NO3 masz niskie bo Ci to glon wcina:)

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO4 pokazuje 0mg/l

ale Ca mi spadło do 360mg/l słabo.... bede podnośił podobno glony nie lubią CA wysokiego np 400

Bart czy chlorek magnezu a allegro jest bezpieczny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kup sobie taki przeznaczony do akwarystyki:)

Ja przykładowo do pozbycia się Briopsisu używałem Buffera i Magnezu z Seachema:) ale nie ma większego znaczenia z czego:) tylko pamiętaj aby podnosić wszystko powoli... Mg tak nie więcej niż 30-50 na dobę a kh najbezpieczniej po 0,5:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz możliwość wyjęcia tych kilku kawałków skały z baniaka, to wyciągnij...wyszoruj szczotą ryżową...powinno pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi