dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2011 Chyba Dziadek Mróz. Gwiazdor to np. Elvis był Kozak - nareszcie! Grzebaliście się z tym straaaasznie długo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2011 No fakt - rekord świata. od sierpnia i po drodze 4 koncepcje hehehe ale jest nareszcie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Grudzień 2011 Super tylko gratulować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2011 Mariusz - Jak masz 3 kanały to nie musisz Czyli nowy soft i 3 kanał odblokowany ? Pamiętasz o błędzie odczytu temp (wentylatory) ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2011 Komputery są sprzętowo zgodne sofy by łyknęły -- ale nie mają wyprowadzone połączeń do tych 2 dodatkowych kanałów koloru. Albo rzeźba z drutu jak pokazałem wyżej, albo wymiana na nowe płytki niestety. Istnieje duża szansa obniżenia kosztów takiej operacji bo części można przełożyć... Kto wiedział że bedzie taki szał na więcej niż biało-niebieskie kolorki ? Apropos... Do oświetlania glonów - refugium, algae-skrobaczek - najczęściej przyjęło się używać oświetlenia ciepłego białego typu świetlówki kompaktowe, albo ledy ciepłe białe... a może troszke inaczej ? Powyżej widać do czego zmierzam - wykres obszarów PAR - promieniowania aktywujacego fotosyntezę - nic nowego nic odkrywczego. Wiadomo że każdy typ chlorofilu ma 2 "piki" gdzie najintensywniej pochłania światło i fale z tych okolic najlepiej mu służą... Mamy zatem dla typu A - ok 430nm i 660nm, dla typu B - 453nm i 642nm. Czy mamy do dyspozycji ledy świecace takim światłem ? - prawie. mamy na pewno Royal Blue D3 - świecące w okolicy 450-465nm i mamy Red R2 świecące w okolicy 620-630nm Czerwone nie są perfect, niebieskie RoyalBlue idealnie wstrzeliwują się w typ B ale myślę że mimo tych odstępstw powinno być całkiem ciekawie. Dlatego wysmażyłem stosowne moduły, które na dniach trafią do kolegów zainteresowanych oświetleniem refugium i scrubbera właśnie. Efekty - pożyjemy zobaczymy. To wcale nie jest takie proste- to widmo dotyczy roślin wyższych, a gony mają rózne dodatkowe barwniki które pozwalają wykorzystać światło o innej barwie(przerzucają sobie fotony) i mają też różne bakteriochlorofile o innym widmie- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Grudzień 2011 Dziękuję Ci za zabranie głosu - potrzeba żeby do dyskusji włączyły się osoby, które mają większą wiedzę do przekazania. Nie twierdzę że to jest takie proste jak wygląda - rzuciłem tylko temat, chciałem sprowokować dyskusję z której da się wyciągnąć konkretne wnioski. Stawiam tezę, że można dojść a co najmniej próbować dojść do lepszych rezultatów w dziedzinie oświetlania glonów/refugium/scrubbera etc. Można spróbować wspólnie zestawić światło w teorii jak najbardziej odpowiadające potrzebom - ja biorę na siebie kwestie techniczne. Jeśli ustalimy czego nam do szczęścia potrzeba to będzie ta "większa" połowa sukcesu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Grudzień 2011 Stawiam tezę, że można dojść a co najmniej próbować dojść do lepszych rezultatów w dziedzinie oświetlania glonów/refugium/scrubbera etc. spektrum światła jest określone w przyrodzie, a manipulowanie nim nic dobergo nam nie da. Wiadomo nie od dziś. Jedni jadą na żarnikach 8 000 K inni na 1 400 K i dopalają T-5. kwestja gustu. Zachować trzeba podstawowe widmo światła w zakresie 350 - 450 nm oraz 520 - 550 nm. to oczywiście tylko część światła ale to musimy podbić. Co do glonów wystarczy niska tem. refugium/scrubbera żarówka enorgooszczędna tzw neutralna wystarczy. Moje doświadczenia z glonami to właśnie niska tem daje efekty. Co do LED Z glonami bardzo fajnie daje radę ok 6 000 k, i jeszcze jedno nie wszystko to światło "co do glonów" Jak nie mamy azotanów i fosforanów to żadne widmo nie da rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach