Skocz do zawartości
loccutus

What if... ? LED's RED :)

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr spokojnie :whistling: Podjedziesz do Leszka upgrade ci strzeli i znowu starczy na jakiś czas :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lechu kiedy ty masz czas na takie coś ?

bo on nie śpi po nocach, tylko z małymi elfami składa lampy, klei ledy! Więc jak się coś komuś skiepści w lampie to nie trzeba dzwonić, wystarczy szablon przykleić na lampę, skierować ją w niebo i zawołać głośno "LECHUUUU!" - przybędzie z odsieczą!

post-264-0-62937800-1324568865_thumb.jpg

chociaż patrząc na to co zrobiłem, może też przybyć bojówka Legii i sprać okrutnie:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo on nie śpi po nocach, tylko z małymi elfami składa lampy, klei ledy! Więc jak się coś komuś skiepści w lampie to nie trzeba dzwonić, wystarczy szablon przykleić na lampę, skierować ją w niebo i zawołać głośno "LECHUUUU!" - przybędzie z odsieczą!

post-264-0-62937800-1324568865_thumb.jpg

chociaż patrząc na to co zrobiłem, może też przybyć bojówka Legii i sprać okrutnie:D

Haha padłem :laugh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że humory dopisują - a może by tak który przyjechał pomóc hę ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pięknie wygląda i nowe paseczki świecące i nowy hardware i sofcik też piękny :) a jak ma się to wszystko dla nas,pierwszych użytkowników lamp AQUALED ?

Przewidziane jakieś upgrady ? Czy niekoniecznie ? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co nowy hardware i sofcik co to zmienia ? Czasami wydaje mi się że lampa traktowana jest jak komputer i aktualizacje są nieuniknione w programach. Ale diody nie będą inaczej świecić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co nowy hardware i sofcik co to zmienia ? Czasami wydaje mi się że lampa traktowana jest jak komputer i aktualizacje są nieuniknione w programach. Ale diody nie będą inaczej świecić.

Zgadza się, ale np niebieskie ledy nie zaczną świecić na czerwono

Jak widać kilka postów wyżej soft nowy też kiedyś będzie, więc grzecznie pytam też o to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputery są sprzętowo zgodne sofy by łyknęły -- ale nie mają wyprowadzone połączeń do tych 2 dodatkowych kanałów koloru. Albo rzeźba z drutu jak pokazałem wyżej, albo wymiana na nowe płytki niestety. Istnieje duża szansa obniżenia kosztów takiej operacji bo części można przełożyć...

Kto wiedział że bedzie taki szał na więcej niż biało-niebieskie kolorki ?

Apropos... Do oświetlania glonów - refugium, algae-skrobaczek - najczęściej przyjęło się używać oświetlenia ciepłego białego typu świetlówki kompaktowe, albo ledy ciepłe białe... a może troszke inaczej ?

633px-Chlorophyll_ab_spectra2.PNG

Powyżej widać do czego zmierzam - wykres obszarów PAR - promieniowania aktywujacego fotosyntezę - nic nowego nic odkrywczego. Wiadomo że każdy typ chlorofilu ma 2 "piki" gdzie najintensywniej pochłania światło i fale z tych okolic najlepiej mu służą...

Mamy zatem dla typu A - ok 430nm i 660nm, dla typu B - 453nm i 642nm.

Czy mamy do dyspozycji ledy świecace takim światłem ? - prawie. mamy na pewno Royal Blue D3 - świecące w okolicy 450-465nm i mamy Red R2 świecące w okolicy 620-630nm

Czerwone nie są perfect, niebieskie RoyalBlue idealnie wstrzeliwują się w typ B ale myślę że mimo tych odstępstw powinno być całkiem ciekawie. Dlatego wysmażyłem stosowne moduły, które na dniach trafią do kolegów zainteresowanych oświetleniem refugium i scrubbera właśnie. Efekty - pożyjemy zobaczymy. :)

15.jpg

BTW - Mariusz ze złączami są jak widzisz :whistling: (ale wcieło mi fotke jak świecą... jutro zrobie...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz odkryłeś amerykę :good2: pogadaj z zielonym mintajem ze dwa lata temu zrobiłem mu taką lampkę. Do oświetlania glonów - refugium

A moim zdaniem nie masz racji wystarczy zwykła dioda za 20 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt są :whistling: Zwracam honor :thumbsup: Powiadasz jedną zworkę zrobić tylko....Hmm Ja mam 3 kanały więc.... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, wiem oczywiście pierwszy byłeś :thumbsup:- Ameryki nie odkryłem - pod obrazkiem napisałem jak widzisz, że to nic odkrywczego.

O skuteczności takiego rozwiązania od ilu lat wiem - nie będę się licytował ... bo to sensu nie ma. Nie było zatem moją intencją wywalanie otwartych drzwi, a co było...? Prośby ludzi na PW wynikające z jednego faktu - masz gdzieś w ofercie takie moduły do kupienia ???... właśnie....

Mariusz - Jak masz 3 kanały to nie musisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi