Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2013 odnośnie efektywności to raczej nie mogę się zgodzić bo odpieniacz wywala gigantyczne ilości gęstego szlamu więc raczej jest wydajny . To że widać mieszankę mniej gęstą niż w innych odpieniaczach wynika z tego, że komora ma 32 litry więc wypełnić ją jest trudniej niż w innych projektach. Przy dwóch pompach mieszanka była zupełnie inna i wbrew pozorom rurka fi 100 w zupełności dawała radę przy 2 x 10000 litrów, a że wygląda na wąską to kwestia średnicy kopuły. W sumie gdzie jest powiedziane że mieszanka bezpośrednio ma być kierowana do góry / przez sito lub inne rozwiązanie? Wydawało mi się że chodzi o jak najdłuższy kontakt mieszanki w komorze reakcyjnej - a w tym przypadku chwilę zajmuje wodzie zanim się pokręci kilka razy w komorze zanim wytworzy ponad 30 słup piany . Co do plucia powietrzem to fakt na filmie walił bąblami ale po kilku modyfikacjach komory odbioru problem ustał. Odnośnie zaprojektowania to rzecz gustu w końcu nie każdy musi wyglądać jak ati lub bk ważne by spełniał swą funkcję a ten wywala g... aż miło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2013 Gienek, ale to dziala tak, ze jak postawisz byle jaki odpieniacz w zasyfionej wodzie to on tez bedzie wywalal gigantyczne ilosci syfu. a jak postawisz mega potwora w czystej wodzie to on nie wywali ci nic, wiec raczej to ze wywala spore ilosci w tym wypadku nie jest zadnym argumentem a odpieniacz... ciekawy ... )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2013 (edytowane) Gienek ale ja mowie o efektywnosci a nie wydajnosci :-) czyli ile litrow wody, ile powietrza wprowadzane jest do jakiej wielkosci komory reakcyjnej i odcieku. czyli ile "mocy" wprowadzamy do odpieniacza i jaki uzyskujemy efekt. Mi sie wydaje ze u ciebie to jak silnik sportowej fury w osobowym samochodzie - marnuje sie moc. Oczywiscie masz racje ze zalezy nam na dlugim czasie pobytu wody w komorze aby mielila sie z powietrzem i odpieniala - wlasnie to jest problemem moim zdaniem. W twoim przypadku jak na wejsciu 2 pompy 10tys l/h laduja ci wode, to i tyle musi wyjsc. ( no moze troche mniej bo doprowadzenie powietrza zmniejsza przeplyw ) czyli dlugo ta sama woda tam sie wcale nie mieli , jaki by wir tam nie powstal. Do takich rozwiazan robi sie odpienki jak shuran lub wysokie komory reakcyjne ktore powoduja ze woda dluzej przebywa w slupie wody. Przy naszych niskich "pekatych" komorach jak np. ATI bardziej chodzi o to aby bylo malo wody a duzo powietrza co w efekcie powoduje iz woda (ta sama ) wolniej wplywa wiec i wolniej wyplywa z komory :-) To oczywiscie moje dewagacje i moje spojzenie na tematwiec nie musisz sie tym przejmowac :-) Edytowane 28 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach