Skocz do zawartości
Gienek

DIY by Gienek

Rekomendowane odpowiedzi

odnośnie efektywności to raczej nie mogę się zgodzić bo odpieniacz wywala gigantyczne ilości gęstego szlamu więc raczej jest wydajny ;). To że widać mieszankę mniej gęstą niż w innych odpieniaczach wynika z tego, że komora ma 32 litry więc wypełnić ją jest trudniej niż w innych projektach. Przy dwóch pompach mieszanka była zupełnie inna i wbrew pozorom rurka fi 100 w zupełności dawała radę przy 2 x 10000 litrów, a że wygląda na wąską to kwestia średnicy kopuły. W sumie gdzie jest powiedziane że mieszanka bezpośrednio ma być kierowana do góry / przez sito lub inne rozwiązanie? Wydawało mi się że chodzi o jak najdłuższy kontakt mieszanki w komorze reakcyjnej - a w tym przypadku chwilę zajmuje wodzie zanim się pokręci kilka razy w komorze zanim wytworzy ponad 30 słup piany ;)

Co do plucia powietrzem to fakt na filmie walił bąblami ale po kilku modyfikacjach komory odbioru problem ustał. 

Odnośnie zaprojektowania to rzecz gustu w końcu nie każdy musi wyglądać jak ati lub bk ważne by spełniał swą funkcję a ten wywala g... aż miło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gienek,

ale to dziala tak, ze jak postawisz byle jaki odpieniacz w zasyfionej wodzie to on tez bedzie wywalal gigantyczne ilosci syfu.

a jak postawisz mega potwora w czystej wodzie to on nie wywali ci nic, wiec raczej to ze wywala spore ilosci w tym wypadku nie jest zadnym argumentem :)

a odpieniacz... ciekawy ... :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gienek ale ja mowie o efektywnosci a nie wydajnosci :-) czyli ile litrow wody, ile powietrza wprowadzane jest do jakiej wielkosci komory reakcyjnej i odcieku. czyli ile "mocy" wprowadzamy do odpieniacza i jaki uzyskujemy efekt. Mi sie wydaje ze u ciebie to jak silnik sportowej fury w osobowym samochodzie - marnuje sie moc.

Oczywiscie masz racje ze zalezy nam na dlugim czasie pobytu wody w komorze aby mielila sie z powietrzem i odpieniala - wlasnie to jest problemem moim zdaniem.

W twoim przypadku jak na wejsciu 2 pompy 10tys l/h laduja ci wode, to i tyle musi wyjsc. ( no  moze troche mniej bo doprowadzenie powietrza zmniejsza przeplyw ) czyli dlugo ta sama woda tam sie wcale nie mieli , jaki by wir tam nie powstal.

Do takich rozwiazan robi sie odpienki jak shuran lub wysokie komory reakcyjne ktore powoduja ze woda dluzej przebywa w slupie wody.

Przy naszych niskich "pekatych" komorach jak np. ATI bardziej chodzi o to aby bylo malo wody a duzo powietrza co w efekcie powoduje iz woda (ta sama ) wolniej wplywa wiec i wolniej wyplywa z komory :-)

To oczywiscie moje dewagacje i moje spojzenie na tematwiec nie musisz sie tym przejmowac :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi