Skocz do zawartości
Gienek

DIY by Gienek

Rekomendowane odpowiedzi

Aż miło popatrzećthumbsup.gif Gienek skąd jesteś jeśli można wiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, reaktor ozonu ... hmm, jak to działać ma ?

ps. "dzieła " cacy ! pierwyj sort !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak naprościej to skleić ? Ozonator to takie coś co oczyszcza wodę czyli takie coś co przydaje się w akwarium troszkę podobne do lampy UV albo zastosowanie chloru w basenie ale to inna kategoria. Łączymy go z odpieniaczem i podajamy odpowiednią ilość ozonu. Oczyszczamy wodę i miarką jest tzw Redox czyli wynik samo oczyszczania się akwarium. Redox w oceanach to około 500 jak uzyskamy w akwarium około 250 to jest już zadawalający wynik. Miarka to komputer plus sonda podobnie jak przy pH. To tak na skruty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek. Mnie chodzi o to jak działa krok po kroku dzieło Gienka,

Co się z tym robi i jak. Ozonatory znamy. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upss sorki ale inaczej zrozumiałem ten posst :D mnie natomiast interesuje sposób dozowania ozony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego filmiku zrozumiałem, że jest to ustrojstwo które jest ogniwem pośrednim.

Zamiast podłączyć ozonator do odpieniacza wstawia się takie cóś żeby tam następowała wymiana gazowa?

Tylko po co? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim reaktorze woda miesza się z ozonem i ozon reaguje z wodą.

Odbywa się to poza odpieniaczem i umożliwia np przepuszczenie wody z reaktora przez filtr węglowy dzięki czemu ozon nie dostaje się do zbiornika i nie wpłynie negatywnie np na skrzela ryb.

Na RC zalecają by woda z reaktora była przepuszczona przez węgiel i wylot był umieszczony w pobliżu pompy zasysającej do odpieniacza by w 100% pozbyć się ozonu z wody.

Z takim reaktorem nie ma problemu z uszczelkami, izolacją kabli pomp, dostawaniem się ozonu do zbiornika generalnie same zalety tylko że ....raczej mi się nie zmieści :( I nadal będę obserwował zmianę koloru mojego odpieniacza :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No OK masz racje ale jak to miarka ? Nie znamy nawet mocy generatora. Bez sondy i komputera jesteśmy zieloni w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gienek musi mieć jakioś patent :D coś mi się wydaje że genaerator daje małą ilość ozonu co nie wpływa na nasze zdrowie. Ale niech kolega się wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi