Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Aż miło popatrzeć Gienek skąd jesteś jeśli można wiedzieć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Rzeszów - Polska południowo - wschodnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Hmm, reaktor ozonu ... hmm, jak to działać ma ? ps. "dzieła " cacy ! pierwyj sort !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Jaka moc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Hmm, reaktor ozonu ... hmm, jak to działać ma ? ps. "dzieła " cacy ! pierwyj sort !!! robi59 reaktor ozonu to zabawka dla mnie a tak to działa http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1988401 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 A po naszemu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Jak naprościej to skleić ? Ozonator to takie coś co oczyszcza wodę czyli takie coś co przydaje się w akwarium troszkę podobne do lampy UV albo zastosowanie chloru w basenie ale to inna kategoria. Łączymy go z odpieniaczem i podajamy odpowiednią ilość ozonu. Oczyszczamy wodę i miarką jest tzw Redox czyli wynik samo oczyszczania się akwarium. Redox w oceanach to około 500 jak uzyskamy w akwarium około 250 to jest już zadawalający wynik. Miarka to komputer plus sonda podobnie jak przy pH. To tak na skruty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Sławek. Mnie chodzi o to jak działa krok po kroku dzieło Gienka, Co się z tym robi i jak. Ozonatory znamy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Upss sorki ale inaczej zrozumiałem ten posst mnie natomiast interesuje sposób dozowania ozony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Z tego filmiku zrozumiałem, że jest to ustrojstwo które jest ogniwem pośrednim. Zamiast podłączyć ozonator do odpieniacza wstawia się takie cóś żeby tam następowała wymiana gazowa? Tylko po co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Dla mnie też zielona magja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 W takim reaktorze woda miesza się z ozonem i ozon reaguje z wodą. Odbywa się to poza odpieniaczem i umożliwia np przepuszczenie wody z reaktora przez filtr węglowy dzięki czemu ozon nie dostaje się do zbiornika i nie wpłynie negatywnie np na skrzela ryb. Na RC zalecają by woda z reaktora była przepuszczona przez węgiel i wylot był umieszczony w pobliżu pompy zasysającej do odpieniacza by w 100% pozbyć się ozonu z wody. Z takim reaktorem nie ma problemu z uszczelkami, izolacją kabli pomp, dostawaniem się ozonu do zbiornika generalnie same zalety tylko że ....raczej mi się nie zmieści I nadal będę obserwował zmianę koloru mojego odpieniacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 To jasne ale jak tym regulować zawartość ozonu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Wydajnością / czasem pracy generatora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 No OK masz racje ale jak to miarka ? Nie znamy nawet mocy generatora. Bez sondy i komputera jesteśmy zieloni w tym temacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Masz racje bez elektrody Redox i kontrolera strach to podlaczac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2012 Gienek musi mieć jakioś patent coś mi się wydaje że genaerator daje małą ilość ozonu co nie wpływa na nasze zdrowie. Ale niech kolega się wypowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach