Skocz do zawartości
Gienek

DIY by Gienek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłuższego czasu bawię się w diy, do tej pory tutaj nie pokazywałem moich wyrobów ale teraz postanowiłem zaprezentować :odpieniacz oparty o dyszę becketta KZ. Odpieniacz ma wysokość 102 cm, za napęd obecnie służy laguna max flo 7500, więc ma co napędzać bydle. Odpieniacz składa się jakby z 3 częsci:

1 to podstawa / pudło do którego wstrzykiwana jest miaszanka, pudło zakończone sitem, następnie 50 cm rura 200mm i na koniec rura 100mm. Tak to ogólenie wygląda na dziś

thumb_10786443951.JPG

thumb_12561155652.JPG

thumb_12536221803.JPG

thumb_11755323024.JPG

oraz filmik z działania

Z uwagi na to, że musiałem mocno skręcić podawane powietrze i lekko zdławić pompę, w najbliższym czsie dojdzie pewnie jeszcze jedna komora 200mm, bo nadal wydaje mi się, że odpieniac jest za niski.

Ogólnie jestem zachwycony pracą pienidła. Do tej pory złożyłem sporo odpieniaczy wyłacznie na igle (większośc można zobaczyć na innych forach), ale takiej mocy przerobowej i jakości piany nigdy nie udało mi się uzyskać. Wiadomo, że taka konstrukcja ma swoje wady: w postaci wielkości, przytykającego się becketta, ale coś za coś. Do duużych zbiorników nie widzę lepszego rozwiązania.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale smok:)

@Gienek, a próbowałeś puścić na igiełce tą Lagunę do tego body? Ciekaw jestem jakby się ten wielki odpieniek zachował w takiej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam właśnie na wirniki ze stanów pod lagunę, ale przy takiej wysokości i ciśnieniu zwrotnym igła raczej nie pociągnie - jednak to mb rury. Na marginesie muszę przyznać, że pompa wymiata, a w zestawie z igłą niebawem wystrugam coś mocarnego - niższego a bardziej pojemnego;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od BK wirnik Ci do tego podejdzie, bo to ta sama pompa. Tylko BK ja inaczej nazywa i ceni X3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem właśnie tylko ta cena <_< Założe póki co z ATB ale szukam źródła, żeby zedrzeć wirnik z orca reeflo - to jest dopiero patelnia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze sobie możesz narysować samemu lub zlecić komuś i na ploterek CNC wrzucić. ORCA REEFLO? masz fotę wirnika jaki używają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wirnik narysowany mam, ale ciągle jakoś nie mogę się zebrać w sobie i komuś zlecić ;)

Chyba, że tu na forum jest ktoś kto ciachnie od ręki? ;)

Wirnik reeflo taki jak tu http://www.google.pl/imgres?q=orca+reeflo+impeller&um=1&hl=pl&sa=N&biw=1024&bih=625&tbm=isch&tbnid=5H37OxCNZsFoCM:&imgrefurl=http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php%3Ft%3D1274301%26page%3D29&docid=jCWYyUJA7aC6DM&itg=1&imgurl=http://img.photobucket.com/albums/v739/spongebobby/68af54d5.jpg&w=320&h=240&ei=lFvXTvnCFoT14QTLw9jKDQ&zoom=1&iact=rc&dur=125&sig=113193744620746308957&page=1&tbnh=128&tbnw=184&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:13,s:0&tx=107&ty=86 -sory za linka ;) ale jest problem z wysyłką do Polski. Znalazłem jedną fotę na google jak gość trzyma wirnik w dłoni :pinch: wirnik sporych rozmiarów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi wrażenie, tak z ciekawości jaki baniak uciągnie to cudo?no.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na dzień dzisiejszy pieni u mnie

ale tak jak pisał slawomirdyl na chwile obecną +/- 1 tys l ale za parę dni jak dojdzie kilkadziesiąt cm odpieni może i 1,5 tys ;P)

Edytowane przez Gienek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ledy+aktyniki

jak kręciłem to tylko niebieskie się świeciło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie zaciekawiło mnie to "pudełeczko" wiszące nad akwarium. DIY czy kupione gdzieś? Auriga też tam widzę pływa (moja ulubiona rybka), nie podjada Ci "ogródka?;)

A wracając do Twojego odpieniacza i wirnika to nie masz nikogo w stanach, aby Ci do niego wysłali i on przepakował wirniczek i puścił do polski? Bo strasznie mnie ciekawi, coby się stało jakby igłe do tego podłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytasz w moich myślach, wręcz śnię o takim połączeniu reeflo orca _ laguna :) Przy tejśrednicy wirnika i wysokości pinów oraz mocy laguny myślę że roz... by plexi :) :) Tak jak piszesz nie ma piękniejszej i bardziej absorbując rybki niż auriga. Od tygodnia pływa u mnie jako panaceum na aitasię i po kilkuset pryszczach zostało 0. Jeszcze nie podjada ale jak zacznie wyląduje w sumpie.

Co do światełka całość sprzętu wykonania mojego tj. by coraltool ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie.

Wreszcie udało się skończyć (prawie ;)) projekt związany ze skompletowaniem całego zestawu własnego wyrobu : baniak składany dla znajomego, w tym przypadku to 50x50x35 (3 szyby opti), panel podzielony na 3 komory w pierwszej filtr fluidyzacyjny, rurka 100 mm wysokość 40 cm, 2 to odpieniacz też na rurze 100 z wewn komorą z sitem+NJ2500 igła, 3 komora na pompę powrotu NJ1700. Obieg będzie zakończony loclinem + (ew. dodatkowa cyrkulacja). Istnieje możliwość wmontowania dodatkowej cyrkulacji w panel. Oświetlenie to lampa led 6 x xpe i 6 x xpg + komp sterujący by aqualed (ściemnianie, mieszanie i inne bajery z poziomu win przez BT).

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

thumb_13356633897.JPG

thumb_13981384611.JPG

thumb_10137833672.JPG

thumb_12523221584.JPG

thumb_10447229758.JPG

zostało do zrobienia jeszcze parę rzeczy orurowanie, wklejenie panela, maskownice do paneli i parę innych dupereli ale ogólnie jest bliżej niż dalej ;). Co do zasady sprzęt deczko przewymiarowany ale nigdy za wiele ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aleś lampkę wystrugał nono.... :) więcej zdjęć proszę :D

BTW - było tego LCD wpuścić głębiej a w plexi wkleić prostokątny kawałek półprzezroczystej.... wydaje mi się że byłoby ładniej \...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetny pomysł z kawałkiem plexi. Ogólnie jestem zachwycony komputerkiem w lampkach nad swoim nowym baniakiem pewnikiem bedą w zestawie.

BTW wiadomo coś z tą taśmą do wyświetlacza ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi