Skocz do zawartości
lukaszra

Pytanie o sposob schowania odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

mam pytanie czy ktos ma jakies zdjecia jak schowal odpieniacz w akwa ? chcialem wstawic szklane scianki w narozniku akwa ale nie wiem czy to dobry pomysl ??

poatym pewnie trzeba by je jakos zabezpieczyc z dolu zeby nic nie pozadzanego tam nie weszlo ? moze cos z plexy ??

prosze o pomoc zdjecia mile widziane

dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co od razu kombinować? Szukałeś odpieniacza, który pasowałby do Twojego panelu? (zakładam, że takowy masz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co od razu kombinować? Szukałeś odpieniacza, który pasowałby do Twojego panelu? (zakładam, że takowy masz)

nic nie zrozumialem z tego :) najpierw mialem akwa pozniej odieniacz pasuje do akwa ale brzydko bedzie wygladal wiec chce go schowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz co kupiłeś?... Jaki zbiornik, odpieniacz i reszta sprzętu (najlepiej daj link/i).

Większość zestawów morskich ma "przedział wystawowy" gdzie trzymasz zwierzaki i panel filtracyjny gdzie upycha się resztę sprzętu (odpieniacz, grzałkę itp.). Mam nadzieję, że nie przekombinowałeś i nie kupiłeś pustego zbiornika i teraz zastanawiasz się jak to zagospodarować... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem pusty zbiornik i dokupilem cala reszte odpieniacz weipro 2004

grzale eheima a reszta to juz chyba inny temat takze muzze wykombnowac jak schowac odpieniacz :) stad pytanie :)

szukalem arkusza spienionego pcv zeby wtacic taka scianke ale ani koloru czarnego ani niebieskiego nie znalazlem jak wstawie szyby to tez bez sensu bo nie mam jak ich zabarwic na kolor lazurowy folie odpadnie a farbe bym sie bal ,,, no i tak wsumie nie wiem hahah dlatego wlasnie ten temat na forum :)

ogladalem na zdjeciach na tych forach ze maja w takich zbiornikach po 60 litrow wstawione w narozniku 2 scianki i w nich sprzet ale nie moge sie domyslec jak to jest zrobione :) a wlasciwie z czego

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obraź się ale moim zdaniem nie mogłeś sobie bardziej skomplikować sprawy. :teehee:

Jeśli chodzi o to z czego wkleić ścianę - szkło lub plexi (4mm powinno być ok) + klej/silikon akwarystyczny(!)

Tło - spienione pcv lub tło z jakiegoś sklepu z rybkami... Ostatecznie możesz zostawić przezroczyste i obsadzić Xenią, Briareum lub poczekać aż zarośnie glonami wapiennymi. :D

Jedyną zaletą tego, że kupiłeś "goły" zbiornik jest to, że panel który powstanie zaprojektujesz tak żeby Tobie się podobał i pasował pod konkretny sprzęt.

Moim zdaniem powinieneś (o ile w grę nie wchodzi wymiana na inny, gotowy zbiornik) zaprosić jakiegoś sąsiada-morszczaka na kawę/piwo i wspólnie pokombinować lub odwiedzić jakiś sklep (masz chyba blisko do Reefshop'u).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaraj się kolegę naprowadzić na temat panel w akwarium. Z tego co zrozumiałem to on nie za bardzo wie o co właśnie chodzi.

O tym świadczy ten cytat:

ogladalem na zdjeciach na tych forach ze maja w takich zbiornikach po 60 litrow wstawione w narozniku 2 scianki i w nich sprzet ale nie moge sie domyslec jak to jest zrobione a wlasciwie z czego

Te dwie ścianki to z reguły komin przelewowy w akwarium. Są to wklejone na amen dwa kawałki szkła. Woda przelewa się do komina górą (zbierając przy okazji film jaki tworzy się na powierzchni wody) a następnie do sumpa.

Możesz się postarać i wykonać coś takiego u siebie ale z tego co ja rozumiem to zależy tobie na schowaniu odpieniacza.

Pomysł masz dobry i znajdź najlepiej jakiś czarny materiał na to: PCV, plexa.

PS.

Proponowałbym jednak zaznajomienie się z tematem panel filtracyjny i sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahah wsumie mozna by zamknac temat bo jak sie okazalo moja 60tka byla obita i w zwiazku z tym ze pojechalem kupic nowa bo sie balem ze pusci klej to skoczylo sie na 90 litrach :)

hahah zatem zaczynamy od nowa hahahaha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak sobie życzyłeś temat zamykam .

ps. warto słuchać kolegów bo mają dużą wiedzę a będziesz jej potrzebował :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.