kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2011 Proszę o pomoc w doborze oświetlenia do zbiornika 260 litrów. Są same miękasy i ukwiał a chciałem spróbować z bardziej wymagającymi zwierzakami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2011 1W/1L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2011 1W/L ale czego ?- jesli nie odniesiesz sie do źródła światła to to nic nie mówi, bo może być grubo za mało, lub znacznie za dużo. W zasadzie trzeba by spytać o wymiary zbiornika, zwłaszcza glębokość i wtedy można coś doradzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawcio1980 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Listopad 2011 masz racje led do t5 albo t8 nie równy miałem na myśli raczej t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2011 Wymiary zbiornika to 120x45x50h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krell 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2011 U mnie świeci 5x39W T5 w zbiorniku 100x40x45(h). LPSy rosną jak szalone. Z SPSów - Motipory nie narzekają, a ostatnio nawet próbuję z Acroporami i wygląda na to, że już drugi tydzień czują się całkiem nieźle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2011 Jeżeli w baniaku mają być LPSY to wystarczy Ci lampa T5 4x54W ze świetlówkami ATI: 2xAquablue Special + 2xBlue Plus, ewentualnie 2xAquablue Special+1xBlue Plus+1xPurple Plus Jeżeli chcesz SPSY to lampa powinna mieć 6 świetlówek po 54W : 3xAquabue Special+2xBlue Plus+1Purple Plus Możesz też pójść w HQI, 2x150W, choć moim zdaniem przy takiej wysokości lepszym rozwiązaniem są świetlówki, chyba,że lubisz bliki w akwarium Są jeszcze LEDy, fajna sprawa, ale koszty początkowe dość wysokie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2011 120W LED rozłożona na belce 100cm długiej też załatwi każdy problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2011 A ja odpowiem troszkę przekornie daj 90 Wat w LED faktycznie na radiatorku ok 100 cm. Sam sobie to zmajstrujesz albo zmówisz gotowe elementy. Wyjdzie Ci to ok 48 diodek w zależności od bajerów zmieścisz się w 1 500 zł. I to wystarczy. Dając T-5 to koszt około 800 zł. Dająć HQI to koszt 2 x 150 W 600 - 700 zł + koszt dodatkowych świetlówek ok 200 zł. Mija rok i zerkasz na rachunki: LED = 90 Wat T-5 = 6 świetlówek po 54W /zmiana co 6 miesięcy/ HQI = 2 x 150 Wat + 2 x 54 Wat T-5 /zmiana co 6 miesięcy 2 x T-5/ resztę sobie policz co się opłaca Policz koszty na rok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaperos 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Listopad 2011 Dzięki za podpowiedzi teraz wiem jak się ukierunkować co do świetlówek t5 jest tego tyle że można się zakręcić i kupić jakąś lipę która się nie będzie nadawała. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach