Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 (edytowane) Jednowekeendowe dzieło (oczywiście w tygodniu zgromadziłem niezbędne materiały). Odpieniacz przystosowany do pracy w wodzie - nie nadaje się do pracy poza akwarium/sumpem. Jedyna rzecz której nie dostałem w sklepach to podstawa i kilka elementów w białym kolorze - wykonane z płyt pienionego PCV oraz pierścienie plexy przy kubku cięte laserem na zamówienie. Teraz kilka danych pienidełka - rura główna średnicy 90 mm na dole i ok. 84 u góry (lekki stożek) wysokości ok. 300mm. Rura przejściowa do kubka 50 mm. Kubek średnicy 150 mm wysokości 140 mm. Wysokość do kubka od podstawy 340 mm. Całkowita wysokość odpieniacza 490 mm. Przyłącze pompy na rurce 16 mm, odejście wody do trójnika 20 mm. Z kubka przygotowane odejście na ściek pod wąż i zaworek) Podstawa odpieniacza 120 x 120 mm. Pompa montowana z boku. Odpieniacz wykonany w 1,5 dnia. Wczorej wieczorem po wyschnięciu pienił już w wiaderku - pracuje z pompa Newa 1200 na igle. Jest wg mnie aż za mocna dla niego. Piana jak talala:() - niestety musicie mi uwierzyć na słowo nie miałem aparatu. Optymalne zanurzenie dla odpieniacza to 100 do 220 mm. odpieniacz jest rozbieralny prawie na części pierwsze. A teraz najważniejsze - koszt wykonania to kwota do 200 PLN więc warto. Tego mogę się pozbyć jako prototypu - pociągnie z NEWĄ zbiornik do 150 l (myślę, że przy małej obsadzie nawet do 200 litrów w obiegu). Edytowane 7 Listopad 2011 przez Fischer1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 Zdjęcia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 Pojemnik na makaron z tesco ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 Pojemnik na makaron z tesco ? Natan zależy o co pytasz - rura główna faktycznie pudełko na makaron - tyle, że nie z tesco - chyba w OBI jest dostępny. Składam aktualnie większy na rurze 120 mm wysokość do kubka ok. 42 cm - ten musiałbym podnieść na podstawce - planuje w małej kostce 50x50x50 sump 40 cm wysoki a ten ma 32 - ciut za mało ale za to pompę mozna by pod niego wcisnąc jak się pokombinuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 a wirnik w pompie przerabiałeś na igłę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 newa 1200 ma oryginalną igłę - można by jeszcze spróbować pompkę AM lun MJ 1000 przerobić na igłę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 A jaką masz pompę obiegową ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2011 Słąwek będzie NJ2300 lub 3000 - pompa będzie na baypasie obsługiwać jakieś filterki przepływowe na absorbery lub peletki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2011 newa 1200 ma oryginalną igłę - można by jeszcze spróbować pompkę AM lun MJ 1000 przerobić na igłę mam pytanie gdzie kupiłeś i jak to wygląda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2011 Newy były dostępne na allegro - kosztuje poniżej 150 z przesyłką Mam jeszcze jeden pomysł jak rozwiązać przyłącze ale to się zobaczy jeszcze - właśnie składam następne od[pieniacze - jak będą gotowe to wstawięzdjęcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 czy o te chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 Juko nie ta co podałeś link jest na zwykłym wirniku łopatkowym i metalowej ośce - ale też się nada po małym tuningu musiałbyś tylko przerobić wirnik na mescha lub igłę z biobala i dorobić jakąś zwężkę na wlocie Za to do maxi jeta 1000 jest dostępny zestaw zwężka + wirnik - ale taki zestaw z pompa kosztuje ok. 200 zł. (http://korale.pl/deltec-wirnik-igiekowy-maxi-1000-p-3171.html + http://korale.pl/aquarium-systems-maxi-1000-p-1206.html) a NEWA jest po pierwsze wydajniejsza a po II w zestawie ma już igłę i kosztuje z przesyłka ok. 150 zł - pytaj Rafała (Skiba - @sklep http://www.thcskiba.pl/) - u niego kupowałem (pompka jest naprawdę przyzwoicie cicha Na czasię będę testował jeszcze jdną pompkę do tego odpieniacza - z wirnikiem mesch - malutka - tylko zobaczymy jak z wydajnością - kosztować ma ok. 100 PLN Tak, że jak się dobrze pokombinuje samemu to tak jak pisałem odpieniacz z pompą na gotowo może zmieścić się w 200 PLN no może w 250 zł. Ten mój jest już po testach i nadaje się do sumpa z poziomem wody do 22 cm i nie wyższego jak 30 cm (chyba, że ktoś nie chce korzystać z odejścia ścieku w kubku to może być i wyższy lub można go postawić na podstawce i podnieść - z NEWĄ można go podnieść do 14 cm - daje radę - gdyby się komuś przydał oddam w dobre ręce za bezcen jako prototyp raczej bez pompy ale zawsze można coś pomysleć. pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 a czy nie jest to przypadkiem newa BP 1202 moc 18W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 tak jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juko 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 (edytowane) dzięki też się nad nią zastanawiałem a jak jej kultura pracy ( cicha czy warczy jak ursus) ps edit teraz doczytałem że cicha jaką masz średnicę rury wchodzącej do kubka Edytowane 10 Listopad 2011 przez juko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 50 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 A ile bys chciał za ten odpieniek bez pompy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2011 Yarcio zapraszam na maila (widzę, że jesteś z Knurowa - masz niedaleko - można podjechać i zobaczysz jak pracuje:) babel@23autograf.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach