Skocz do zawartości
ziemny

Spadek wartosci ph

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakie są wasze sprawdzone sposoby na utrzymanie stałego ph przez poczatkujacego , bo chyba codzienne podbijanie ph+ brightwell nie ma sensu ? ph mierze zawsze o tej samej poże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lejesz coś do wody? najłatwiej to utrzymywać KH na odpowiednim poziomie przy pomocy czy to ballinga czy też buffera no i światełko.... w dzień w akwa w nocy w sumpie;) w ten sposób zachowujesz ciągłość fotosyntezy co wpływa na stabilniejsze ph:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ph staram się podnosic lejac do wody ph+ brightwella , swiatło 11 w oswietla glony w refugium w nocy a dwie swietlowki t5 swieca w dzien ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak Ci skacze to PH? od jakiej do jakiej wartości? Jakie masz PH rano, jakie w środku dnia, jakie przed wyłączeniem światła, a jakie w nocy? Czym je mierzyłeś?

p.s. nic nie lej do akwa! samo się ustabilizuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ph staram się podnosic lejac do wody ph+ brightwella , swiatło 11 w oswietla glony w refugium w nocy a dwie swietlowki t5 swieca w dzien ,

Coś za bardzo nie kumam ........ ile świecisz w dzień światła a ile w nocy ? Może jeszcze inaczej, nad akwarium świecisz około 12 godzin nad refugium też dwanaście ale oczywiście o wiele mniej światła. Po co lejesz brightwella ? Jakie masz Ph około 12 w dzień, a jakie nocą ? Jak masz refugium to wszystko powinno się uzupełniać. Moja porada to wywal wszystkie środki na podniesienie ph, świeć po dwanaście godzin dziennie z bardzo małą ilością światła nad refugium i po tygodniu powinno się ustabilizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis koło południa 7,5 ph , nastepny wykonam wieczorem ,a refugium swiece 12 h swietlowka 11 wat , w akwa ze wzgledu na to ze nie mam narazie zbyt wymagajacej obsady swiece koło 8 h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testy hagen , zamowilem już saliferta a niedługo kupie ph metr ,załaczam zdjecie zbiornika

post-2116-0-78854400-1320167576_thumb.jpg

Edytowane przez ziemny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w czym problem, co się dzieje ze chcesz je na silę podbijać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam i się podłączam do tematu bo mi tez spada ph w nocy do 7,8 a w dzień koło 8,5 nie wiem czy to jest dobre dla korali Catalaphyllia nie bardzo chce się pompować . akwa mam z panelem czego bardzo żałuje nigdy więcej panel :) ale coż człowiek się na błędach uczy mam śwecić nad tym panelem w nocy żeby ph tak nie skakało ?? czekam na rady . pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie dzieje , ale skoro najzdrowsze dla życia jest ph powyżej 8 a zależymi na tym by warunki w akwa były jak najlepsze ,toteż szukam sposobu by mieć te książkowe ph .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi