k9securityuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2011 pierwsze problem btl z zalatwieniem ledow. teraz nadszedl nastepny mam 30 led blue i 20 biale problem to taki zeby z nimi pracowac to zakopilem mikroskop do komputera poniewaz one sa take male ze nic nie widac. pytanie jest takie jak te ledy polutowac? jaka najlepsza lutownica? do czego je zaczepic i jak przeciez kleic sie nie da 20111029074611.bmp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2011 Płytka MPCB, a taką kręcisz do radiatora smarując uprzednio pastą. Lutownica ... daj to znajomemu elektronikowi to żałował nie będziesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 Popełniłeś błąd w zakupach - miałeś kupić ledy już na podłożach, kupiłeś same chipy. Lutownicą tego nie polutujesz, gorącym powietrzem - z odrobina kaskaderki grzejąc podłoże tylko i wyłącznie OD SPODU i to absolutnie bez gwarancji długotrwałego sukcesu. Natomiast najlepiej coś takiego zrobić na piecu rozpływowym, w ostateczności na tzw. gorącej płycie. We wszystkich przypadkach musisz zrobić to używając pasty lutowniczej a nie tradycyjnego spoiwa. Pisząc pasta mam na myśli coś takiego: http://www.ko-ki.co....2%20catalog.pdf Proces lutowania wygląda wtedy tak: Nanosisz pastę w naprawdę mikroskopijnych ale właściwych ilościach na pady (pola) lutownicze na podłożu, następnie układasz na tej paście elementy (LEDy) i całość wędruje do pieca. Kiedy płytka osiągnie temperaturę topnienia pasty, nastąpi cała magia którą widać na poniższym filmie. Elementy nawet niedbale ułożone, zostaną "wciągnięte" na swoje miejsce przez napięcie powierzchniowe. Warunek = czyste podłoże, właściwa pasta i właściwa ILOŚĆ PASTY. Nie za dużo nie za mało. Metoda jest świetna, jak widać można sobie poradzić dysponując kuchenką elektryczną ale jeśli chodzi o LEDY naprawdę odradzam. Bez solidnej praktyki, pomiaru i kontroli temperatury, czasu, wszystko możesz nieodwracalnie usmażyć. I mało który elektronik kaskader podejmie się takiej akcji bez sprzętu, mając świadomość tematu. Spieprzyć można w okamngnieniu, mimo że po operacji "będzie świeciło" - płacz może być za ...pół roku. Jak już będziesz miał przylutowane do podłoża ledy, wtedy przykręcasz je (podłoża) do jakiegoś solidnego kawałka aluminium, uprzednio smarując miejsce styku pastą termo przewodzącą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k9securityuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 czyli moglbym kopic 3 dlogie plytki i polutowac na nich po 17 ledow a pozniej zamontowac to wszystko na radiator??? czy ktos by mi mogl pokazac o jaka dokladnie plytke chodzi bo niechce popelnc bledu tak jak z tymi diodami zrobilem bo mogem przeciez kopic j na wiekszych plytkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 Podłoża musisz kupić takie, żeby potem dało się całość jakoś sensownie zasilać, a nie takie jakie "widzi ci się". Jak chcesz (czym) zasilić 17-to ledowy łańcuszek? Zasilacz prądowy 0-60V? masz taki czy potrafisz zrobić ? Na twoim miejscu zamiast wydawać kasę, najpierw naprawdę zorientowałbym się czy mam w okolicy możliwość wykonania takiej usługi (reflow soldering), a jeśli nie to czym prędzej starał sie zwrócić towar (wymienić) na zamontowany na podłożach w miejscu zakupu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k9securityuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 czyli wychodzi na to ze popelnilem blad ktory bedzie kosztowal mnie odeslanie ledow do polski i zakop nowych. jakbys podal mi dokladne linki na stronie maritex to bylbym bardzo wdzieczny, chyba ze jest jakis inny pomysl co z tym zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 Zadzwoń do Maritexu i poproś o wymianę na te same ledy ale na podłożach. Jeśli u nich kupowałeś to myślę że jest realna szansa że się dogadasz. Odeślesz, dopłacisz za podłoża i już masz z górki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k9securityuk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 ok mysle ze dogadam sie ze sklepem ale bardzo bym cie prosil abys wybral mi najlepsze dostepne od nich ledy na plytkach + 8 driverow + zasilacz aby nie bylo wiecej glopich wpadek i zbednych tematow. z gory dziekuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2011 Pic polega na tym że "najlepszych dostępnych" od ponad miesiąca nie mają na składzie.... tak że ciężko coś doradzić w sytuacji kiedy jest w cenniku a nie ma na półce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2011 Czasami ręce opadają, można pisać i nikt tego nie czyta co nowy wynalasca ma swoją teorjię i robi po swojemu. Wystarczy cofnąć sie w czasie i nie popełniać prostych błędów. Te diody bez płytek to już w dzisiejszych czasach nie można wybaczyć A teraz tak mniej wesoło Możesz odesłać dopłacić jak Ci to polutują, możesz coś na miejcu załatwić aby Ci polutowali, możesz wywalić do kosza i zamówić inne, możesz zamówić gotowe podzespoły, możesz kupić gotową lampę, a tak notabene to moim zdaniem najtaniej Cię to wyjdzie skoro nie masz do tego smykałki ani wiedzy. Reasumując chcesz się bawić zamów led na płytkach ale za chwilę pojawi się problem mocowania, odprowadzenia ciepła, radiatorów, wentylatorów, zasilania i sterowania, izolacji itd. ps. Fajne jest to hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomgda 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2011 Leszku czy temperatura pieca do LEDów jest taka sama jak do płytek i SMD bo mam dojście do pieca z profilem do montażu normalnych płytek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2011 Nie - nie jest, czasy pełnego cyklu i temperatury są różne z uwagi na podłoże i co ważniejsze rodzaj spoiwa. Generalnie jak chcesz - pokaż im to: http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-G.pdf na stronie 8 jest wszystko czego potrzeba do ustawienia pieca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach