Skocz do zawartości
sarcoma

projekt 200l

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Plan jest taki :projekt akwarium 200l

Proszę o rady i poprawki moich wypocin 

Jedyne czego nie mogę zmienić to wymiary akwarium, światło i szafka niestety.

1. Akwarium 200l – 100x40x50 standard

2. Spływ : 25mm Rewizja: 25mm Powrót z tyłu akwarium

3. komin kwadratowy w lewym rogu wysoki na 45cm + grzebień. Pierwotnie chciałem trójkątny ale jednak zajmuje więcej miejsca

4. Przelew wg reefcentral minimum 18mm (wyliczone na podstawie maksymalnego przepływu pompy obiegowej

5. Odpieniacz kolejna zagadka, pierwotnie chciałem delteca mce600, gdyż uwielbiany na forum apf600 nie zmieścił by się do szafki. Seb polecił mi SCHURAN - Aquaflotor Jetskim 120 (który wg producenta polecany jest do akwariów 1000l). Pomysł przemyślałem i w sumie to chciałbym go kupić, zważywszy, że koszt porównywalny z Deltecami) a jakość lepsza, tylko ta cena... W targowisku nano-reef jest na sprzedarz H&S 110-F2000 i znalazłem też SCHURAN - Aquaflotor Jetskim 150 za 500zł (z Milicza)więc może? , Pociągnie w razie czego większe akwarium (tzn ten H&S)? Chyba, że ma ktoś Schurana to chętnie kupie. Pogubiłem się trochę :P

6. Pompa obiegowa New Jet 1700

7. Cyrkulacja 2 x JVP 101

8. RO + DI /dolewka aqua trend

http://waterpure.pl/index.php?p1019,fro4-aq-f-osmoza-akwarystyczna-50gpd

9.światlo BP LED 110W

10. żywa skała około 20-25kg

11.sump niestety mały:

Z obliczeń wynika, że w przypadku braku zasilania do sumpa wpadnie woda z

Części znad komina czyli 20l (100x40x5) + woda z komina (15x15x45) czyli 10l + około 5l ? z rur co daje łącznie 35litrów.

Sump na jaki mogę sobie pozwolić może mieć wymiary 45 (długość)x40 x 35(wysokość)= 63l, komory o wymiarach 20 (dł)x 40 x30 z 2 wklejonymi szybkami wysokości 15 i 16cm, z przerwą pomiędzy nimi 1 cm.

Szafka ma 63 cm wysokości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sarcoma - jaką pompę masz do tego h&s'a?

led BP? a czemu? zacznij od świetlówek T5... najpierw np. 2X39 później dołożysz kolejne dwie. A jak załapiesz o co i jak z akwarium morskim to poszalejesz z ledami (no chyba że bardzo chcesz tę lampkę:) ). O dolewce automatycznej nie zapomnij.

...no i HAPPY REEF'ing;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej :) pompa AB2000, na T5 już za późno, zakupy akwarystyczne zacząłem od lampy led. Jednak tańsza w utrzymaniu, oby :P Dolewka będzie obowiązkowo, sam jestem ciekaw ile wody będzie parować.

Edytowane przez sarcoma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadałeś ze skibą na temat przerobienia Deltec'a i dopasowania go do szafki??? Mój kolega posiadał taki i sprawował się nadzwyczaj dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi