Skocz do zawartości
Bart

Catalaphyllia dziwne zachowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od ostatniego tygodnia obserwuję dziwne zachowanie mojej Catalaphylli jardinei, mianowicie mam dwa takie korale jeden mały pancerz jakieś 3-4cm i drugą pancerz jakies 15cm.... ta pierwsza już mnie przyzwyczaiła do swoich lekkich kaprysów (aczkolwiek ostatnio pięknie się pompuje;) ale ta druga mnie niepokoi... mianowicie połowa catalaphylli pompuje się jak głupia (nigdy wcześniej aż tak się nienadymała ale fakt mam ją od niedawna, a druga połowa zaczęła się zamykać w pancerzu! zauważyłem, że po zmroku troszkę się otwiera ale ogólnie cały czas jest w pancerzu, wystają małe pojedyńcze polipy, cała reszta zamknięta w pancerzu, faktem jest, że ostatnio trochę za wysoko podjechalem z KH ale polowa korala jest piękna a druga polowa zamknięta,

parametry:

KH 9,5 (zbijam z prawie 12 ale powoli, po 0,20 na dobę)

NO3 3-4

NO2 0,0

PO4 0,0

Ca 450

Mg 1350

miał ktoś z was tak z tym koralem?

Kolega z BB sugerował, że może krewetki łażą po nim albo za silny strumień wody... krewety jak to te durne stworzenia mają w zwyczaju czasami łażą po koralach... przy karmieniu pilnuje ze szczypcami żeby się nie zblizaly do korali;) a poza okresem karmienia to różnie łażą, po tej otwartej i napompowanej też im się zdarzy i jakoś specjalnie jej to nie przeszkadza, natomiast strumień wody mam bardzo ale to bardzo delikatny w tym miejscu, zresztą połowie korala to nie przeszkadza.... dodam jeszcze, że dziś wydawalo mi się z tej połowy pozamykanej wypadły z dwie takie małe fluoryzujące kuleczki....

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie podobnie się zachowywała,gdy była podskubywana przez brzydszą odmnianę "brzydala".Może u Ciebie też coś ją drażni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie cholera nic....:( już chelmona o to podejrzewałem, ale on zupełnie nie interesuje się koralami (ufff...) zresztą cokolwiek by interesowało się tylko jedną stroną korala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie kuleczki wypluwa cataraphylia po jedzeniu (jak jej grubsze kawałki wpadną do paszczy). Sprawdź czy nie ma takich malutkich bielutkich kropeczek na "płaszczu". Cataraphylia jest dość podatna na infekcje (zwłaszcza odmiany z niebieskimi tipami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja to odmiana z fioletowymi tipami, druga zdrowa z różowymi:) jak sobie tak pomyślałem, to takie zachowanie obserwuje od ostatniego karmienia stynką do ryja, może ją tam gdzieś podrażniłem trochę.... żadnych kropeczek na niej nie zauważyłem, bo cała praktycznie schowana w pancerzu, a ta druga połowa zdrowiutka i skora do życia.... wygląda to jak flip i flap w jednym spali domku;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One kapryśne są jak baby :teehee: , których też nie można zrozumieć czemu focha strzelają. Olej ją, to Ci z ręki będzie jadła :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety ta część catalaphylli zdechła... reszta ma się bardzo dobrze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi