Skocz do zawartości
Mr.Q

Pytanie o testy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakich firm testów używacie? Jakie możecie polecić i jakie są potrzebne na początek, w akwarium tylko dla rybek i koralowcow miekkich?

jbl combiset wystarczy?

pozdrwiam, jakub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety miałem styczność na początku z testami firmy JBL... jak dla mnie lepiej już nie mieć żadnych testów:) bo te dają wyniki z księżyca i niepotrzebnie się zestresujesz, tak samo testy Sery, Zooleka lub innych tego podobnych wynalazków też Ci radzę odpuścić:) sam na początku przygody takie miałem no i jest to badziew niewarty nawet złotówki;) jak chcesz testy to albo Salifert (tańsza no i nie aż tak precyzyjna opcja aczkolwiek znośna) albo jak dla mnie najlepsze testy Seachem (opcja dość kosztowna) niezłe testy ma też Tropic Marin, o Red Sea słyszałem świetne opinie aczkolwiek tych ostatnich osobiście jeszcze nie testowałem co niebawem uczynię;P

Edytowane przez Bart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli firmy już znam, a teraz jakie te testy? NO2? NO3? PO4? KH? PH? jakikeś jeszcze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli startujesz i się uczysz to polecam testy:) nauczysz się jak podejmowane decyzje z dozowaniem wpływają na jakość wody, jak Ci konsumują pierwiastki:) pewnie prędzej czy później pójdziesz w nieco bardziej wymagające korale, dlatego z całą pewnością: NO2(na początku funkcjonowania zbiornika, przy dojrzałym akwa powinno być już zawsze niewykrywalne), NO3, PO4, KH, pH Mg i Ca, myślę że to takie najważniejsze:) całej reszty nawet ja nie używam:) bardzo często testy NO2 i NO3 są razem w pakiecie, tak samo KH i pH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezbędne: No3, Kh, MG oraz Ca - salifert

Po4 zainwestuj w małą hankę lub rób testy w sklepie za dychacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezbędne do hodowania rybek (oczywiście mam nadzieje że kolega nie miał na myśli np. ahillesa) i miękkich... a po cholerę, skoro sól do podmian jest wystarczająco zbilansowana, że jak podmianki wody będzie robił, to zapewni aż nad to pierwiastków, mikroelementów i Bóg jeden wie czego jeszcze do życia jest potrzebne. Miękasy potrzebują do życia sporo syfku w wodzie a mg i ca nie pobierają zbyt wiele... więc nie rozumiem po kiego diabła, jak się podmienia regularnie wodę - robić pomiary tych parametrów. Ale może za długo mam akwarium i stałem się ignorantem:) Miękkie i rybki "proste" na prawdę dadzą sobie radę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieściłem odpowiedź na pytanie o testy dla nowego kolegi.(taka moja opinia)

Ja naprawdę chciałbym uniknąć zbędnej polemiki.pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ciołek, i o to chodzi:) Od tego mamy fora, aby się zgadzać lub nie zgadzać, bo nikt nie jest najmądrzejszy:)

A jeśli jednak Mr.Q będzie potrzebował testów, to polecam SALIFERT i DOKŁADNE przestrzeganie instrukcji:) będzie na pewno zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez pierwsze pol roku niezbedny jest termometr i dobry miernik zasolenia :) reszta naprawde nie warto sobie zawracac gitary a zaoszczedzona kasiorke zainwestowac w ekipe czyszczaca i pierwsze miekasy po ustapieniu glonow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz kolego, ilu akwarystów tyle różnych sposobów na prowadzenie akwarium:) bo ja przykładowo jestem zwolennikiem testów;) no ale może faktycznie przy miękkasach i rybach nie będą Ci one aż tak potrzebne, jednak zanim kupisz bardziej wymagający koral to jednak poleciłbym Ci testy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi