Skocz do zawartości
balon177

Xanturum atakuje flavescens

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od 8 miesiecy posiadam flavescens , a od 6 xanturum. Od paru dni xanturum zaczol sie bardzo agresywnie zachowywac w stosunku do flavescens , obskubal jej prawie cala grzbietowa

pletwe. Flavescens przebywa narazie w izolatce ,ale nawet przez szybe nie daje jej spokoju. Nie wiem co sie dzieje tak dlugo byl spokuj, a tu nagle zadyma. Mial ktos taki przypadek czy to moze walka o terytorium, a moze jakies gody :P .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z jedzonkiem? Ryby maja polskie geny tak mnie sie czasami zdaja :D jak glodne to zle, jak nazarte to leniwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xanturum do izolatki (sumpa), a flavescens wpuść do głównego zbiornika, za tydzień lub dwa wpuść xanturum z powrotem do akwarium, powinien być spokój na jakiś czassmile.gif

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem taki przypadek zółtek Vs Scopas. Bitwa o terytorium a konkretniej o kryjówkę na noc.

Po 3 dniach jatki się uspokoiły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodi o tym samym pomyslalem wiecej jedzenia dawalem tez ale takie klocki zaczely stawiac ze az czarno bylo na piasku.

Piotr34 mam izolatke zrobiona w akwa , oddzielilem kawalkiem szyby. Myslisz ze w sumpie bedzie lepiej ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli widzi wnętrze akwarium to to nic nie zmieni. Musisz ją całkowicie odizolować, jak wróci nie będzie już u siebie i spadnie w hierarchii yes.gif Na pewno warto spróbować

Pozdrawiam

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie jak napisał Piotr ,do więzienia,czyli sumpa na 5 dni

po wpuszczeniu ponownym ,po pobycie w zakładzie karnym wszystkie pokolce bedą jego goniły :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Po dwu tygodniowej odsiatce w sumpie xanturum po wpuszczeniu do akwa odrazu zaczol rozstawiac wszystkich po katach :verymad: . Mysle ze ten pobyt w sumpie nic nie pomogl. Moze za krotka byla ta odsiatka :dash3: .Moze ktos ma jeszcze jakies pomysly ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie zaskoczyłeś, ta xanturum jest większa od pozostałych ryb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie też zaskoczyłeś,u mnie po tygodniowej odsiadce jak trafiła do akwarium to nawet babka ją goniła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddziel akwa siatką na pół tak żeby odizolować xanthurum od reszty, niech na siebie popatrzą przez kilka dni/tydzień i powinno jej przejść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że będzie z nią problem, jeśli nadal będzie aż tak agresywna, to musisz poszukać jej nowego domu.confused.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr Garden tak jak wyzej pisalem trzymalem juz tydzien w akwa odzielona tylko szyba a nie siatka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi