Skocz do zawartości
mari00sh

[90L] Cube z Sosnowca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie :)

Podzielę się informacjami na temat mojej wolno powstającej rafki, może i wolno ale wychodzę z założenie że lepiej nie oszczędzać i robić wszystko z głową ;) Mam nadzieję że uda mi się kogoś zainteresować moim wątkiem oraz że posypie się lawina rad ;) Swój wątek założyłem już na jednym z forów, ale miło będzie trafić do "szerszej publiczności" ;)

Akwarium/Szafka/Sump:

Kupiłem w zestawie od jednego pana który składa takie zestawy (Gdzieś pod Częstochową).

Zbiornik o wymiarach 45x45x45. Szkło float, tylna szyba oklejona czarną folią, komin oklejony czarnym PCV.

Hydraulika Effast na 25mm.

Sump do bani, dziwne wymiary więc muszę zrobić nowego.

Szafeczka w kolorze wenge. Całkiem ładnie się prezentuje.

dsc00139v.jpg

dsc00142c.jpg

dsc00144qr.jpg

dsc00145lc.jpg

Oświetlenie:

Z tym miałem troszkę problemu, T5 niestety nie ten wymiar, HQI 70W brak ciekawych żarników a 150W to już troszkę dużo. Można było się jeszcze pobawić z PC ale wybór padł na LEDy. Wykonawcą był Lubusik ze swoją znaną już wszystkim lampką 36W. Nie za wiele jak na 90L ale nastawiam się raczej na miękkie. Być może kiedyś zapragnę czegoś więcej to się jeszcze coś dorzuci ;) Lampka pierwsza klasa, polecam!

lampkag.jpg

Odpieniacz:

Nie mogłem się zdecydować, wszędzie jakieś wady, każdy mój pomysł był podważany. A bo słabo pieni, a bo strasznie głośny itp itd. Zdecydowałem się na DIY którego wykonawcą został Sebastek z nano-reef. Stożek na pompie Aqua Medic 18W. Długo się moczył i testował ale podobno wymiata :)

dsc01371jy.jpg

Pompa obiegowa:

Tutaj akurat problemów nie było. Wybór padł na New-Jet'a 1700.

njetw.jpg

Cyrkulacja:

2x Koralia Nano Evolution 1600. Była dobra oferta cenowa, myślę że będzie ok ;)

koralia.jpg

Grzałka, LS, sól:

Grzał wszystko będzie sprawdzony Jager 100W.

Ponadto Natural White Live Sand 9kg, powinno być w sam raz.

Zakupiłem również bakterie BioDigest i hydrometr Sery.

Planowany był start na soli RC ale powoli przekonuje się żeby zalać na czymś bardziej ubogim. Jakie są wasze rady?

dsc01370k.jpg

Pozostaje jeszcze zakupić jakieś podstawowe testy Saliferta oraz filtr RO/DI. Oczywiście wybiorę membranę 50GP.

Potem wrzucić skałę i czekać...i czekać...i czekać ;)

Póki co brak funduszy ale szybko się coś wymyśli... ;)

Pozdrawiam!

Edytowane przez mari00sh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Śląsku wielu kolegów znajdziesz. Warto zalać baniak wodą z podmiany. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie to masz poukładane:)

Jeśli poczekasz 2 tygodnie , to będziesz mógł wziąć ode mnie 40l z podmianki.

Dzisiaj właśnie tyle poszło do kanalizy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się piszę na to! :) Daj jakieś namiary na priv ;)

Panowie a powiedzcie mi jak to jest z przechowywaniem solanki. Jeśli przykładowo wziąłbym uzbierał te 90L do butelek 5l to czy może poleżeć przykładowo miesiąc czasu beż żadnej szkody? Bo szykuje mi się przeprowadzka i nie chce na siłę zalewać a miło by było zacząć gromadzić "płyny" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpada, co najwyżej beczka, grzałka falownik i odpieniek,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tym sumpem? Ja też mam kostkę i podobną szafkę pod kostkę. Teraz kombinuję zamówić sumpa, siłą rzeczy musi być kwadratowy, a marzy mi się komora odpieniacza, refugium i komora do pompy obiegowej ze sprzętem w środku. Nie wiem jak się za to zabrać :D Rysowałem już jakieś wstępne szkice, ale nie wiem jak to będzie działało w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi