Skocz do zawartości
pawlos

Filtracja - pojemność i pompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

zmierzam do uruchomienia pierwszej solniczki i potrzebuję porady odnośnie filtracji. Chciałem zaplanować filtrację w formie osobnego akwarium. Duże akwarium bedzie miało pojemność 200 litrów, standardowe wymiary. Natomiast w szafce w środku pod dużym akwa mam miejsce na filtrację. Podpowiedzcie proszę czy takie akwarium:

http://www.akwaria.org/akwarium-czarne-profil-40x25x30-100109

wystarczyłoby jako system filtracji, aby połączyć je z dużym zbiornikiem kominem i zrobić z małego akwarium filtr? To jest pojemność 30 litrów, do tego w kominie dodatkowo coś zastosuję. Zastanwia mnie generlanie pojemność filtra i ewentualnie moc głównej pompy do niego. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Aha, akwarium rafowe, nie planuję specjalnie wprowadzać tam ryb morskich, ewentualnie mieszkańcu którzy z rafą dotrą do mnie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie link działa ,tam jest akwa o wymiarach

• [Akwarium]
  • Pojemność: 30 litry
  • Wymiary: 40x25x30 cm
  • Grubość szyby: 4 mm
  • Kształt: Profil
  • cena 95zł

Myślę że będzie lepiej gdy zamówisz sump na wymiar, ile masz miejsca pod akwarium głównym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamów większe akwarium... ja mam w 320litrach 60L sump i jest mi ciasno bardzo. wysokie szerokie i mozliwie długie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! dzięki za odpowiedzi, jeszcze nie zamówiłem, także nie wszystko stracone :-D jeśli mówicie, że trochę małe to ostatecznie (ale na większe pod dużym akwa nie znajdę już miejsca ;/) zamówię wobec tego TEN baniaczek zamiast tamtego - to są 63 litry. Bez pokrywy mi wejdzie, od góry to zabuduję trochę inaczej po prostu.

Z sumpem na wymiar w sumie też myślałem, tylko, że tak naprawdę zamówiony pod wymiar będzie identyczny praktycznie jak to akwa 63 litrowe ... mam tam zapas dosłownie po 1-2 centymetry na bokach, także więcej nie wycisnę.

To w takim razie teraz muszę pomyśleć nad pompą główną, która będzie podawała wodę do góry, mam coś uaptrzonego w sklepie bo ostatnio widziałem, wybiorę się w tygodniu to dam Wam znac co to za zestaw to może mi podpowiecie wtedy czy moc i przepływ będą OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Prosiłbym Was jeszcze o podpowiedź odnośnie cyrkulacji wody w akwarium. Ruch powinien być dość solidny i zastanawia mnie ilość pomp i ich wydajność w akwa 200 litrów. Dużą wydajność mają choćby pompy Aquael Turbo 1000 - pytanie czy 1000 litrów na godzinę to nie za dużo na takie akwarium, żeby nie przesadzić z wydajnością. Tak naprawdę może lepiej wybrać 2x turbo 500, żeby cyrkulacja nie była tylko z "jednej strony"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi