hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Ja też nie gustuję w takim rozwiązaniu ale staram się uszanować rozwiązania i aranżacje innych kolegów . Miałem kiedyś żwir koralowy , może nie tak gruby jak ten i zbierał mi się niemiłosiernie syfek . Drugi raz tego na pewno nie zrobię . Jeden lubi bielutkie , drugi niebieściutkie , trzeci ……. Ja osobiście wolę bielutkie , ale co to ma do rzeczy gdy baniak nie mój tylko majki_majki. Tak to już jest – jeden lubi śliwki , drugi woli dz…ki . hehehe Niech ten baniak ci pięknieje z dnia na dzień a będzie co pooglądać . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2011 Nie no ja nie mam nic przeciwko, ale skoro ktoś wystawia baniak to chce poznać opinie innych i to czynie. A czy coś zmieni? To tylko jego decyzja bo to jego akwa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2011 każde słowo krytyki jest dobre i wskazane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2011 Najważniejsze jest to, by mu sie podobało i żeby korale i ryby sie dobrzeczuły. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanxx2 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2011 Danielj widzisz trochę się naciąłeś bo miałem przed morskim w domu w salonie Malawi z pięknymi Dubois i Bęba które regularnie miały małe a w przedpokoju zbiornik z biotopem Tanganika.To co napisałem to jest tylko obiektywne moje zdanie,a kolega zrobi co będzie chciał.Zobaczymy jak mu bomba zegarowa zacznie w dnie tykać.Pozdrawiam i trzymam kciuki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielj 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2011 (edytowane) Danielj widzisz trochę się naciąłeś bo miałem przed morskim w domu w salonie Malawi z pięknymi Dubois i Bęba które regularnie miały małe a w przedpokoju zbiornik z biotopem Tanganika.To co napisałem to jest tylko obiektywne moje zdanie,a kolega zrobi co będzie chciał.Zobaczymy jak mu bomba zegarowa zacznie w dnie tykać.Pozdrawiam i trzymam kciuki. Jeśli miałeś Malawi z Dubois i Bemba ,gratuluję , ale niestety Ty się naciąłeś , bo to Tropheusy z Tanganiki Ja Malawi zajmuję się od lat 80 i ręczę Ci , że prowadzić Malawi na poziomie , to czasami więcej roboty niż z solanką , którą mam teraz. Próbowałeś kiedyś wyhodować w akwarium Labeotropheusy fuelleborni katale OB? Piękna ryba , nawet jak na warunki morskie bardzo trudna , nie mówiąc o cenie A to , że ryby się trą? Żaden wskaźnik , by być chamskim , napiszę , że w więzieniu , też rodzą się dzieci. Edytowane 27 Październik 2011 przez danielj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2011 a już tak abstrahując od wyglądu - rzecz gustu:) - taka konkluzja a propos "bomby w moim zbiorniku" kiedyś nie było żywego piasku a wszystkie inne kwarcowe, chromitowe, wapienne, dolomitowe zamienniki - negowano. używano tylko żwiru koralowego - mało tego nie było wyboru jak dziś, używało się frakcji jaka była w danym momencie dostępna, nie było absorberów, wspomagaczy etc. i wszystko działało!!! jeszcze do niedawna najlepszą metodą do utrzymania parametrów był Balling, wyparł reaktory, w tym momencie jest na odwrót. - to stwierdzenie w dużym uproszczeniu! sam pamiętam jak w latach 90 robiłem filtr denitryfikacyjny i nitryfikacyjny aby zapewnić jak najlepsze warunki dla Scopas za 250zł. teraz mówi się że gąbki są siedliskiem związków azotowych, kiedyś bez gąbki nie wyobrażano sobie filtracji - podobna sytuacja z bio-ballami. przykładów pewnie jest więcej. a tak na marginesie dosypałem żywego piasku od frontu no i jest nowy mieszkaniec - murena Echidna polyzona Imperator pływa już w większym zbiorniku pomimo swoich 12cm, przy bandzie Pokolcy wydaje się "szczawikiem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majki_majki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2011 a tu jeszcze krótki film jak murena stawia pierwsze kroki http://www.facebook.com/photo.php?v=296664607029445&set=vb.100000577239705&type=2&theater Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach