Skocz do zawartości
majki_majki

nowe akwa prawie 500 literków

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też nie gustuję w takim rozwiązaniu ale staram się uszanować rozwiązania i aranżacje innych kolegów . Miałem kiedyś żwir koralowy , może nie tak gruby jak ten i zbierał mi się niemiłosiernie syfek . Drugi raz tego na pewno nie zrobię . Jeden lubi bielutkie , drugi niebieściutkie , trzeci ……. Ja osobiście wolę bielutkie , ale co to ma do rzeczy gdy baniak nie mój tylko majki_majki. Tak to już jest – jeden lubi śliwki , drugi woli dz…ki . hehehe

Niech ten baniak ci pięknieje z dnia na dzień a będzie co pooglądać . :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no ja nie mam nic przeciwko, ale skoro ktoś wystawia baniak to chce poznać opinie innych i to czynie.

A czy coś zmieni? To tylko jego decyzja bo to jego akwa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze jest to, by mu sie podobało i żeby korale i ryby sie dobrzeczuły.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danielj widzisz trochę się naciąłeś bo miałem przed morskim w domu w salonie Malawi z pięknymi Dubois i Bęba które regularnie miały małe a w przedpokoju zbiornik z biotopem Tanganika.To co napisałem to jest tylko obiektywne moje zdanie,a kolega zrobi co będzie chciał.Zobaczymy jak mu bomba zegarowa zacznie w dnie tykać.Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Danielj widzisz trochę się naciąłeś bo miałem przed morskim w domu w salonie Malawi z pięknymi Dubois i Bęba które regularnie miały małe a w przedpokoju zbiornik z biotopem Tanganika.To co napisałem to jest tylko obiektywne moje zdanie,a kolega zrobi co będzie chciał.Zobaczymy jak mu bomba zegarowa zacznie w dnie tykać.Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Jeśli miałeś Malawi z Dubois i Bemba ,gratuluję , ale niestety Ty się naciąłeś , bo to Tropheusy z Tanganiki :whistling:

Ja Malawi zajmuję się od lat 80 i ręczę Ci , że prowadzić Malawi na poziomie , to czasami więcej roboty niż z solanką , którą mam teraz.

Próbowałeś kiedyś wyhodować w akwarium Labeotropheusy fuelleborni katale OB?

Piękna ryba , nawet jak na warunki morskie bardzo trudna , nie mówiąc o cenie :confused:

A to , że ryby się trą?

Żaden wskaźnik , by być chamskim , napiszę , że w więzieniu , też rodzą się dzieci.

Edytowane przez danielj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a już tak abstrahując od wyglądu - rzecz gustu:) - taka konkluzja a propos "bomby w moim zbiorniku"

kiedyś nie było żywego piasku a wszystkie inne kwarcowe, chromitowe, wapienne, dolomitowe zamienniki - negowano. używano tylko żwiru koralowego - mało tego nie było wyboru jak dziś, używało się frakcji jaka była w danym momencie dostępna, nie było absorberów, wspomagaczy etc. i wszystko działało!!!

jeszcze do niedawna najlepszą metodą do utrzymania parametrów był Balling, wyparł reaktory, w tym momencie jest na odwrót. - to stwierdzenie w dużym uproszczeniu!

sam pamiętam jak w latach 90 robiłem filtr denitryfikacyjny i nitryfikacyjny aby zapewnić jak najlepsze warunki dla Scopas za 250zł.

teraz mówi się że gąbki są siedliskiem związków azotowych, kiedyś bez gąbki nie wyobrażano sobie filtracji - podobna sytuacja z bio-ballami.

przykładów pewnie jest więcej.

a tak na marginesie dosypałem żywego piasku od frontu :)

no i jest nowy mieszkaniec - murena :) Echidna polyzona

Imperator pływa już w większym zbiorniku pomimo swoich 12cm, przy bandzie Pokolcy wydaje się "szczawikiem"

post-1799-0-27285000-1319779845_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi